Vücutta İç Organların Yeri Neresi?

Vücutta iç Organların Yeri Neresi? Vücut Organlarının Görevleri Nelerdir? Vücutta organların görevlerini sizler için yazımız da hazırladık…

Vücutta İç Organların Yeri Neresi? Vücut Organlarının Görevleri Nelerdir?

Vücutta iç Organların Yeri Neresi
Sayfa İçeriği: Vücutta İç Organların Yeri Neresi, Vücut Organlarının Görevleri Nelerdir, Vücut Organlarının Görevleri, Vücuttaki Organların Görevi, Vücuttaki İç Organlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler, İnsan Vücudu Organları ve Görevleri, Akciğer Nerede, Karaciğer Nerede, Akciğer Vücudun Neresinde

Vücutta iç organların yer neresi ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için sayfamız da mercek altına aldık. Vücut organlarının görevleri nelerdir? hakkında merak ettiklerinizi yazımızın devamına giderek ulaşabilirsiniz. Sizde vücutta organların yerlerini sayfamızdan öğrenebilirsiniz. Vücutta yer alan organlar hakkında bilgi sahibi olabilmeniz için yazımız aracılığı ile öğrenebilirsiniz. Peki vücutta iç organların yeri neresi?

Vücut içinde bulunan iç organların yerlerini sizler için hazırladık. Yaşam içim önem taşıyan iç organlar hakkında bilgileri aşağıdan öğrenebilirsiniz. İnsan vücudun da çeşitli organlar yer almaktadır. Bu organların her birinin bir görevi bulunmaktadır. Vücutta yer alan bu organları sizler için açıkladık.

VÜCUT ORGANLARININ GÖREVLERİ

KALP: Kalp, içi boş kas yapısın da bir organdır. Göğüs boşluğu içerisin de, her iki akciğer arasında büyük bir alanı kaplamaktadır. Etrafı, perikard ismi verilen bir zar ile sarılıdır. İki akciğer arasında tepesi aşağı da tabanı, yukarı da bir koni gibidir. Kalbin üçte biri orta çizginin sağın da, üçte ikisi ise sol yanındadır. Özellikle sternum arkasın da eğik olarak durmaktadır. Ekseni yukarıdan, aşağıya, arkadan öne vede sağdan sola doğru yer almaktadır. Günlük olarak yaklaşık 100 bin, yıllık olarak 40 milyon tüm insan hayatı boyunca yaklaşık olarak 2,5 milyar kere hiç durmadan yaklaşık 8 ton kanı vücuda pompalamaktadır.

Büyüklüğü yetişkin insan kalbinin yaklaşık olarak yumruğunun büyüklüğü ile eşdeğer sayılmaktadır. Taban tepe uzaklığı 12 cm, en geniş yerinde ise 8/9 cm ön arka çapı 6 cm’dir. Erkekte ağırlığı ise 280-340 gr kadınlar da ise 230-280 gr arasındadır. Bölümleri olarak, sağ atrium, sol atrium, sağ ventrikül, sol ventrikül’dür. Her canlı da dokuların, organların vede hücrelerin oksijen, aminoasitler, karbondioksit, vitaminler, yağlar vede mineraller gibi madde vede besinlere gereksinimi bulunmaktadır. Metabolizma gibi faaliyetleri sonucunda oluşan artık ürünlerin de vücut içinden uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit-baz dengesinin korunması, hormonlar vede enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taınması gerekmektedir. Bütün bu işlemleri ise kalp vede damarlardan oluşan dolaşım sistemi yapmaktadır. Kalp dolaşım sistem içerisin de motor görevi yapmaktadır. Kalp dakika da 60/80 vuruş arasında değişen bir hızla kanı vücuda pompalamaktadır.

KARACİĞER: Karaciğer, diyaframın altında sağ tarafta yaklaşık olarak 2 kilogram ağırlığın da koyu kırmızı renkte yumuşak orgndır. Karaciğerin de kendine göre bazı görevleri bulunlaktadır. Bunların başlıcaları ise;

Kan miktarını ayarlamakta.
Hormonların görevleri üzerinde etkili olmaktadır.
Vücudun ısısını ayarlar.
Vücudun ihtiyacı olan su vede vitaminleri yapmakta.
Depo edilmiş yağların kullanılması.
Vücuttaki toksik vede zararlı maddelerin nötralize edilmesi.
Şekerin depolanması vede kanda bulunması gereken şeker miktarının ayarlanması.
Kanın pıhtılaşması için gerekli maddelerin üretilmesi.
Safra vede safra tuzlarının üretilmesi.
Proteinlerin depolanması vede üretilmesi, protein metabolizmalarının bir çok yan üretimlerinin tanzim vede kontrol edilmesi.

VÜCUTTAKİ ORGANLARIN GÖREVİ

Vücutta İç Organların Yeri Neresi

AKCİĞER: Akciğer organı, göğüs boşluğu içerisin de yer alan vede solunuma yaramaktadır. Göğüs boşluğunun sol ve sağ yanların da bulunan iki ayrı parçadan oluşmaktadır. Üzeri plevra denen bir zar ile kaplıdır. İçerisi ise hava ile dolu olan vede akciğer kesecikleri denen boşluklardan yapılmıştır. Sağ akciğer üç loba, sol akciğer ise iki loba ayrılmaktadır. İç yan yüzeylerinden bronşlar, atardamarlar, toplardamarlar lenfalar vede sinirler çıkmaktadır. Akciğerin ana görevi ise, atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına iletmek vede kan dolaşımındaki karbondioksiti atmosfere çıkartmaktır.

DALAK: Vücutta bulunan dalak organı, karın boşluğunun solun da, midenin arka kısmında bulunmaktadır. Eskimiş kırmızı kan hücrelerini yok etmekte, gerektiği zaman ise yeni kırmızı kan hücreleri imal etmektedir. Sıtma vede tifo gibi bulaşıcı hastalıklar yada kansızlık sonucu dalak hastalanabilmektedir.

İNCE BAĞIRSAK: İnce bağırsak organı, kıvrımlı bir yüzey yapısına sahiptir, bu da besinlerin bağırsak dıvarından difüzyonu vede emilimi için uygun olan yüzey alanını arttırmaktadır. Yetişkin bireyin ince bağırsağı, ortalama olarak yaklaşık 7 metre uzunluğundadır.

KALIN BAĞIRSAK: Kalın bağırsak organı, ince bağırsak ile anüs arasındaki kısımdır. Toplam uzunluğu ise 1.5 metre’dir. Sindirim sisteminin beşte birini oluşturmaktadır. Karın içerisin de ters dönmüş U harfi şeklin de karnın sağ alt tarafından kör barsak ile başlamakta vede yukarı doğru çıkmaktadır. Karaciğer altından keskin bir dönüşle karnı yatak olarak geçmektedir. Sol üst köşede yerleşen dalağın, geldiğinde yine kesin bir dönüş yaparak sol taraftan, aşağıya doğru yönelmektedir. İnenkolon, sigmoid kolon denilen kolonun son kısmıyla rektumla birleşmektedir.

MİDE: Mide, karın bölgesinin sol tarafında, kaburga kemiklerinin arkasında vede diyaframın altında oyuk vede torba biçimin de olan organdır. Boş mide yaklaşık olarak 15/20 santim uzunluğun da 7,5/10 santim genişliğindedir. Sindirim aygıtının yemek borusu ile bağırsak başı arasında yer alan kısmı olup, içine giren besinlerin kimyasal vede fiziksel olarak parçalandığı bölümdür. Mide kendi çıkardığı asitten kendini korumak için yapışkan alkalen-bazik bir mukus da üretmektedir.

BÖBREK: Böbrek, omurgalılar da yer alan fasulye şeklin de boşaltım organıdır. Böbreğin görevi ise proteinlerin parçalanması sonucunda oluşan üre gibi zararlı maddeleri vücut içinden uzaklaştırken, diğer yandan vücudun sıvı, mineral vede asit-alkalı dengesini de düzenlemektedir.

VÜCUTTAKİ İÇ ORGANLAR HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Vücutta İç Organların Yeri Neresi

ONİKİPARMAK BAĞIRSAĞI: Midenin hemen ötesinde 5/10 sandim kadar uzayan incebağırsağın bir kısmıdır. C harfi şeklindedir. Bu bağırsağın her zaman mideyle ilişik görülmesinin nedeni ise, mideye tesir eden sorunların çoğunlukla onikiparmak bağırsağını da etkilemekte olmasından dolayı gelmektedir. Çeperi gıda maddelerinin sindirimine destekte olan bazı usareleri üretmektedir.

PANKREAS: Salgıları ile sindirim fonksiyononuna destekte bulunur vede kan şekerini düzenler.
Pankreas, karın boşuğunun üst tarafında vede bel omurlarının ön bölgesin de yerleşik organdır. Ortalama 15/20 cm uzunluğun da vede kadınlarda 55 gr, erkeklerde ise 70 gr ağırlığındadır. Önden arkaya doğru yassılaşan pankreasın düzensiz olan biçimi çengele benzetilmektedir.

Vücutta İç Organların Yeri Neresi

APANDİST: Apandist vücudun, kalın bağırsakta çıkıntı olarak körbarsağın alt bölümüne tutulmuş, serbest olan öbür ucu çıkmaz halinde sonlanan solucan şeklinde bir barsak çıkıntısıdır. Bu çıkıntının uzunluğu ise 7/ cm’dir. Apandistin görevi ise bademciklerin vede lenf düğümlerinin görevine benzemektedir. Kalınbağırsakta yer alan mikropları yok ederek, hastalık yapmalarını engellemeye çalışmaktadır.

YEMEK BORUSU: Yemek borusu, tüketilen besinlerin ağızdan sonraki geçiş bölgesi boğazdır. İçten dışa doğru örtü epiteli, düz vede bağ dokudan oluşmaktadır. Gıdalar yemek borusundan geçerken, yemek borusu peristaltik hareketler yapmaktadır. Yemek borusun da sindirim gerçekleşmez. Besinler yemek borusundan mideye geçiş yapmaktalar vede ağız ile mideyi birleştirmektedir.

SAFRA KESESİ: Safra kesesi, karaciğerden salgılanan safranın toplandığı karaciğerin alt bölümünde yer alan torba şeklinde olan organdır. Safra kesesinin görevi ise, safrayı depolayıp, yoğunlaştırmak vede gerekli aralıklar ile onikioparmak barsağına safra salgılamaktır. Yemek yendiği zaman safra kesesi kasılmakta vede konsantre safre ince barsağa akmakta ve yemeklerin sindirilmesine yardımcı olmaktadır.

SOLUK BORUSU: Soluk borusu yani nefes borusu yada trakea vücutta solunan havanın geçtiği boru şeklinde olan organdır. Bu boru havayı ciğerlere göndermemizi sağlamaktadır. Omurgalılar da trakea havanın boğazdan akciğerlere geçişini sağlamakta, omurgasızlar da ise dışarıdaki havayı doğrudan iç dokulara ulaştırmaktadır. Soluk borumuza kaza ile yiyecek kaçar ise soluk alamayıp tıkanabiliriz. Bu sebeple de biz yutkunurken küçük dil soluk borumuzu kapatmaktadır vede yiyeceklerin yemek borusundan aşağıya doğru gidip midemize ulaşmasını sağlamaktadır.

İNSAN VÜCUDU ORGANLARI VE GÖREVLERİ

REKTUM: Rektum organı, kalın bağırsağın son bölümlerindendir. Anüse açılmaktadır vede dışkının atılımından önce tutulduğu yerdir. Rektumun son bir kaç santimetresi deriye benzemektedir. Doku ile kaplı olan rektum, kalın barsağın genişlemesi sonucu oluşan ortalama cm uzunluğun da olup sindirim sisteminin son kısmı olmaktadır.

ANÜS (MAKAT): Makat, sindirim kanalının bitiş kısmıdır. Dışkılar boşaltım sırasın da anüsten geçerek vücuttan atılmaktadır.

Vücutta İç Organların Yeri Neresi, yazımız da hazırladığımız vücutta iç organların yeri hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz. Eğerki sizin de vücutta iç organların yeri neresi, yazımız hakkında kafanıza takılan sorularınız varsa bize yorum bölümünden sorabilirsiniz. Vücutta iç organların yeri neresi, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da sayfamızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Akciğer Nasıl Temizlenir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed