Yürüme Bozukluğu Neden Olur? Yürüme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?, Yürüme bozukluğu nasıl düzeltilir? Hakkında merak edilen bazı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yürüme Bozukluğu Neden Olur? Yürüme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Yürüyüş, bir bireyin yürüme şeklini ifade etmek adına kullanılan terimdir. Yürüyüşü oluşturan iki temel işlev ise denge ve harekettir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırladığımız yürüme bozukluğu belirtileri nelerdir? ve yürüme bozukluğu nasıl düzeltilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Yürüme bozukluğu neden olur?
Denge, vücudun dik vede hareket için uygun pozisyonda tutmak ya da düşmelere karşı korunmak için gerekli olan vücut duruşunu ifade eder. Hareket de, kişiyi istenen yönde hareket ettiren kollar ve bacaklar ile gövdenin ritmik, düzenli hareketlerinden oluşur. Yürüme, hem denge hem de kas koordinasyonunu gerektiren eylemdir. Yürüme bozukluğu genel olarak sinir sistemi ile ilgili ya da nörolojik olmayan nedenler olarak kategoize edilebilmektedir. Nörolojik nedenler arasında kısmi felç, sinir hasarı, hareket bozuklukları, beyin ve beyincik ile alakalı bozukluklar ile omurilik bozuklukları bulunmaktadır.
Nörolojik olamayan nedenler arasında da, ayakların, ayak bileklerin, dizlerin, kalçaların ya da omurganın kireçlenmesi, kemik şekil bozuklukları, bacak boy eşitsizlikleri boyun bölgesinde omurilik kanalının daralması, bel bölgesinde kanal darlığı, görme bozuklukları, solunum yetmezliği, damar tıkanıklıkları ve obezite yani, şişmanlık gibi fonksiyonel sınırlamaya neden olan bozukluklar bulunmaktadır. Yürüyüş bozukluğu altında yatan nedene bağlı olarak akut, kronik ve ataklar hakinde görülebilmektedir. Akut yürüme bozukları her zaman acil tıbbi müdahale geretiren nedenler içermektedir. Yazımızın devamına giderek yürüme bozukluğu nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Yürüme Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Yürüme Bozukluğu Nedenleri
Süreli veya kronik yürüme bozuklukları genellik ile nörolojik rahatsızlıklar nedeni ile hasta kişinin adapte olduğu yürüme bozukluklardır. Ataklar halinde görülen yürüme bozukluğu da, aralıklı olarak aniden meydana gelip, beklenmeyen düşmelere neden olur. Nörolojik rahatsızlıklara bağlı görülen bir çok hastalıkta hem periferik sinir sistemi, hem de merkezi sisteminin etkilenmesi sonucu yürüyüş bozukluğu görülebilir. Mesela; Parkinson, huntington ve hidrosefali gibi nörolojik hastalıklar, merkezi sistemi fonksiyonlarını etkileyerek yürüme bozukluğuna neden olabilir.
Serebral palsi, kalıtımsal sinir sistemi bozukluğu, kas hastalığı ve spinal müsküler atrofi gibi nörolojik rahatsızlıkları olan bireylerde de kalça, uyluk ve bacak kaslarının zayıflamasına bağlı olarak yürüme bozukluğu görülebilir. Özellik ile quadriceps kas zayıflığı yürümeyi çok etkiler ve yürüme bozukluğuna neden olan en önemli bacak kaslarından birdir. Kas-iskelet sistemi kaynaklı yürüme bozukları da kalça, uyluk ve bacak kas zayıflığı, omurilik kanal darlığı, skolyoz, parantez bacak, düztabanlık, bacak kısalığı, kalça çıkıklığı, kireçlenme ve kemik eğriliği gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak görülebilir.
– Ansiyete ve depresyona bağlı psikolojik yürüme zorluğu,
– Serebral palsi, multipl skleroz ve parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıklar,
– Kas, kemik ve eklem yaralanmaları,
– Eklemlerde kireçlenme ve eklem-tendon iltihaplanması,
– Kas distrofisi gibi kasın yapısal hastalıkları,
– Kas, kemik ve eklemlerdeki yapısal anormallikler,
Yürüme Bozuklukları Belirtileri
– Bacak kaslarında ya da vücudun bir tarafında zayıflık,
– Kas gerginliği ya da spazmları,
– Yavaş yürüme hızı ve yürümede zorlanma,
– Oturma pozisyonunda iken, ayağa kalkmada zorluk yaşama,
– Yürürken ya da ayakta dururken dengesizlik ya da sallanma.
Yürüme Bozukluğu Düzelir Mi?
Yürüme bozukluğunun anlaşılması ve teşhis edilmesi adına, ilk olarak nöroloji ya da ortopedi doktoru tarafından hasta kişinin tıbbi öyküsü dinlenerek ve fizik muayanesi yapılarak karar verilmektedir. Fizik muayenesi, hasta kişinin genel değerlendirilmesi, kas-iskelet sistemi muayenesini ve nörolojik bir muayeneyi barındırmaktadır. Muayene sonrasında da çeşitli kan testleri ve yürüme bozukluğunun yapısal nedeninin belirlenebilmesi adına tomografi, röntgen ve emar-mr gibi görüntüleme yöntemleri tercih edilmektedir. Yalnız hangi görüntüleme yöntemine başvurulacağına yürüme bozuklukları belirtilerine göre karar verilebilmektedir.
Yürüme bozukluğu tedavisinde, yürüme ve denge bozlukluğunun altında yatan nedenin doğru biçimde teşhis edilmesi, etkili tedavi planının yapılması bakımından oldukça önemlidir. Tedavi planı, bireyin yürüme bozukluğu belirtilerinin ciddiyetine ve nereden kaynaklandığına bağlı olarak belirlenir. Kas, iskelet ve eklem rahatsızlıklarından kaynaklanan yürüme bozukluklarında baston ve yürüteç gibi yardımcı cihazlar, dengenin sorun olduğu bazı durumlarda yardımcı olabilir.
Fizik tedavide uygulanan denge vede güçlendirme egzersizleri de dengeyi, gücü ve esnekliği geliştirmek adına başvurulan tedavi seçenekleri arasındadır. Yalnız kalça çıkıklığı, ileri derece eklem kireçlenmesi ve kırıklarda cerrahi müdahale gerekebilir. Nörolojik ve psikolojik nedenlerden kaynalanan yürüme bozukluğu hastalara da belirtilerin rahatlamasını sağlamak adına ilaç tedavisi uygulanabilir.
Yürüme Bozukluğu Neden Olur, eğer ki sizin de dirsek yürüme bozukluğu neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Yürüme bozukluğu neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı yürüme bozukluğu neden olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Dirsek Kırığı Belirtileri Nelerdir?