Üst Kol Kırığı Kaç Ayda Geçer? Üst Kol Kırığı Ne Kadar Sürede Kaynar?, Üst kol kırığı tanısı nasıl konur? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler.
Üst Kol Kırığı Kaç Ayda Geçer? Üst Kol Kırığı Ne Kadar Sürede Kaynar?
Üst kol kırığı, humerus ismi verilen büyük kemikte meydana gelen hasardır. Bu tür durumlar çoğu zaman düşme, travma, spor yaralanmaları ya da eklem hastalıklarından dolayı meydana gelmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için üst kol kırığı tanısı nasıl konur? ve üst kol kırığı ne kadar sürede kaynar? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Üst kol kırığı kaç ayda geçer?
Üst kol kırığı şişlik, şiddetli ağrı, morarma, hareket edememe ya da o bölgenin anormal biçimde hareket etmesi gibi belirtiler ile kendini belli etmektedir. Bu durum acil tıbbi müdahale gerektirmektedir. Çünkü tedavi edilmez ise, kalıcı hasara ya da komplikasyonlara yol açabilmektedir. Tedavi ise genel olarak yaranın yerine vede ciddiyetine bağlıdır. Bazı durumlarda konservatif yöntemler ile, yani atel, alçı vs. tedavi edilir iken, bazı durumlarda da cerrahi müdahale gerekebilmektedir. İşlmein amacı bölgeyi doğru pozisyonda sabitlemek vede hasta kişinin normal aktivitelere geri dönebilmesini sağlama planlanır. Yazımızın devamına giderek üst kol kırığı belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak uşaşabilirsiniz.
Üst Kol Kırığı Tanısı Nasıl Konur?
Üst Kol Kırığı Belirtileri
– Şişme,
– Şiddetli Ağrı,
– Morarma,
– Hareket edememe,
– Bölgenin anormal biçimde hareket etmesi.
Üst kol kırığı tedavisi, hasta kişinin mevcut semptomları, üst kol kırığı nasıl, ne zaman yaralandığı vede genel sağlık geçmişi hakkında bilgi sahibi olunduktan sonra başlamaktadır. Uzman doktor morarma, şişme, ağrı vede hareket yeteneği gibi belirtileri kontrol etmek adına, fiziksel muayene yapmaktadır. Hasarlı bölgeyi düzgün biçimde tutmak ya da hareket ettirmek genel olarak zordur vede anormal biçimde görünebilmektedir. Fiziksel muayene sonrasında, uzman hekim radyografi alacaktır. Radyografi, kemiklerdeki sorunları, çatlakları vede diğer anormallikleri görmek için, en yaygın kullanılan testler arasındadır. Tam yerini, türünü vede ciddiyetini belirlemeye yardımcı olmaktadır. Uzman doktor sinirler, damarlar vede çevresindeki dokular hakkında daha ayrıntılı bilgi almak adına, bilgisayarllı tomografi taraması ya da manyetik rezonans görüntüleme gibi diğer görüntüleme testlerini de isteyebilmektedir.
Eklem yoğunluğunu değerlendirmek için, kemik mineral yoğunluğu testi gerekebilmektedir. Tüm bilgilerin toplanmasından sonra, uzman doktor üst kol kırığı türünü vede ciddiyetini belirleyebilir vede uygun tedavi şeklini oluşturabilmektedir. Bu süreç zarfında, hasta kişilerin doktorlarına olan semptomları vede yaralanmalarını tam olarak açıklamaları da oldukça önemlidir. Bu doğru tanının konulmasında vede etkili uygulama planının oluşturulmasında yardımcı olabilmektedir.
Üst Kol Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?
Üst kol kırığı tedavisi, bazı durumlarda özellik ile stabil olduğu durumlarda, cerrahiye gerek olmayabilir. Bu durumda, uzman doktor bir atel, sargı ya da alçı kullanarak hareketsiz hale getirmektedir. Bu, doğru biçimde iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Hasar alan kısım, genel olarak bir sapan yardımı ile vücuda sabitlenmektedir. Fizik tedavi, hareketin zamanla geri kazanılmasına yardımcı olabilmektedir. Kırığın yerine vede ciddiyetine bağlı olarak cerrahi tedavi gerekebilmektedir.
Yaralı eklemler metal palakalar, vidalar, çiviler ya da çubuklar kullanılarak bir arada tutulmaktadır. Bu cihazlar, düzgün biçimde iyileşmesini sağlamak için içeriden sabitlenmektedir. Dış fiksasyon ismi verilen prosedürde, metal çubuklar ya da çerçeveler parçaya vede cilde dışarıdan sabitlenmektedir. Bu, doğru pozisyonda kalmasını sağlar vede düzgün biçimde iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Şiddetli yaralanma ya da kanser gibi diğer komplikasyonlar söz konusu ise, zararlı humerusun bir kısmı ya da tamamı yapay bir protez ile değiştirilebilmektedir.
Üst Kol Kırığı Kaç Ayda Geçer üst kol kırığı işlemi sonrası, süreç de çok önemlidir. Hasta kişiler çoğu zaman ağrı kontrolü, egzerszi vede fizik tedavi ile rehabilitasyon sürecinden geçerler. Bu durum kolun işlevini vede esnekliğini geri kazanmada hayati öneme sahiptir. Operasyon planı ise her hastaya özel olmalıdır ve bir sağlık profesyoneli tarafından yönlendirilmelidir. Kırıklar genellikle 3 ila 4 hafta arasında kaynamaktadır. Kırık bölgenin hareket ettirilebilmesi biraz zaman alabilmektedir, bunun için egzersizler oldukça önemlidir. Eğer ki sizin üst kol kırığı kaç ayda geçer, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Üst kol kırığı kaç ayda geçer, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da üst kol kırığı kaç ayda geçer, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Karında Biriken Asit Nasıl Atılır?