Timus Bezi Kanseri Nasıl Tedavi Edilir? Timus Bezi Kanseri Belirtileri Timus bezi büyürse ne olur? Hakkında merak ettikleriniz yazımızda.
Timus Bezi Kanseri Nasıl Tedavi Edilir? Timus Bezi Kanseri Belirtileri
İnsanlar arasında uykuluk olarak adlandırılan, timus bezinin vücut da önemli görevleri vardır. En ciddi hastalıklardan biri olan kanser, timus bezinde de rastlanılmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için timus bezi büyürse ne olur? ve timus bezi kanseri belirtileri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Timus bezi kanseri nasıl tedavi edilir?
Vücut da iman tahtası olarak isimlendirilen, bölgenin arkasın da soluk borusunun önünde, tiroid bezinin atın da vede kalbin önünde yer alan timus bezi, insanlar arasında uykuluk olarak bilinmektedir. H harfini andıran, kapsüllü küçük organ olan timus bezi, pembe-gri renktedir. Timus bezi, doğum sırasın da büyüktür. Ergenlik dönemin de küçülerek görünmez olabilir. Yaşlı erişkinler de yaklaşık 5 gram ağırlığın da olduğu düşünülmektedir. Erkek çocuklar da boyutu, kız çocuklarına göre biraz daha büyüktür. Çocuklar da 3 yaşına kadar, direkt grafiler de görülebilir. Timus bezi, her ne kadar ergenlik sonrası boyutu küçülerek görünmez hale gelse de, işlevlerini ömür boyu sürdürebilir. Yazımızın devamına giderek timus bezi kanseri belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Timus Bezi Büyürse Ne Olur?
Timus Bezi Kanseri Belirtileri
Timus bezi büyür ise, timoma belirti vermeyebilir. Yalnız büyüdüğü zaman, nefes borusuna baskı yaparak bronşit benzeri öksürüğe neden olabilmektedir. Daha da büyür ise, çevre damarlar da oluşturduğu baskı nedeni ile yüzde şişme vede kızarıklık oluşabilir. Bu duruma vena kava superior sendromu ismi verilmektedir. Timus bezi kanseri, genellik ile nadir görülen kanser türlerindendir. Timus bezinde ki kanserlerin iki çeşiti vardır. Timus bezin de en sık rastlanan kansere tipine timoma kanseri adı verilir. Timus bezin de çok nadir rastlanan diğer kanser tipine de, timik karsinom ismi verilmektedir.
Timoma tümörü; Timus bezinden kaynaklanan vede erişkinler de mediasten kısmının kendisine ait en sık rastlanan tümörüdür. Kötü huylu olan bu tümör, çocukluk çağında çok nadir olarak rastlanır. Erkek vede kadınlar da eşit olarak rastlanan timoma tümörleri, genellik ile 50 ila 60’lı yaşlar da meydana gelir. Timoma tümörleri yavaş büyüdükleri için, hastanın sağ kalım oranı diğer kanser türlerine göre daha yüksek olmaktadır. Timik karsinom tümörü; En nadir rastlanan timus bezi kanseridir. Timik karsinom tümörleri, daha hızlı büyümektedir. Vücudun diğer ksıımlarına daha hızlı yayılır. Bu neden ile timik karsinom tümörlerinin tedavi edilmeleri de daha zordur. Timik karsinom ile otoimmün koşullara sahip olmak, timoma ile olduğundan çok daha nadir olmaktadır.
Timus bezinin görevi; Timus bezi, çok az bilinen organlardan biridir. Vücut da önemli görevleri vardır. Bağışıklık sisteminin vazgeçilmez organı olan timus bezi, doğum sırasın da tam olarak gelişmiştir. Bağışıklık sisteminin en önemli elemanları olan T hücrelerin üretiminden sorumludur. Vücut için yabancı olan mikroorganizmalara karşı antikor üretir. Timus bezi, hem bademcikler, adenoidler vede dalak ile birlik de lenfatik sistemin, hem de endokrin sistemin parçası olmaktadır. Vücut da enfekte ya da kanserli hücrelerin yok edilmesine yardımcı olan T hücreleri, timus bezi tarafından üretilir. Timus tarafından meydana gelen T hücreleri, bağışıklık sisteminde ki, diğer organların da düzgün biçimde büyümesine destek vermektedir.
Timus Bezi Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Timus bezi kanserinin tedavisi, evresine göre uygulanmaktadır. Erken evreler de, teşhis edilen timoma tümörleri yalnızca cerrahi teknikler ile tedavi edilmektedir. Torakoskopik veya açık cerrahi teknik ile lezyon çıkarılır. Timoma tümörlerinin daha ileri evrelerinde de, kemoterapi ya da kemoradyoterapi ile cerrahi tedavi kombine edilerek yapılmaktadır. Uzak organlara yayılım gösteren, timomalar da ameliyat edilmez.
Timoma Tümörlerin Evreleri
– Timoma tümörü evre 1; Henüz daha kapsül için de yer almaktadır.
– Timoma tümörü evre 2; Kapsüle yayılmış vede etrafında ki yağlı dokulara ilerlemiş olabilmektedir. – Timoma tümörü evre 3; Kapsül dışında ki çevre dokular, akciğer, nefes borusu vede kalp zarına kadar ulaşmış olabilmektedir.
– Timoma tümörü evre 4; Akciğer zarı vede diğer uzak organlara kadar yayılabilmektedir.
Timus bezi kanseri tanısı için; Çoğunluk ile hiç bir belirti vermeden ilerlediklerinden, genellik ile başka hastalık için uygulanan tetkikler esnasında tesadüfen ortaya çıkar. Timus bezinde ki, büyüme çok fazla olmadıkça akciğer grafisinde de görülmez. MR, BT veya başka nedenle çekilen PET/CT’de, timus bezinde ki boyut vede biçim değişikliğinin fark edilmesi üzerine biyopsi yapılarak tanı konulabilir. İnce iğne aspirasyon biyopsisi, mediastinotomi vede VATS ile biyopsi alınır. İnce iğne aspirasyon biyopsisinin doğruluk oranı, daha düşük olduğundan, en sık VATS tekniği tercih edilmektedir.
Timus Bezi Kanseri Nasıl Tedavi Edilir, timus bezi kanseri, tedavi edilmediğin de ölümcül olabilmektedir. Yalnız timoma tümörü yavaş büyüyen, tümör olduğundan diğer kanser türlerine göre hastanın sağ kalım süresi uzun olmaktadır. Özellik ile erken evreler de, ameliyat edildiğin de, hastanın sağ kalım süresi de çok uzun olmaktadır. Eğer ki sizin de timus bezi kanseri nasıl tedavi edilir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Timus bezi kanseri nasıl tedavi edilir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için, onlarla paylaşarak arkadaşlarınızı da timus bezi kanseri tedavisi ve timoma tümörlerin evreleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Testis Kanseri Belirtileri Nelerdir?