Vaskülit Belirtileri Nelerdir?

Vaskülit Belirtileri Nelerdir? Vaskülit Nedenleri ve Vaskülit Nedir?, Vaskülit nasıl tedavi edilir? Hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Vaskülit Belirtileri Nelerdir? Vaskülit Nedenleri ve Vaskülit Nedir?

Vaskülit Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Vaskülit Belirtileri Nelerdir

Kan damarlarının iltihaplanmasına neden olan çeşitli durumlar için kullanılan vaskülit, genel bir tıbbi terim olarak geçmektedir. Arterit ya da anjiyit olarak da bilinmektedir. Yazımızın içeriğin de siz değerli dostlarımız için derlediğimiz vaskülit nedir? ve vaskülit nedenleri ile ilgili bilgilerine ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz. Siz de yazımızın devamına giderek vaskülit ile alakalı tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Peki vaskülit belirtileri nelerdir?

Kan damarı duvarın da zayıflama, kalınlaşma, daralma vede yara izi gibi değişiklikler oluşmakta vede bu değişikler kan akışını kısıtlayarak organ ve doku hasarına neden olmaktadır. Vaskülitin bir çok türü bulunmakta, bazıları ise çok nadir olarak görülmektedir. Vaskülit sadece bir organı ya da bir kaçını etkileyebilir. Durum kısa süreli ise akut vaskülit, uzun süreli devam ediyor ise kronik vaskülit olarak değerlendirilir. Herkes de görülebilir yalnız bazı türler belli gruplar arasında daha yaygın olarak seyretmektedir. Vaskülit türlerinin bazıları tedaviye gereksinim duymadan iyileşmektedir. Bazı şiddetli türler ise ilaç tedavisine ihtiyaç duymakta. Sizde vaskülit ile ilgili daha fazla bilgilere yazımızın devamına giderek ulaşabilirsiniz.

Vaskülit Komplikasyonları Nelerdir?

Vaskülit Nedenleri

Vaskülitin henüz kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazı türler kişinin genetik yapısı ile alakalıdır. Diğerleri ise bağışıklık sisteminin yanlışlık ile kan damarı hücrelerine saldırmasından kaynaklı yaşanmaktadır. Bağışıklık sistemi reaksiyonu için olası tetikleyiciler, Hepatit C vede Hepatit B gibi enfeksiyonlar, kan kanserleri, romatoid artirt, lupus, skleroderma gibi bağışıklık sistemi hastalıkları, belirli ilaçlara karşı gelişen reaksiyonlar nedenler arasında sayılabilir. Vaskülitten etkilenen kan damarlarında kanama olabilir ya da iltihaplanma görülebilir. İltihap, kan damarı duvarlarının katmanlarının kalınlaşmasına neden olabilmektedir. Kan damarlarının daralması ile vücudun doku vede organlarına ulaşan kan miktarı vede beraberin de taşınan oksijen vede hayati besinler de azalmaktadır.

Vaskülit komplikasyonları türüne vede ciddiyetine göre değişiklik göstermektedir. Tedavi amacı ile kullanılan bazı reçeteli ilaçlar yan etkilere neden olabilmekte. Organ hasarı, bazı vaskülit türleri şiddetli olabilmekte vede ana organlara zarar verebilmektedir. Kan pıhtıları vede anevrizmalar, damarda kan akışını etkileyen pıhtı oluşumu gözlenebilmekte. Vaskülit nadiren bir kan damarının zayıflamasına vede şişmesine neden olan bir anevrizma oluşturmaktadır. Görme kaybı ya da körlük, bu tedavi edilmemiş dev hücreli arteritin olası bir komplikasyonu olarak geçmektedir. Enfeksiyonlar, kan enfeksiyonu vede zatürre gibi ciddi ve yaşamı tehdit eden durumları içermektedir.

Vaskülit Belirtileri

Baş ağrısı.
Ateş.
Yorgunluk.
Gece terlemeleri.
Kilo kaybı.
Döküntü.
Genel ağrı vede acılar.
Uyuşma ya da halsizlik sinir problemleri belirtiler arasında yer almaktadır.

Vaskülit Nasıl Tedavi Edilir?

Vaskülit Tedavisi
Vaskülit Tedavisi

Viskülit türü ile ilgili tanı konula bilmesi için öncelikle doktorunuz tıbbi geçmişiniz öğrenip, fiziki muayanenizi yaparak işe başlamaktadır. Vaskülit ile benzer semptomlar gösteren durumları elimine etmek için bazı tanısal testler vede prosedürleri uygulamak gerekmektedir. Çünkü vaskülit tanısı nadir olarak doğrudan konulmaktadır. Gerekli testler uzman hekimiz tarafından yapıldıktan sonra, doğru tanı konulup ona göre tedavinize başlanacaktır.

Kas testleri.
İdrar testleri.
Görüntüleme testleri.
Anjiyografi.
Biyopsi.

Vaskülit tedavi yöntemleri olarak, iltihabı ilaçlarla kontrol altına almaya vede vaskülitinizi tetikleyen hastalıkları çözmeye odaklanmaktadır. Tedavi genellikle iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama iltihabı durdurmak, ikinci aşama ise nüks etmesini önlemektedir. Her iki aşamada da reçeteli ilaçlar vasitası ile ilerlemektedir. Hangi ilacı, ne kadar süre almanız gerektiği de, vaskülitin türüne, etkilenen organlara vede durumun ciddiyetine bağlı olarak bellirlenmektedir. Çoğu vakada tedavi başarıya ulaşmakta ama daha sonra nüks etme riski bulunmaktadır. Bazı vakalar da vaskülitin tamamen iyileştiğini göremez vede devam eden bir tedaviye ihtiyaç duyulur. Vaskülit bazı vakalar da, damar duvarında balon benzeri çıkıntılar oluşmasına neden olmaktadır. Bu şişliğe cerrahi operasyon uygulanabilir. Tıkalı arterler ayrıca ameliyat gerektirebilir. Kontrol altına alındığın da uzman hekiminiz ilaçları kesecektir. Tedavinin uzun vadeli yan etkilerini , vaskülit alevlenmelerini vede komplikasyonları izlemek için düzenli kontroller yaptırmalısınız. Belirtilerin farkında olup, ortaya çıkma durumunda uzman hekiminizle iletişime geçmeniz yararlı olacaktır.

Vaskülit Belirtileri Nelerdir, vaskülit rahatsızlığın da eğer ki sizi endişelendiren belirtilere sahipseniz, doktorunuzdan randevu almanız oldukça önemlidir. Çünkü bazı vaskülit türleri hızla kötüleşebilir, o nedenle erken teşhis vede tedavi oldukça önem taşımaktadır. Eğer sizin de vaskülit belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Vaskülit belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da vaskülit nedenleri ve vaskülit belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Tırnak Mantarı Nedir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed