Trigeminal Nevralji Belirtileri Nelerdir?

Trigeminal Nevralji Belirtileri Nelerdir? Trigeminal Nevralji Nedir? Trigeminal nevralji nasıl tedavi edilir? Hakkında merak edilen bazı bilgiler yazımızda.

Trigeminal Nevralji Belirtileri Nelerdir? Trigeminal Nevralji Nedir?

Trigeminal Nevralji Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Trigeminal Nevralji Belirtileri Nelerdir

Kişinin uyku düzenini, yaşam kalitesini bozan günlük rutin işlerini yapmaktan bireyi alıkoyan nöropatik hastalığa trigeminal nevralji denmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için trigeminal nevralji nedir? ve trigeminal nevralji nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Trigeminal nevralji belirtileri nelerdir?

Trigeminal nevralji üzerine literatür de bulunan bilgilerin MS. III. yüzyıla kadar uzandığı bilinmektedir. Yalnız o günden bu yana hastalığın kesin nedeni vede tedavisi hakkında farklı görüşler olmaktadır. Trigeminal nevralji yüz bölgesin de yer alan yüzün duyu hislerini ileten trigeminal sinirin bir veya birden fazla dalının etkilendiği vede bunun neticesin de şiddetli ağrıların rastlandığı sinirsel hastalık olmaktadır. Bu ağrılar genellikle yüzün alt kısmında rastlanmakla birlikte bazen burun vede göz çevresini de etkileyebilir. Trigeminal nevralji hastalığı çoğunlukla ileri yaşlarda meydana gelir. Trigeminal nevralji hastalığı hastalığın şiddetine vede etkilediği alana göre dört kategoride incelenmektedir. Yazımızın devamına giderek trigeminal nevralji belirtilerinin ayrıntılarını ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.

Trigeminal Nevralji Nedenleri Nelerdir?

Trigeminal Nevralji Belirtileri

Trigeminal nevralji de ağrılar genellikle geçici olmak ile birlikte, bazı vakalar da ağrıların devamlılık gösterdiği de görülür.
Trigeminal nevralji hastalığın da ağrı genellikle şimşek çakma, zonklayıcı, elektrik çarpma hissi yaratır şeklindedir.
Diş fırçalama, yüz yıkama ve makyaj yapma gibi tetikleyiciler de ağrı atakalrına neden olur.
Ağrılar diş ağrısına benzeyebilir vede buna bağlı olarak gereksiz diş çekimleri yapılabilir.
Ağrı atakları herhangi tetikleyici olmadan kendiliğinden meydana gelebilir.
Trigeminal nevralji hastalarının büyük çoğunluğu ağrılarını kısa süren, ani başlayan vede ataklar halinde gelen ağrılar olarak tanımlar. Ağrı atakları genellikle iki dakika içinde kaybolur.

Esansiyel trigeminal nevralji nedeni kesin olarak belirlenemeyen vede şimşik çakar tarz da ağrı atakları ile kendisini göstermektedir. Hastalık çoğunluk ile ileri yaşlar da rastlanır. Nadiren MS gibi hastalıkların etkisi ile genç yaşlarda da rastlanabilir. Bunlara ek olarak kadınlar da esansiyel trigeminal nevralji hastalığı erkeklere oranla daha sık rastlanır. Sekonder trigeminal nevralji çoğunlukla diş çürüğü, 20 yaş dişi gibi ağız vede çene hastalıkları, sinüzit, yüz bölgesindeki sinire baskı yapan kitleler gibi etkenlere bağlı olarak meydana gelir. Sekonder trigeminal nevralji her yaşta rastlanabilir. Sekonder trigeminal nevraljiye bağlı meydana gelen ağrılar devamlıdır. Ağrıya ek olarak şimşek çakar tarzında ani hisler de rastlanabilir.

Herpes zoster halk arasında zona olarak da bilinir. Viral enfeksiyondan kaynaklı olarak trigeminal sinirin hasar görmesi ile meydana gelir. Ağrı genellikle ani bir şekilde meydana gelir vede dokunma ile şiddetlenir. Ağrıyı kızarıklık vede döküntü takip edebilmektedir. Anesthesia dolorosa çeşitli nedenler ile trigeminal sinire tedavi amaçlı yapılan müdahaleler sonucun da rastlanan, ani gelişen, zonklayıcı tarzda ağrıdır. Çoğunlukla ağrı, dokunma gibi tetikleyiciye bağlı değildir vede süreklidir.

Trigeminal Nevralji Nasıl Tedavi Edilir?

Trigeminal nevralji hastalığına erken dönem de teşhis konulmaz vede tedaviye başlanmaz ise uzun vadede hastaların yaşam kalitesini önemli derecede düşürmektedir. Trigeminal nevralji hastaları yaşadıkları ağrıları dayanılmaz ağrılar olarak tarif etmektedir. Bu yüzden de sıklıkla hastalıkla ilgili araştırma yapmaktalar. Trigeminal nevralji tedavi yöntemlerini hastalığın şiddeti belirler. Hastalarda öncelikle ilaç tedavisi ile tedaviye başlanır. Trigeminal nevralji hastalığının tedavisinde öncelikle epilepsi gibi kasılma nöbetlerinin olduğu hastalıklarda tercih edilen ilaçlardan veya kas gevşetici özelliği yer alan ilaçlardan faydalanılır. Yalnız bu ilaçların uzun dönemdeki yan etkileri hakkında yeterli kanıt bulunmuyor. Bu nedenle de epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar günlük maksimum 600 ila 1200 mg doz olacak biçimde kısa dönemde hastaya uygulanır. Uzun dönem de epilepsi de kullanılan ilaçlar hastanın beyaz kan hücrelerinde düşüşe neden olabileceğinden hastanın bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilemektedir.

Bu neden ile epilepsi ilaçlarının uzun süreli kullanılması gereken durumlar da hastalar kesinlikle doktor kontrolün de olmalı vede gerekirse sadece ağrı ataklarının olduğu dönemlerde ilacı kullanmalıdır. İlaç tedavisi ise trigeminal nevralji de ilk tercih edilen tedavi yöntemidir. Yalnız bazı hastalar da epilepsi ilaçları kısa dönemli rahatlama sağlasa da uzun dönem de ağrı ataklarını engellemek konusun da yetersiz kalmaktadır. Bu durum da uzman hekimler tedavi de cerrahi yöntemlerden yararlanır. Cerrahi tedavi açık veya kapalı cerrahi olarak uygulanır.

Trigeminal Nevralji Belirtileri Nelerdir, trigeminal nevralji hastalığı, hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, doğru tedavi yöntemi uygulanmadığında ve geç fark edildiğinde tekrarlayabilen hastalıktır. Eğer ki sizin de trigeminal nevralji belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Trigeminal nevralji belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da trigeminal nevralji belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Sifodininin Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed