Toksoplazma Belirtileri Nelerdir?

Toksoplazma Belirtileri Nelerdir? Toksoplazma Nedenleri Nelerdir? Toksoplazma nedir? ile ilgili tüm merak ettiklerinizi sayfamızdan bulabilirsiniz.

Toksoplazma Belirtileri Nelerdir? Toksoplazma Nedenleri Nelerdir?

Toksoplazma Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Toksoplazma Belirtileri Nelerdir, Toksoplazma Nedenleri Nelerdir, Toksoplazma Nedir, Toksoplazma Nasıl Tedavi Edilir, Toksoplazma Nasıl Önlenir, Bebeklerde Toksoplazma Belirtileri, Toksoplazma Bebeğe Geçerse Ne Olur, Toksoplazma Nasıl Teşhis Edilir

Toksoplazma belirtileri nelerdir hakkında bilmeniz gerekenleri siz değerli dostlarımız için yazımız da mercek altına aldık. Toksoplazma nedenleri nelerdir? ile ilgili tüm merak edilen her şeyi detayları ile birlikte sayfamızdan öğrenebilirsiniz. Yazımızın devamına giderek, toksoplazma nedir? öğrenebilirsiniz. Sizde toksoplazma insanlara nasıl bulaşır? ile ilgili merak ettiklerinizi sayfamızdan bulabilirsiniz. Peki toksoplazma belirtileri nelerdir?

Toksoplazma gondii olarak bilinen parazitin neden olduğu bir enfeksiyon türüne toksoplazma denir. Tam pişmemiş ya da çiğ, bozulmuş etten vede kirli sudan bu hastalık bulaşabilmektedir. Özellikle de az pişmiş geyik, domuz eti vede kuzu eti hatta kedi dışkısından da toksoplazmaya neden olan parazitler bulunabilmektedir. Toksoplazma kirli su aracılığı ile bulaşabilmektedir. Annenin bu enfeksiyonu kapması, fetüs için ölümcül yada ciddi doğum kusurlarına yol açıcı olabilmektedir.

TOKSOPLAZMA BELİRTİLERİ

Baş ağırısı.
Yüksek ateş.
Boğaz ağrısı.
Kalp kaslarının inflamasyonu.
Halsizlik ve yorgunluk.
Kas sancısı vede ağrısı.
Lenf bezlerin de şişlik, özellikle de boyunda.
Akciğer inflamasyonu.
Gözün arka tarafı inflamasyonu.

Toksoplazmaya neden olan parazit enfeksiyonu bulaşmış kişilerin çocuğun da belirti görünmez. Belirtiler görülen insanlar da ise, 1 ay yada daha uzun sürebilmektedir. Genel de belirtiler kendi kendine geçmektedir. Toksoplazma özellikle zayıf bağışıklık sistemi olan insanlar da ciddi bir rahatsızlıktır. Bu kişiler şayet toksoplazmaya yakalanırsa aşağıda verdiğimiz hastalıklar için risk altında bulunmaktadır.

Bulanık görme vede göz ağrısına nedne olan göz enfeksiyonu.
Felç, baş ağırısı, koma vede şaşkınlığa neden olan beyin inflamasyonu.
Ateş, öksürme vede nefes darlığına neden olan akciğer enfeksiyonu.

Anne karnında bulunan fetüs eğerki bu enfeksiyona yakalanırsa yaşayacağı belirtiler hafif ya da ciddi olabilmektedir. Doğmamış bebekte toksoplazma, bebek doğduktan sonra hayati tehlikeye sokabilmektedir. Doğuştan toksoplazmalı çoğu yeni doğan bebekler için, semptomlar doğum da normal olabilmektedir. Yalnız yaş ilerledikçe belirti vede semptomlar görülebilmektedir. Gözlerin de vede beyinlerin de herhangi bir durumun olup, olmadığı kontrol edilmesi de önem taşımaktadır.

TOKSOPLAZMANIN NEDENLERİ NELERDİR?

Toksoplazma nedenleri, toksoplazma gondii isimli tek hücreli parazitten meydana gelen grip benzeri hastalıktır. Tam pişmemiş ya da çiğ, bozulmuş etten vede kirli sudan bu hastalığa yakalanabilirsiniz. Nadir durumlar da ise, toksoplazma organ ya da kan naklinden de geçebilmektedir. Kediler toksoplasma bulaşmış kuş, fare gibi ufak hayvanları yiyerek yada diğer enfekte bir kedinin dışkısıyla temas etmesi toksoplazma enfeksiyonuna yakalanabilir. Mikrofun alınmasından sonra, 2 hafta da dışkı ile etrafa yayılmaktadır. Dışarı atılan parazit yumurtaları 1-5 gün için de insanlara da geçebilmektedir.

Toksoplazma teşhisi, belirli antikorların bulunup, bulunmadığı kontrol altına alına bilmesi için bir kan testi ile teşhis edilmektedir. Toksoplazma tedaivisi için, eğer toksoplazma hiç bir belirtiye neden olmuyorsa tedavi olmamayı doktorunuz tavsiye edebilmektedir. Sağlıklı kişi de belirtiler hafif olduğu için vede genel de birkaç hafta içerisin de geçtiği için toksoplazma tedavisine gerek duyulmamaktadır. Eğerki hastalık kalıcı vede şiddetliyse gözler ile vede iç organlar ile alakalıysa hekiminiz reçetenize sıtma hastalığı için de kullanılan pirimetamin vede antibiyotik olan sülfadiazin kullanmanız için size verecektir.

TOKSOPLAZMA NASIL ÖNLENİR?

Aldığınız sebze ve meyveleri tüketmeden önce güzelce yıkayın. Genellikle de çiğ yemeyi planlıyorsanız ovalayın. Yıkama işleminden sonra münkünse kabuklarını soyarak tüketin.

Bahçe yada toprak ile uğraşan biri iseniz, açık havada çalışıyorsanız eldiven giyin vede elleriniz sabun ile bolca yıkayın.

Mutfak malzemelerinizi bol su ile güzelce yıkayın. Çiğ eti hazırladıktan sonra ellerinizi vede diğer yiyeceklere bulaşmasını önlemek için kesme tahtasını, bıçakları vede diğer malzemeleri sıcak su ve sabunla güzelce yıkayın.

Çiğ et tüketiminden uzak durun. Pişirilmemiş et tüketimi yapmayın. Etlerin tamamen pişmesini sağlamadan tadına bakmayın. Özellikle de kuzu eti, dana eti vede domuz eti toksoplazma bulaşmasın da büyük rol oynamaktadır.

Pastörize edilmemiş sütleri tüketmeyin. Pastöreize edilmemiş süt ürünleri vede sütler toksoplazma parazitlerini bulaştırma da oldukça etkilidir.

Çocukların bulunduğu kum havuzunun etrafını çevreleyin. Kum havuzunuz varsa, çocuklarınız orada oynamıyor iken kedilerin oraya tıvalet yapmaları çocuklarınıza toksoplazma bulaşma riskini arttırmaktadır.

Toksoplazma Belirtileri Nelerdir, yazımız da hazırladığımız toksoplazma belirtileri vede toksoplazma nedenlerini bulabilirsiniz. Eğerki sizin de toksoplazma belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden sorabilirsiniz. Toksoplazma belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı sayfamızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çocuklarda Kum Boyamanın Faydaları

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed