Üveit Belirtileri Nelerdir?

Üveit Belirtileri Nelerdir? Üveite Yol Açan Risk Faktörleri Nelerdir?, Üveit nedenleri hakkında bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Üveit Belirtileri Nelerdir? Üveite Yol Açan Risk Faktörleri Nelerdir?

Üveit Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Üveit Belirtileri Nelerdir

Gözün orta tabakasının iltihaplanmasına üveit denmektedir. Üveit, iris, koroid ve siliyer cisimden meydana gelmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için üveit nedenleri ve üveite yol açan risk faktörleri ile ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Üveit belirtileri nelerdir?

Üveit, kalıcı görme kaybına yol açabilen ciddi hastalıktır. Gelişmiş ülkelerde görme kaybının en sık görülen üçüncü nedenidir. Erken tanı ve tedavi üveite bağlı komplikasyonları engellemek için oldukça önemlidir. Üveitin nedeni her zaman bulunamayabilmektedir. Yaklaşık olarak %50 ila %60 hastada neden, dikkatli araştırma ile belirlenebilmektedir. Enfeksiyonlar ve otoimmün hastalıklar üveit gelişimi ile ilişkili olabilmektedir. Üveit, bazı durumlarda tedaviye olumlu yanıt vererek iyileşebilir iken, bazen de kronikleşebilir. Hatta iyileştiği halde nüksedebilmektedir. Bir çok hastalık gibi üveit hastalığı için de erken tanı ve doğru tedavi oldukça önemlidir. Aksi takdirde hastalığın tedaviye olumlu yanıt verme olasılığı azalmaktadır.

Üveit hastalığındaki belirtilerin aniden fazlalaşmasına yani, alevlenmesine üveit atağı denilmektedir. Üveit hastalığı gözde iltihaplanmanın bulunduğu bölgeye göre üçe ayrılmaktadır. Eğer iltihaplanma irisin ya da siliyer cismin yakınında yani, gözün ön kısmında bulunuyor ise, buna ön üveit denmektedir. Ön üveite iridosiklit de denmektedir. Ön üveitte tedavi daha kolaydır ve olumlu yanıt alma olasılığı daha fazla olmaktadır. Yalnız iltihaplanma koroid tabakaya yakın olan kısımda gerçeklemiş ise, buna arka üveit denmektedir. Tedavi daha zordur. Hatta tedavi edilmediğinde kalıcı körlüğe de neden olabilmektedir. İltihabın siliyer cismi ve retina çevresini etkilemesi durumunda da, intermediyer üveit meydana gelmektedir. Eğerki bu hastalıkta uvea tabakasında yer alan, her katmanda iltihaplanma görülüyor ise buna panüveit ismi verilmektedir. Yazımızın devamına giderek üveit belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Üveite Yol Açan Risk Faktörleri Nelerdir?

Üveit Belirtileri

Göz önünde uçuşan siyah noktalar,
Işık hassasiyeti,
Göz ağrısı,
Göz kızarıklığı,
Bulanık görme.

Üveit iltihabın etkilediği bölgeye bağlı olarak sınıflandırılmaktadır. Bunlar; Ön üveit gözün ön bölümünü etkilemektedir. Arka üveit gözün arka bölümünü etkiler. İntermediyer üveit siliyer cismi ve retinanın çevresini etkilemektedir. Üveitin tüm katmanları etkilendiğinde ise panüveit meydana gelmektedir. Belirtiler yavaş yavaş gelişebilir veya aniden meydana gelip hızla kötüleşebilmektedir. İltihap sadece bir gözde olabileceği gibi, aynı anda ya da farklı zamanlarda her iki gözü de tutabilmektedir.

Üveitin nedenleri

Lenfoma gibi bazı kanserler, doğrudan ya da metastaz yaparak gözü etkileyebilmektedir,
Göz yaralanması,
Toksoplazma, herpes, tüberküloz, kedi tırnığı hastalığı ve frengi gibi enfeksiyonlar,
Crohn hastalığı ya da ülseratif kolit gibi sindirim sistemini tutan iltihabi hastalıklar,
Behçet hastalığı, sarkoidoz, multipl skleroz ya da ankilozan spondilit gibi otoimmün hastalıklar.

Üveite Yol Açan Risk Faktörleri

Göz travması öyküsü,
Otoimmün ya da enflamatuar hastalık öyküsü,
Enfeksiyon,
Genetik yatkınlık.

Üveit Kaç Günde Geçer
Üveit Kaç Günde Geçer

Üveit hastalığı tedavi edilmez ise, göz kaybı, göz içi basıncının artması, optik sinir hasarı, katarakt kornea bulanıklığı ya da bant keratopati ve makulada sıvı birikmesi, delik, zar oluşumu, retina yırtığı, retina dekolmanı gibi retinal komplikasyonlar yaşanabilmektedir. Üveitte tanı konulabilmesi için, ayrıntılı göz ve sistemik hastalık öyküsünün alınması, ayrıntılı göz muayenesi. Floresein anjiografi, optik koherens tomografisi gibi özel göz tetkikleri gerekebilmektedir. Üvetin özelliklerine göre doktor, göz sıvısından özel incelemeler, kan tetkikleri, görüntüleme tetkiki yaptırabilir ya da başka uzmanlık alanlarından konsütasyon isteyebilmektedir.

Üveit Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin üveit belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Üveit belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı üveit belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Göz Sulanması Nedenleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed