Yatak Yarası Nasıl Başlar? Yatak Yarası Kimlerde Görülür? Yatak Yarası Tedavisi Nasıl Yapılır? Hakkında merak edilen bilgilere yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Yatak Yarası Nasıl Başlar? Yatak Yarası Kimlerde Görülür?
Yatak yarası olup, olmadığınız ile alakalı doktorunuz belirlemek için cilde yakından bakacaktır. Yatak Yarası, vücut ağırlığının neden olduğu basınç sebebiyle de kemikli alanlarda, topuk, leğen kemikleri üzerindeki cilt, omuz vede dirsek bölgelerinde kan dolaşımı bozulmaktadır. Kan dolaşımındaki bu bozukluk ile deri vede deri altı dokusu hasarı oluşmaya başlamaktadır. Bu durumda ise yatak yaraları oluşmaya başlar. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için yatak yarası tedavisi nasıl yapılır? ve yatak yarası kimlerde görülür? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Yatak yarası nasıl başlar?
Yatak yarası aslında 4 evreye ayrılmaktadır. Birinci evre; Cilt kızarık görünür vede dokunulduğunda sıcak olur. Kaşıntı hissiyatı olabilmektedir. İkinci evre ise; Renksiz bir biçimde ağrılı açık yaralar veya kabarcıklar görülebilmektedir. Üçüncü evre; Cilt yüzeyinin altındaki doku hasarına bağlı olarak, krater benzeri görünüm meydana gelebilir. Dördüncü ve son evre; Ciltte muhtemelen ciddi enfeksiyon rastlanabilir. Kemikler, kaslar vede hatta tendonlar görülebilmektedir. Enfeksiyon kapmış yaranın iyileşmesi çok daha uzun sürmektedir. Bu enfeksiyon vücudun farklı kısımlarına da yayılabilmektedir. Yazımızın devamına giderek yatak yarası belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Yatak Yarası Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yatak Yarası Belirtileri
– Bacak, kolların arkası,
– Kürek kemiği,
– Omurga,
– Kalça, kuyruk sokumu.
Yara bakımı vede yatak yarası alanın da uzman olan, yara bakımı eğitimli yardımcı sağlık personelleri vede doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Olumsuz durumlar da, hastanın yarasının bulunduğu uzuvu vede yaşamını aksi yönde etkileyecek hatalı tedavilerin uygulanabileceğini unutmayın. Yatak yarası sürtünmenin fazla olup cildin gergin kalması, vücut sıcaklığının yüksek olması vede cildin ıslak bırakılması yaraların oluşumunu kolaylaştırır. Sabit pozisyonda kalan hastada 24 ila 48 saat içerisinde bile basınç yarası meydana gelebilir. Gerekli önlemler alınıp, hemen müdahale edilmez ise kısa sürede ilerlemektedir.
Yatak yarası tedavisin de, ameliyat önemli vede etkili yöntemdir. Uygun hastalar da, yara iyileşme süresini kısalttığı, normal hayata erken dönmeyi sağladığı vede enfeksiyon gibi komplikasyonları en aza indirdiğinden tercih edilmektedir. Yalnız bu işlem tercihen yataktan kalkması vede hareket etmesi beklenen, beslenmesi vede genel durumu iyi hasta gurubun da uygulanmalıdır. Aksi takdirde ameliyatın başarısı düşük olacağı gibi, ameliyat yerlerinde tamiri daha zor yeni yaralar açılması, kuvvetle muhtemel olmaktadır. Bu ameliyatlar da öncelik ile çevre kas, deri, deri altı dokular, uygun değil ise uzak dokular besleyici damarları ile birlik de yara kısmına nakil edilmektedir. Bazen vücudun başka kısımlarından alınan kısmi kalınlıktaki deri de yara bölgesine dikilebilir.
Yatak Yarası Nasıl Başlar, yatak yarasının şiddetine bağlı olarak değişken aşamaları bulunmaktadır. Tekerlekli sandalye kullanan hastaların üzerinde, yatak yarasının gelişme riski daha yüksektir. Eğer ki sizin de yatak yarası nasıl başlar, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Yatak yarası nasıl başlar, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da yatak yarası belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Gece Plağı Nedir?