Trombosit Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir? Trombosit Yüksekliği Belirtileri, Trombosit düşüklüğü ve trombosit yüksekliği hakkında bilgiler….
Trombosit Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir? Trombosit Yüksekliği Belirtileri
Trombosit düşüklüğünün belirtileri nelerdir ile ilgili bilinmesi gereken bazı noktaları siz değerli dostlarımız için yazımız da mercek altına aldık. Trombosit yüksekliği belirtileri hakkında merak ettiklerinizi vede bilgilere sahip olmanız için yazımızın devamına gidebilirsiniz. Sizde trombosit düşüklüğü nedenleri ile trombosit yüksekliği nedenlerine sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Peki trombosit düşüklüğünün belirtileri nelerdir? Detayları ile yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Trombosit, kanın pıhtılaşmasını sağlayan renksiz kan hücrelerine denmektedir. Yaralanmalar sonucu damarlardaki kanı pıhtılaştırarak kan kaybını engeller. Trombosit düşüklüğü ise daha çok lösemi vede bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda görülmektedir. Bazı ilaçların yan etkileri de trombosit hücrelerini azaltmaktadır. Trombosit düşüklüğü her yaş ortalamasında görülebilmekte ve en belirgin belirtisi ise ciltteki yersiz morarmalardır. Trombositlerin yükske veya düşük olması sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Hemogram testleriyle tespit edilen trombositler ciddi bir hastalığa neden olmadan hemen tedavi edilmelidir. Trombositlerin seviyesini karaciğer belirlemektedir. Kemik iliği hücrelerinden ayrılan parçalar olan trombositler kanda ortamala 7/10 gün arası dolaşmaktadır. Bu işlevlerini tamamladıktan sonra ise dalak tarafından vücuttan atılmaktadır. Her hangi bir yaralanmada trombositler kanda hızla çoğalmaktadır. Bir örümcek ağı gibi yaranın olduğu kısımda katılaşarak kanın akmasını önlemektedir. Bu yüzden trombosit düşüklüğü ve yüksekliği oldukça önemlidir.
TROMBOSİT ÜRETİMİN AZALMASI NEDEN OLUR?
– Genetik bozukluk sonucu meydana gelen hemofili hastalığı trombositlerin tahribe uğramasına neden olur.
– Doğum sırasında yaşanan aşırı kanama sonrası trombosit oranı da azalmaktadır.
– Bazı hastalıkların yarattığı etkiler sonucu bağışıklık sistemi kalkan oluşturur iken trombositlerin azalmasına neden olur. Yalnız bu durumun neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir.
– İnsan kanının ciddi derecede mikrop kapması trombosit değerlerini olumsuz yönde etkilemektedir.
TROMBOSİT DÜŞÜKLÜĞÜNÜN BELİRTİLERİ
– Dışkıda vede idrarda kanama.
– Bacaklarda vede kollarda morarmalar.
– Diş eti ya da burun kanamalarının uzun süre geçmemesi.
– Hafif bir darbe alma ile o bölgenin kızarması.
– Dalak büyümesi vede dalağın kanı temizlememesinden kaynaklı olarak şiddetli karın ağrılarının meydana gelmesi.
TROMBOSİT YÜKSEKLİĞİNİN BELİRTİLERİ?
– Diş etlerinde durduk yere olan kanamalar.
– Vücudun hareket noktasında meydana gelen dengesizlik.
– Avuç içi vede ayak tabanında karıncalanma.
– Baş dönmesi akabinde görülen bayılma.
– Gözde oluşan bulanıklık.
– Sabah uyanıldığında burunda biriken kan.
– Dışkı sırasında kan gibi durumlar trombosit yükseliğinin belirtileri arasındadır.
Trombositlerin neden olduğu bazı hastalıklar, eğer ki trombosit sayısı düşük ise iç kanama riski artmaktadır. Yüksek tansiyon, kalp ritim bozukluğu, inme vede felç gibi hastalıkların yaşanma riski oldukça yüksektir. Trombositlerin düşük olması bazı kişilerde nadiren de olsa beyin kanamasına hatta ölüme bile neden olabilmektedir.
TROMBOSİT DÜŞÜKLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Trombosit düşüklüğü kan testi ile yapılmaktadır. Trombosit değerleri vücut sağlığını etkilemeyecek derecede ise uzman hekimler sadece doğal tedavi önermektedir. Yalnız trombositler sağlığı olumsuz yönde etkilyecek kadar düşük ise uzman hekimler hastanın bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için ilaç tedavisi uygulamaktadır. Bazı hastalar ise ilaç tedavisine yanıt vermedikleri için cerrahi operasyon ile dalak vücuttan alınmaktadır.
Trombosit Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir, yazımız da hazırladığımız trombosit düşüklüğünün belirtilerini öğrenebilirsiniz. Sizin de eğer ki trombosit düşüklüğünün belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa bize yorum bölümünden sorabilirsiniz. Trombosit düşüklüğünün belirtileri nelerdir, sayfamız da arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak arkadaşlarınızı da sayfamızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çalınan Telefonlar Nasıl Bulunur?