Takma Diş Kullananlar Nelere Dikkat Etmeli? Takma Diş Hakkında, Takma diş kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Takma Diş Kullananlar Nelere Dikkat Etmeli? Takma Diş Hakkında
Takma diş kullananlar nelere dikkat etmeli hakkında bilmeniz gereken bazı önerileri sizler için hazırladık. Takma diş hakkında merak edilen tüm herşeyi sayfamızdan bulabilirsiniz. Protez diş kullanan bireylerin nelere dikkat etmesi gerektiği ile ilgili tüm noktaları sayfamız da derledik.
Diş protezi yaptıracak kişiler öncelikle şunu unutmamalı, tüm yapılan diş protezlerinin bazı sınırları bulunmaktadır. Protez dişler kusursuz biçimde hazırlanmış da olsalar, asla gerçek dişlerin yerini tutmazlar. Bu nedenle takma dişlerinizi kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmatadır. Eğerki siz de diş protezi kullanıyorsanız, aşağıda sunduğumuz takma diş kullananların dikkat etmesi gerekenleri öğrenebilirsiniz.
TAKMA DİŞ KULLANANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
– Takma dişlerinizi temizleme esnasında önlem olarak, lavabonun su ile doldurulması önerilmektedir. Su ile doldurulmuş bir kap da aynı görevi görmektedir. Böylelikle, protez diş düşürülür ise su içinde kırılma olasılığı olmamaktadır.
– Takma dişler kullanan kişilerde ağza sıkıca yapışmış veya dışarı fırlayıp çıkacakmış duygusu uyandırmaktadır. Bu durum ise, günün bazı vakitlerinde dokulardaki kan dolaşımın değişiklik göstermesinden dolayı kaynaklanmaktadır.
– Protez diş takıldıktan sonra, kişi de tükürük salgısında belirgin bir artış olmaktadır. Bu olay ise, ilk defa protez dişi yani ağza alınan yabancı maddeye karşı tepkinin olmasıdır. Protez dişlere kişi alıştığında salgı üretimi de eskiye dönmektedir.
– Protez dişlerde, sürekli olarak ağrı duyulması durumunda, baskı yaptığını düşünerek o bölgeleri törpülemeye çalışmak veya zımparalamak yanlıştır. Bunun yerine diş hekiminize başvurmanız daha doğrudur.
– Protez dişler ağızdan çıkarıldığında, mikrop öldürücü bir madde içeren suda bekletilmesi önerilmektedir.
– Protez dişlerin yapıldığı reçineli maddenin yüzeyinde küçük girintiler bulunmaktadır. Bu girintiler ise kolaylıkla bakteri plakları ile dolmaktadır. Protezleri mikrop üreten bir otam olmaktan çıkarmak için, günlük olarak temizliğine büyük önem vermelisiniz. Eczanelerde satılan özel hazırlanmış çözeltiler vede haplar takma diş kullananlara büyük kolaylık sağlamaktadır.
– Takma diş takıldığında dış görünümde bir ölçüde değişkliğin olması kaçınılmaz durumdur. Sözlerin söylenmesinde değişikler görülebilir, ağızda bir doluluk hissi ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlar zamanla ortadan kalkacak yeterli uyum sağlanacaktır.
– Protez dişleri tutan dokuların değişmesi ve büzüşerek küçülmesi protezin zaman içinde yerine iyi bir biçimde oturmasını engellemektedir. En belirgin değişimler ise ilk 7 aylık dönemde gerçekleşmektedir.
– Hapşırma vede öksürme durumlarında protez dişler yerinden oynayabilir vede dışarı kaymasına neden olabilmektedir. Bu duruma engel olmak için öksürme vede hapşırma sırasında ağzı mendille kapatmak önlem olmaktadır.
– Alt protez dişlerden çok üst protez dişlere alışmak iki nedenden dolayı daha kolaydır. Üst çene kemiği hareketsiz olduğından vede alt çeneye göre daha geniştir. Alt çene kemiği hem sözcüklerin söylenmesinde, hemde çiğneme sırasında sürekli olarak hareket etmektedir. Dil alt protez dişlere dayanarak oynamasına neden olmaktadır.
PROTEZ DİŞ KULLANANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
– Alt protez diş temizği sırasında mutlaka avuk içinde tutulmalıdır. Çünkü elden kayma yada tutmak isterken protezin sıkı şekilde kavranması kırılmasına neden olabilir.
– Protez dişin biçimini bozacağı veya yapıldığı maddeye zarar vereceği için temizliğini yaparken kesinlikle sıcak su kullanılmamalıdır.
– Takma diş kullananlar gerçekçi olması, doğal dişlere sahipmiş gibi dikkatsiz davranmamaları gerekmektedir. Protez dişler ile rahat çiğneme düzenine geçiş zaman almaktadır. Besinler küçük lokmalara ayrılarak yenmeli vede sert yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
– Protez diş kullananlar, üzerine oturduğu dokuları dinlendirmelidir. Gün boyunca protezin en az 8 saat yerinden çıkartılması önemlidir.
– Kazaların önlenmesi için de olsa, uyurken ağzın alışılmışın dışında hareketlerinden dolayı protez dişleri gece yatarken çıkartılmalıdır.
Takma Diş Kullananlar Nelere Dikkat Etmeli, yazımız da hazırladığımız takma diş kullananların bilmesi gereken önerileri bulabilirsiniz. Sizde eğerki takma diş kullananlar nelere dikkat etmeli yazımız hakkında kafanıza takılan sorularınız varsa, bize yorum bölümünden sorabilirsiniz. Takma diş kullananlar nelere dikkat etmeli, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da sayfamızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çam Fıstığının Faydaları Nelerdir?