Ürosepsis Belirtileri Nelerdir? Ürosepsis Nasıl Tedavi Edilir?, Ürosepsis nasıl önlenir? İle ilgili bilmeniz gereken, bazı bilgileri yazımızda derleidk.
Ürosepsis Belirtileri Nelerdir? Ürosepsis Nasıl Tedavi Edilir?
İdrar yolunda yer alan enfeksiyonlardan kaynaklanan hastalık türüne ürosepsis denmektedir. İdrar zehirlenmesi olarak da isimlendirilmektedir. Tedavi edilmemiş vede ilerlemiş idrar yolu enfeksiyonlarının sonucu meydana gelmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için ürosepsis nasıl tedavi edilir? vede ürosepsis nasıl önlenir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Ürosepsis belirtileri nelerdir?
Tedavi edilmemiş enfeksiyon sonrasında, vücudun diğer yerlerine vede kana ulaşan patojenler, hayatı tehdit eden bir dizi rahatsızlığa neden olurlar. Bu patojenlerin kaynağı genital sistem olduğundan ürosepsis olarak adlandırılmaktadır. Ürosepsis, hayati tehlike arz edebilen vede acil tıbbi bakım gerektiren ciddi komplikasyondur. Belirtileri yaşayan tüm hastalar, acil tıbbi yardım almayı ihmal etmemelidir. Ürpsepsise yol açan en önemli patojen bakterilerdir. Bakterilerin idrar yoluna girmesi vede daha üst bölgelere ilerlemesi ile ürosepsis meydana gelmektedir. Bir idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmez ise, ürosepsis gibi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Kadınlar idrar yolu hastalıklarına daha yatkın olmaktadır. Çünkü kadın üretrası, erkeklere göre daha kısadır. Ürosepsis, idrar yolu enfeksiyonlarrının bir komplikasyonu olarak meydana geldiğinden, öncelikle bu enfeksiyona ait belirtileri göstermesi muhtemeldir.
İdrar yolu enfeksiyonları en sık mesanede görülmektedir. İdrar yolunun daha alt bölümlerinde yer alan enfeksiyon böbrekler vede üreterler gibi idrar sisteminin daha üst bölgelerine yayılabilmektedir. Enfeksiyon bu alanlara ulaştığında tedavi edilmez ise, ürosepsis ile sonuçlanabilmektedir. Ürosepsis oluştuğunda idrar yolu enfeksiyonları belirtilerine ek olarak ürosepsisin daha ciddi semptomları da meydana gelebilmektedir. Bu belirtileri gösteren herkes acil tıbbi yardım alması gerekmektedir. Yazımızın devamına giderek ürosepsis belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.
Ürosepsis Nasıl Tedavi Edilir?
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
– Hafif ateş,
– Kırgınlık vede halsizlik,
– Pelvik bölgede ya da alt sırt bölgesinde ağrı,
– Cinsel ilişki sırasında ağrı,
– Kötü kokulu idrar,
– İdrar yaptıktan sonra bile mesanenin dolu olduğunu hissetme,
– İdrarda kan görme,
– İdrar renginde bulanıklaşma,
– İdrar yaparken yanma vede kaşınma hissi,
– Sık sık idrara çıkma.
Ürosepsis Belirtileri
Bazı ciddi vakalarda ürosepsis ağır sepsise, septik şoka ya da çoklu organ yetmezliğine kadar ilerleyebilmektedir. Septik şok sırasında hastanın kan basıncı çok fazla düşebilir vede organlar hasar görebilmektedir. Bu belirtiler hayati tehlikenin olduğunu gösterir.
– Aşırı terleme,
– Çok yüksek ateş ya da düşük vücut sıcaklığı,
– Nabızın zayıf hissedilmesi,
– Kalp atışında hızlanma vede çarpıntı,
– Anksiyete artışı, fazla kaygı düzeyi,
– Zihin bulanıklığı,
– Nefes darlığı ya da hızlı solunum,
– İdrar çıkımının azalması ya da tamamen kesilmesi,
– Aşırı yorgunluk vede halsizlik hali,
– Bulantı olmadan ya da bulantı ile birlikte kusma,
– Sırtın yan tarafında şiddetli ağrı.
Ürosepsis tedavisinde, hastalığın tanısı erken konulur ise antibiyotikler ile kolayca tedavi edilebilmektedir. İdrar yolunda enfeksiyon olan bir hastanın idrar yollarını yıkamak için bol miktarda sıvı alması lazım. Ürosepsisin tedavisi o kadar basit değildir. Yalnızca antibiyotiklere cevap vermeyebilmektedir. Tedaviye antibiyotikler ile başlanacak vede bakterilerden kurtulmak amaçlanacaktır. Ürosepsis hızlı şekilde tedavi edilmez ise, hastanın yoğun bakım ünitesine acil yatışı gerekebilmektedir. Ürosepsisin ilerlemesi ile septik şok gelişir ise, acil tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulabilir.
Hastanın tıbbi tedaviye ne kadar yanıt verdiğini görmek adına, yakından izlemek gerekebilir. Hastanın ciddi sepsisi ya da septik şoku var ise, oksijen tedavisi tercih edilebilmektedir. Kan damarlarını daraltan vede septik şok nedeni ile organların kapanmasını önlemek adına kan basıncını arttıran vazopressör ilaçlar tercih edilebilmektedir. Ürosepsisin bazı insanlarda görülme ihtimali daha fazla olmaktadır. Kadınlar vede yaşlılar ürosepsise daha yatkınlardır. Açık yaraları ya da katateri olan hastalarda daha fazla meydana gelme ihtimali vardır.
Ürosepsis Risk Faktörleri Nelerdir?
– Sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçirmek,
– Kateter kullanımı,
– Steroid tedavisi kullanma,
– Organ nakil ya da kemoterapi sonrası immünsupresyon,
– İmmunsuprese ilaçlar kullanma,
– Otoimmün hastalığa sahip olmak,
– HIV ya da AIDS gibi bağışıklık baskılayan hastalığa sahip olmak,
– 65 yaşından büyük olmak,
– Şeker hastası olmak.
Ürosepsis Önlemek Mümkün Mü?
Ürosepsisin meydana gelmesi için tedavi edilmemiş, idrar yolu enfeksiyonu gereklidir. İdrar yol uenfeksiyonları önlenirse vede düzgün şekilde tedavi edilir ise ürosepsis önlemiş olur. İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan herkes, tanı vede tedavi için hekimine başvurmalıdır. Hızlı bir tanı vede tedavi ile ürosepsisten vede komplikasyonlarından kaçınılmış olur.
– İşemek için gerekenden fazla beklememek,
– Cinsel aktiviteden sonra, idrar yapma,
– Günlük sıvı alımının yeterli düzeyde olması,
– Pamuklu vede temiz iç çamaşırı kullanma,
– Tuvalete gitmeden önce vede sonra ellerin yıkanması,
– Tuvalet temizliğini önden arkaya doğru yapma.
Ürosepssis önemli acildir. Hastalık derhal vede etkili şekilde tedavi edilir ise, komplikasyonlar meydana gelmez. Ürosepsisin başlıca komplikasyonları; Septik şok, İdrar yollarında skarlaşma, Böbrek hasarı, Organ yetmezlikleri, İdrar yolu vede çevresinde abse oluşumudur.
Ürosepsis Belirtileri Nelerdir, bakteriler idrar yoluna cinsel temas, yetersiz kişisel hijyen ya da tedavi edilmemiş idrar yolu enfeksiyonlarıyla ulaşabilmektedir. Bakteriler üretradan ilerleyerek emsaneye yayılabilirler vede çoğalarak enfeksiyona neden olabilmektedir. Eğer ki sizin ürosepsis belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ürosepsis belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da ürosepsis belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Abdominal Migren Nedenleri Nelerdir?