Tiroid Kanseri Neden Olur?

Tiroid Kanseri Neden Olur? Tiroid Kanseri Belirtileri Nelerdir?, Tiroid kanseri nasıl tedavi edilir? Hakkında merak ettiğiniz, bazı bilgileri derledik.

Tiroid Kanseri Neden Olur? Tiroid Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Tiroid Kanseri Neden Olur
Sayfa İçeriği: Tiroid Kanseri Neden Olur

Tiroid kanseri, tiroid bezindeki hücrelerin, kansere dönüşmesi ile meydana gelen kanser türüdür. Tiroid kanserleri genellik ile boyunda bir kitle ya da tiroid bezi içinde bir nodül olarak görülmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için tiroid kanseri nasıl tedavi edilir? ve tiroid kanseri belirtileri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Tiroid kanseri neden olur?

Tiroid kanserlerin çoğu boyunda bir kitle olarak ya da tiroid bezi içinde bir nodül olarak görülmektedir. Nodül, bir bezelye tanesinden, bir ceviz büyüklüğünde olabilen, hücrelerin kümeleşerek topluluklar yaratması ile meydana gelen hastalığa verilen addır. Soğuk vede sıcak olarak ayrılabilmektedir. Ciddiye alınması gereken türü ise sıcak değil, soğuk olanıdır. Çünkü bunlarda yaklaşık %15 kanserleşme ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden özellikle soğuk nodülü olanların vakit kaybetmeden iğne ile tiroid biyopsisi olması lazım. Biyopsi yapılmasının nedeni de, nodülde kanser olup olmadığının saptanabilmesidir. Tiroid kanserleri genellikle sigara ve alkol kullanan kişilerde çok sık rastlanmaktadır. Bu yüzden sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddelerden uzak durulması önemlidir. Sağlıklı beslenmek vede aralıklarla tiroid ultrasonografisi çektirmekte bu durumda sağlığınız için önemlidir. Yazımızın devamına giderek tiroid kanseri belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Tiroid Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Tiroid Kanseri Belirtileri

Cilt kuruluğu,
Saçlarda zayıflık,
Kilo artışı,
Yorgunluk,
Sinirlilik,
Nefes almada zorluk,
Yutkunmada güçlük,
Boyunda şişlik,
Guatr.

Tiroid fazla büyüdüğünda dışarıdan bakıldığında anlaşılabilmektedir. Tiroid bezinin hormon dengesinin bozulması, metabolizmayı ciddi oranda etkilemektedir. Tüm organ sistemleri, kan kolesterol seviyesi, osteoporoz gelişimi vede cinsel yaşantı ile istek üzerinde de etkili olmaktadır. Tiroid bazine bağlı gelişen 3 ana hastalık bulunmaktadır. Bunlar; Tiroid iltihaplanması, guart vede tiroid kanseridir. Tiroid bezi hastalıkları içinde, en sık rastlananı ise tiroid nodülleridir. Ülkemizde, özellikle iyottan fakir beslenilen illerimizde, guart sıklığı nüfusun yarısından fazlasını etkileyebilir. Hastalıkta cinsiyet değişikliğide önemlidir. Cinsiyet dağılımına bakıldığında, kadınlar erkeklere oranla 5 kat daha fazla risk altında olmaktadır. Tiroid , hacim olarak içinde bir ya da birden fazla yumrular biçiminde de büyüyebilmektedir. Buna tıp dilinde verilen ad nodüler guarttır. Guatr oluşmasına yol açan etkenin iyot eksikliği olduğu bilinmektedir.

Tiroid kanseri tanısı için, küçük guatrlarda teşhis elle muayeneden sonra, kanda T3, T4, TSH seviyeleri vede tiroid sintigrafisi testleri uygulanmaktadır. Tiroid bezinin büyümesi hassas bünyeli bireylerde, boğazda yumru şeklinde büyümelere neden olabilmektedir. Bu durum nodülleşme olarak tanımlanmaktadır. Tedavi edilmeyen guatr hastalarının ileriki yıllarında, nodülleşme açığa çıkabilmektedir. Nodüllerde kanser oranı, %5’tir. Yalnız tiroid kanserine yakalanan hastaların %95’i normal yaşantılarını sürdürebilmektedir. Eğerki birey guatrdan şüpheleniyor ise, öncelik ile endokrinoloji yani hormon hastalıkları doktoruna başvurmalıdır. Hastalık çoğu zaman bir ekip çalışmasını gerektirmektedir. Çünkü muayeneden sonra radyologların yapacağı ultrasonografik incelemenin ardından, bir iğne biyopsisi ile parça alınması vede yorumlanması ihtiyacı doğabilmektedir. Tiroid nodüllerinin teşhisinde tercih edilen ince iğne, aspirasyon biyopsisi sonucunda şüpheli olan vede kanser teşhisi konmuş hastalar amelyat edilmektedir. Ameliyat, takip esnasında iyi huylu olduğu bilinen nodülü boynunda rahatsızlık verecek kadar büyüyen hastalara önerilmemektedir.

Tiroid bezinde 4 tip kanser görülmektedir.

Anaplastip tip,
Medüller tip,
Folliküler tip,
Papiller tip.

Tiroid Kanseri Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Anaplastik Tip; Tiroid kanserinin yaklaşık %5’ini oluşturmaktadır. Genellikle 60 yaş sonrasında vede uzun yıllar tedavizi kalmış papiller ya da folliküler kanserlerin birden biyolojik davranışlarını değiştirerek hızla büyümeye başlaması ile meydana gelmektedir. Bu durumda cerrahi yöntemler uygulanamamaktadır. Yalnız hastayı rahatlatma amacı ile radyoterapi tedavisi uygulanabilmektedir.

Medüller Tip; Genetik geçiş gösteren ailevi tipleri 1 ila 20 yaş arasında görülür iken, ailevi olmayanlar 40 yaşından sonra vede genellikle lenf metastazı yapmış olarak meydana gelmektedir. Tiroid kanserlerinin %5’ini oluşturmaktadır. Tedavi olarak, total tiroidektomi vede tümörün olduğu tarafa lenf disseksiyonu yapılması biçimidir. Bu tipte ameliyat sonrası, radyoaktif iyot kullanılmamaktadır. Çünkü tümörün çıktığı hücre, diğer tiroid hücrelerinden farklı olduğundan iyot tutamıyor. Takiplerinde kanda kalsitonin değeri ölçülmektedir. Hastaların %60’ı tedaviden sonra, sağlıklı yaşamlarını sürdürmektedir.

Tiroid Kanseri Tehlikeli Midir
Tiroid Kanseri Tehlikeli Midir

Folliküler Tip; Folliküler tipinde hasta kişiler, daha çok 40 ila 60 yaş arası kadınlardır. Tiroid kanserinin %10’u folliküler tiptedir. Folliküler kanserler, tiroid kanserleri içinde tanısı en zor konan gruptur. Bu grupta gerek ameliyat öncesi yapılmış olan ince iğne biyopsisinde, gerek ameliyat esnasında uygulanan dondurarak hızla incelemede lezyonun bir kanser olup olmadığını anlamak mümkün olamamaktadır. Çünkü bu türde kanser olup olmadığını anlamak adına, normal yapıdaki hücrelerden meydana gelen bu kitleyi çevreleyen kapsülün, herhangi bir yerinde, hücrelerin, bu kapsülü delip dışarı çıkıp çıkmadığının görülmesi gerekmektedir. Kapsülün bu şekilde bir istilası durumunda folliküler kanser, kapsülün sağlam kalması halinde iyi huylu folliküler tümör tanısı konulmaktadır. Tedavileri papiller tipte olduğu gibi, total tiroidektomi vede istila yapmış kanser durumunda da, tümör büyüklüğü ne olur ise olsun ameliyat sonrası radyoaktif iyot tedavisi olmaktadır. Hasta kişilerin %80’i tedaviden sonra sağlıklı yaşamlarını sürdürebilmektedir.

Tiroid Kanserileri Kalıcı Mı?

Papiller Tip; Tiroid kanserlerinin %80’i papiller tiptir. Bu tipteki kanserler genellik ile 20 ila 50 yaş arasında meydana gelmektedir. Kadınlarda görülme oranı erkeklere göre 3 kat daha fazladır. 14 yaşından küçük çocuklarda en sık rastlanan tiroid kanseri tipidir. Genellikle uzun yıllar hiç büyümeden 1 cm’nin altında kalarak belirti vermeyebilmektedir. Guatr ya da hipertiroidi nedeni ile bezin ameliyat ile çıkartıldığı durumlarda tesadüfen bulunma oranları oldukça yüksektir. Tiroid kanserleri ülkemizde sık rastlanan kanserlerden biridir. Son yıllarda check-up programları esnasında ultrasonografi aletleri ile tetkik esnasında saptanma oranları sıklaşmıştır.

Tiroid kanserleri cerrahi tekniklerle ile tedavi edilebilmektedir. Tiroid bezi tamamen çıkarılıyor. Hasta kişi de ameliyat sonrası, eğerki 10 mm’den küçük bir mikrokanser var ise, tiroid hormonu verilmesinden başka bir tedavi uygulanmamaktadır. Bu tedavi hastalığın gerek lokal olarak boyunda, gerek uzak metastaz biçiminde geri gelmesi olasılığını azaltmaktadır. Hasta kişilerin boynunda lenf bezi tutulumu olduğu takdirde, tiroid ile birlikte lenf bezlerinin de bir blok halinde çıkartılması gerekmektedir. Eğerki bu durumdan ameliyat öncesi süpheleniliyor ise, lenf düpümü hiçbir şekilde cerrahi olarak çıkartılmamaktadır. Bu aşamada gerekior ise, iğne biyopsisi ile tanı konuyor, doku bütünlüğü bozulmadan hasta kişinin tiroid bezi, lenf bezleri ile birlikte çıkartılmaktadır. Bu ameliyata total tiroidektomi-modifiye radikal ya da fonksiyonel boyun lenf disseksiyonu ameliyatı ismi verilmektedir.

Tiroid Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Hasta kişilerin takibi TSH değerleri vede Tiroglobulin değerli ile yapılmaktadır. TSH hasta kişinin aldığı hormon miktarını gösterir iken, Tiroglobulin değerinin 0 civarında bulunması hastalığın tedavi edilmiş olduğunu göstermektedir. Yalnız bazı durumlarda Tiroglobulin değeri yükselmeden de hastalığın geri gelmesi mümkündür. Hasta kişilerin %90’ında fazlası tedaviden sonra sağlıklı hayatlarını sürdürebilmektedir.

Tiroid Kanseri Neden Olur, tiroid kanserleri günümüzde en sık rastlanan kanser türüdür. Genellikle uygun tedavi vede takiple tam olarak tedavi edilebilmektedir. Bu kanser türünde ölüm riski yok denecek kadar azdır. Eğer ki sizin tiroid kanseri neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Tiroid kanseri neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da tiroid kanseri neden olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Spiral Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed