Tükürük Bezi Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Tükürük Bezi Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Tükürük Bezi İltihabı Nedenleri, Tükürük bezi iltihabı kendiliğinden geçer mi? Hakkında merak edilen bilgiler.

Tükürük Bezi Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Tükürük Bezi İltihabı Nedenleri

Tükürük Bezi Hastalığı Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Tükürük Bezi Hastalığı Belirtileri Nelerdir

Tükürük bezi iltihabı, kişilerde bir çok farklı nedene bağlı olarak görülüyor olsa da, tedavisinin hastalar için zor değildir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için tükürük bezi iltihabı kendiliğinden geçer mi? ve tükürük bezi iltihabı neden olur? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Tükürük bezi hastalığı belirtileri nelerdir?

Tükürük bezleri, çene vede kulak altlarında bulunur vede yiyeceklerin sindirilmesine de yardımcı olmaktadır. Ağızdaki bakteri dengesinin sağlanmasında da son derece önemli görevi üstlenmektedir. Tükürük bezleri, dişleri çürüme riskine karşı koruyan tükürük sıvısının salgılanması gibi görevi vardır. Tükürük bezleri, her gün yaklaşık olarak 1000 ila 1500 cc miktarında tükürük üretmektedir. Ağız içerisinde üç ana tükürük bezi vardır. Bunlar ağızın her iki tarafında yer almaktadır. Parotis bezi olarak isimlendirilen tükürük bezi, yanağın üst kısmında bulunur. Özellikle kabakulak rahatsızlığından en çok etkilenen tükürük bezidir. Parotis bezi üst azı dişlerinin hemen üzerinde bulunur. Ana tükürük bezleri kulak önünde, çene altında vede dilin altında bulunmaktadır. Ağız içi mukozasından gırtlağa kadar yerleşmiş olan çok sayıda minör tükürük bezi bulunmaktadır. Bu bezlerin görevi de, dilin altında bulunan tükürüğü boşaltmaktır. Dil altı tükürük bezi de, dilin uç kısmında yer almaktadır. Dilin alt ksmında, yüzeydeki tükürüğü de boşaltıyor. Tükürük bezi iltihabı da, bu bezlerin herhangi birinde meydana gelebilmektedir. Yazımızın devamına giderek tükürük bezi hastalığı belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Tükürük Bezi İltihabı Nasıl Anlaşılır?

Tükürük Bezi Hastalığı Belirtileri

Tükürük bezlerinde enfeksiyon olduğunda, hasta kişinin rahatsızlık hissetmesi arasında uzun bir süre vardır. Genellikle aynı gün hasta kişi ağrı veya yüksek vücut ateşi gibi rahatsızlıkları yani tükürük bezi iltihabı belirtilerini yaşamaya başlamaktadır. Bu belirtiler meydana geldiği zaman, vakit kaybetmeden doktora başvurmak oldukça önemlidir. Çünkü tükürükler ağız içerisindeki asit seviyesini düşürmeye yardımcı olan mineraller barındırmaktadır. Bu mineraller, diş minesinin aşınmasını da önleyerek diş sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Tükürük kaygan bir yapıya sahip olduğu için, besinleri çiğneme sırasında gıdaların yağlanmasına da yardımcı olarak, beslenmeyi kolaylaştırmaktadır. Çünkü bu yağlanma ile gıdaların yemek borusundan mideye geçişi de kolaylaşmaktadır. Yiyeceklerin daha erken sindirilmesine de yardımcı olan enzimler barındıran tükürük, gıdaların yumuşamasını sağlıyor olması bakımından da önemli bir salgıdır.

Her rahatsızlık gibi, tükürük bezi iltihabı da, çeşitli semptomlar ile kendini göstermektedir. Belirtiler her hastada, aynı şiddette ortaya çıkmayabileceği gibi her belirtinin de görülmesi beklenmemeli. Bazı hastalarda, belirtilerden sadece bazıları ortaya çıkabilir. Bu belirtlerin mutlaka dikkat alınması vede zaman kaybeden hekime başvurulması lazım. Çünkü belirtiler ciddiye alınmaz ise, kısa zamanda yüzün her iki tarafında ciddi düzeyde şişme meydana gelebilir. Tükürük bezi iltihabı belirtileri hastaların günlük hayatını sıkıntıya sokabilecek kadar şiddetlenebilmektedir. Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi, bu hastalıkta da erken tanının çok önemli olduğunu, tedavi süresinde belirleyici unsurlardan birine dönüştüğü unutulmamalıdır.

Tükürük bezi iltihabında en yaygın görülen belirtiler;

Ağzı açmakta veya gıdaları çiğnemekte güçlük çekme,
İştahta azalma,
Eklemlerde ağrı olması,
Baş ağrısı vede kaslarda ağrı olması,
Titreme vede gün boyunca halsiz hissetme,
Vücut ateşinde artış olması,
Ağız içerisine gelen kötü bir tada sahip akıntı,
Yanak veya çene altında şişme vede ağrı olması.

Tükürük Bezi İltihabına Neden Olan Unsurlar

Farklı nedenler ile, vücutta sıvı kaybı olması,
Çeşitli nedenlere bağlı olarak, tükürük salgısının azalması,
Bağışıklık sisteminin zayıflığı,
Kabakulak hastalığı.

Tükürük Bezi iltihabı Nasıl Anlaşılır
Tükürük Bezi iltihabı Nasıl Anlaşılır

Tükürük bezi iltihabı sorunu, uygun tedavi planı uygulanması ile iyileşmektedir. Tedavi ise iltihaplanmanın neden ortaya çıktığı ile ilgili olarak, farklı şekilde uygulanabilmektedir. İlaç tedavisi en sık tercih edilan tedavi biçimidir. Yalnız söz konusu olan tükürük bezi içerisinde kitle oluşması ise, bu durumda kitlenin çıkarılması lazım. Tükürük bezi iltihabi, ameliyat ile tam çıkarılmaz ise tekrarlayabilir. Tükürük bezi kanserleri az görülmektedir. Mukosel, alt dudak ısırılması sonucu meydana gelen, küçük vede mavi renkli kisttir. Patladıktan sonra kendiliğinden iyileşir.

Tükürük Bezi Hastalığı Belirtileri Nelerdir, bazı spesifik nedenlerle de, tükürük bezlerinde iltihaplanma gelişebilmektedir. Tükürük bezlerinin bulunduğu bölgelerde ağrı olması durumunda da, mutlaka bir doktora danışmalısınız. Tedavi edilmemesi durumunda, ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Eğer ki sizin de tükürük bezi hastalığı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Tükürük bezi hastalığı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da tükürük bezi hastalığı belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Yoga Salonları Nasıl Olmalı?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed