Topuk Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Topuk Kırığı Belirtileri Nelerdir? Topuk Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?, Topuk kırığı nedenleri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.

Topuk Kırığı Belirtileri Nelerdir? Topuk Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Topuk Kırığı Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Topuk Kırığı Belirtileri Nelerdir

En fazla rastlaşılan topuk kırığı, tarsal kemik kırıkları olduğu gibi, tüm tarsal kırıklarının ortalama %60’ını oluşturmaktadır. Topuk kırığı %80 ila %85’i topuğun arka eklem yüzünü ve sabtalar eklem bütünlüğünü etkileyen eklem içi kırıklarıdır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için topuk kırığı nasıl tedavi edilir? ve topuk kırığı kaç günde iyileşir? ile ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Topuk Kırığı belirtileri nelerdir?

Sabtalar eklem etkileyen, eklem içi kırıklar göz önünde bulundurulduğunda, topuk kırığı ortopedik cerrahi ve klinik sonuçları bakımından sorunlu bir kırık grubu olarak değerlendirilmektedir. Kakaneus, ayağın yere bastığı topuk kısmında yer alan üstte de talus denilen ayak bileği kemiğiyle eklem yapan kemiktir. Kalkaneusun bulunduğu bölge yük taşımada önemli yere sahip olduğu gibi, yüksekten düşmelerde vücudun en ağır travmaya maruz kalan kemiğidir. Bu neden ile kalkaneus yani topuk kırığı yüksekten düşmelerde, trafik kazalarında, spor yaralanmalarında, ateşli silah yaralanmaları gibi yüksek enerjili travmalar sonucu oluşabilmektedir. Topuk kırığı uzun mesafe koşucularında da ani zorlamalar ya da yüklenmeler nedeniyle de meydana gelebilmektedir.

Topuk kırığı tanısında genellik ile yüksekten düşme ve sonrasında ayağın üstüne basamama öyküsü vardır. Topuk bölgesinde duyarlılık, ağrı, şişlik, morarma ve ayağın normal görüntüsünün bozulması en açık bulgudur. Topuk kırıkları yüksek enerjili travma nedeni ile oluştuğundan beraberinde başka kırıklarda sıkça görülebilmektedir. Bunların dışında direkt grafi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemleri de tercih edilerek topuk kırığı teşhis edilebilmektedir. Yazımızın devamına giderek topuk kırığı belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Topuk Kırığı Kaç Günde İyileşir?

Topuk Kırığı Belirtileri

Ayakta morarma,
Şiddetli topuk ağrısı,
Ayakta şişme,
Ayağın üstüne basmada güçlük,
Yürüyememe ve açık kırıklarda kanama,
Yara oluşması.

Topuk kırığı, ortopedistlerin tedavi etmekte oldukça zorlandıkları travmalardan biridir. Topuk kırığı, aslında ameliyatla tedavi edilmektedir. Eskiden topuk kırığı ameliyat ile tedavi etmekten kaçınılmaktaydı. Yalnız günümüzdeki teknolojik gelişmeler ile, topuk kırığı ameliyat ile tedavi edilmektedir. Herhangi bir kemiğin kaynaması yaklaşık olarak 6 hafta olmaktadır. Topuk kemiğinin kaynaması da ortalama olarak 6 ila 12 hafta kadar sürebilmektedir. Çok ayrışmamış, yer değiştirmemiş kırıklar için 4 ila 6 hafta gibi bir zmaan sürecinde kaynayabilmektedir. Eğer ciddi ayrışmış kırıklar 3 ay civarı sürede kaynamaktadır.

Topuk Kırığı Tedavi Edilmezse Ne Olur
Topuk Kırığı Tedavi Edilmezse Ne Olur

Topuk kırığı genellik ile yüksek enerjili travmalar ile oluştuğundan çok ciddi bir ezilme ve ayrışma söz konusu olmaktadır. Bu tip kırıkların en önemli tedavisi cerrahi tedavi olmaktadır. Yalnız cerrahi tedavi karmaşık, zor ve deneyim gerektiren bir tedavi yöntemi olduğundan hekimler bazen alçılama yöntemini tercih etmektedir. Bu alçılama yöntemiyle, yeterince iyileşmeyen topuk kırıkları hasta kişinin yaşamı süresince yere bastığı zaman ağrı çekmesine ve ayakkabı giyme zorluklarına neden olabilir. Bu tip kırıklar, ihmal edilmiş veya uygun tedavi edilmemiş topuk kırıklarıdır. Bu kırıkların daha sonra tedavi edilebilmesi mümkün olmaktadır. Bu yanlış tedavi edilmiş topuk kırığı, ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Bu ameliyat kırık ile oluştuğunda yapılan ameliyat kadar kolay olmamak ile birlikte yinede iyi sonuç alınabilen yöntemdir.

Topuk Kırığı Tedavi Edilir Mi?

Topuk kırığı ilk görüldüğünde, hasta kişinin ayağının şişliğini en aza indirmek ve bül oluşumuna engel olmak için kompresyon bandajına veya basınçlı ayak pompasına konmalı ve bacak yükseltilmelidir. Topuk kırığının tedavisi ortopedi ve travmatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Topuk kırığı, önceklik ile ideal olarak röntgen ve bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ile kesinlik ile analiz edilmelidir ve bu analize göre tedavi palanı yapılmaktadır.

Topuktaki kırık eğer ki çok ayrılmamış, yer değiştirmemiş bir kırık ise, alçı tedavisi uygulanabilmektedir. Yalnız, topuk kırığı genellik ile yüksekten düşme sonucu oluştukları için, topuk kırıklarında ciddi derece bir ezilme oluşur ve topuk kemiği bir pinpon topu gibi ezilmektedir. Böyle bir durumda topuk kırığı alçı ile tedavi edilir ise iyileşme görülmez. Günümüzde topuk kırığı altın standart ameliyatıyla tedavi edilmektedir. Günümüz teknolojisinde ameliyat ile tedavi edilen topuk kırığı, 2 ay gibi zaman sürecinde hasta kişiler normal ayaklarına kavuşabilmektedir.

Topuk Kırığı Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin topuk kırığı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Topuk kırığı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da topuk kırığı belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Batın MR Neden Yapılır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed