Stent Hangi Hastalara Uygulanır? Stent Riskleri Nelerdir? Stent nedir? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Stent Hangi Hastalara Uygulanır? Stent Riskleri Nelerdir?
Rulo biçiminde tel kafese stent denir. Genişletilebilir özelliği vardır. Genellik ile metal ya da alaşımlardan üretilmektedir. Stent damarlardan daha iyi kan akımını sağlamak adına tercih edilir. Stent ile uygulanan tedavi biçimi genel olarak stent takılması olarak isimlendirilir. Stent takılması cerrahi işlem değil. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için stent nedir? ve stent riskleri nelerdir? Soruları ile ilgili bilinmesi gereken bazı bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Stent hangi hastalara uygulanır?
Stent, cilt üstünde ufak kesi açılarak, bir damar yolu ile ilerlenir vede tıkalı damarlar açılmaktadır. Anjiyografi işlemi sonrası belirlenen tıkanıklıklara balon anjiyoplasti işlemi ile damar genişletildikten sonra genellik ile destek amaçlı stent de takılmaktadır. Balon anjiyoplasti; Daralan veya tıkanan damarları mekanik olarak genişletme yöntemidir. Bu teknik ile damarların genişletilmesi balon kateterler ile uygulanmaktadır. Koroner anjiyografi sonucunda kalp damarların da darlık tespit edilir ise, hastanın damar yapısı vede darlık özellikleri uygunsa anjiyoplasti işlemi uygulanır. Anjiyoplasti işlemi, balon anjiyoplasit vede stent işlemlerini kapsamaktadır. Anjiyoplasti, kateteri darlığın olduğu damara ilerletilir. Kılavuz tel aracılığı ile darlığın bulunduğu damar bölgesine ulaşılır vede bu işlem için kullanılan bir balon darlık bölgesinde kontrollü olarak şişirilmektedir. Darlıkta ki düzelme görüldükten sonra, balon söndürülerek alınır, damardaki kan akımı da sağlanmış olmaktadır. Yazımızın devamına giderek stent riskleri nelerdir, ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Stent Nasıl Takılır?
Stent Hangi Hastalıklar İçin Takılır?
– Böbreği besleyen atardamarlar da tıkanıklık,
– Beyni besleyen atardamarlar da tıkanıklık,
– Balonla genişletme işlemine bağlı sorun,
– Kalp damar tıkanıklığı.
Stent işlemi; Beyin, kalp, böbrek anjiygrafi gibi işlemlerin sonucunda damarlar da darlık ya da tıkanıklık tespit edilir ise, bu durumu düzeltmek adına uygun hastalarda öncelik ile balon dilatasyon ile darlık olan alan açılır. Bu işlemin yapılmasına rağmen bir süre sonra damarlar da tekrar daralma olabilmektedir. Sonrasın da tekrardan darlık meydana gelmesi riskini azaltmak için, stent takılması işlemi uygulanır. Balon dilatasyon işlemine bağlı damar da oluşabilecek bazı sorunları engellemek için de stent işlemi uygulanır.
Stent Takmak İçin;
İşlem anjiografi laboratuvarın da, kardiyolog doktorlar, hemşireler vede teknisyenden oluşan ekip tarafından uygulanır. İşlem uygulanırken hasta uyanıktır. Hasta kalp ritmini, tansiyon vede kandaki oksijen düzeyini gösteren makinelere bağlanır. İşlem kasık ya da el bileği bölgesinden yapılabilir. İşlemin yapılacağı bölge iyotlu antiseptik solüsyon ile temizlenir ve steril hale getirilir. Hastanın üzeri steril örtüler ile örtülür. Kateterin gireceği kısım ilaç ile uyuşturulur. Özel kateter ile anjiyografi işlemindeki gibi tıkalı damarlar tespit edilir.
Kateterin ucundaki balon damarın daralmış bölgesinde şişirilir. Daha sonra stent yerleştirilir. Sonrasında balonun içindeki hava indirilerek damardan çıkarılır, stent damarda bırakılır. Daralmış bölgenin uzunluğuna göre bir ya da daha fazla stent gerekebilir. Haftalar içinde bu stentlerin üzeri endotel tabası ile kaplanır vede eriyebilen stentler hariç diğer stentker damar duvarında yaşam boyu kalmakta. İşlem sonrası hastanın durumuna göre koroner yoğum bakım ünitesine alınabilir.
Stent takma işleminin süresi; Anjiyografi uygulandıktan sonra aynı seansta ya da farklı seansta gerçekleşebilir. Stendin takılması balonla genişletme uygulanarak ya da bu işlem yapılmadan da uygulanabilir. Bu neden ile işlem süresi de değişiklik gösterir. Yalnız genellik ile 30 ila 120 dakika arasında sürmektedir. İşlem sonrası 1 gün hastanede kalmak lazım. İşleme bağlı sorun gelişmesi, ek işlem gerekmesi gibi durumlar da bu süre uzayabilmektedir.
Stent Öncesi Yapılması Gerekenler
– İşlem sonrası içmek için hastanın yanında en az 2 ya da 3 litre su bulunmalı,
– İşlem kasık bölgesinden uygulanacak ise, kasık bölgesi tıraşı yapılmalı,
– 6 ila 8 saat aç kalınması lazım. Sabah kahvaltı yapılmamalı,
– Kalp ile ilgili daha önce uygulanan tetkik sonuçları, mesela; eski anjiyografi vede stent işlemine ait CD’ler hastanın yanında olmalı,
– Yeni nesil kan sulandırıcılar olan rivaroksaban, dabigatran, apiksaban, edoksaban etken maddeli ilaçların da işlemden önce kesilerek kullanımına ara verilmemeli,
– Bu nedenler ile kullanılan ilaçların doktora bildirilmesi lazım. Bu ilaçların işlemden ne kadar önce kesilmesi gerektiği, kesilmesi durumunda da yerine başka bir ilaç verilip verilmeyeceği hastaya göre değişkenlik göstermektedir.
– Kan sulandırıcı ilaç kullanılıyor ise, işlemden önce doktora mutlaka bilgi verilip, önlem alınması lazım. Aspirin, klopidogrel gibi ilaçların işlem öncesi kullanılması oldukça önemlidir. Yalnız varfarin barındıran kan sulandırıcı ilaçların işlemden önce bırakılması lazım.
Stent Riskleri Nelerdir?
– Kontrast maddeye bağlı böbrek işlevlerin de bozukluk,
– Lokal anestezik ya da kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyon,
– Acil bypass gerekmesi,
– Kalp krizi,
– Kalpten ya da damarlardan pıhtı kopup beyne gitmesine bağlı felç,
– Kateter giriş yerinde enfeksiyona bağlı kızarıklık, ağrı, akıntı vede abse oluşması,
– Ani damar tıkanması,
– İşlem sırasında verilen kan sulandırıcı ilaçlara bağlı beyin de ya da başka bir bölgede acil cerrahiyi gerektiren kanamalar,
– Atardamardaki giriş yeri kapanmayıp, çevresinde kan toplanabilir, meydana gelen şişliğin boşaltılması gerekebilir.
Stent Hangi Hastalara Uygulanır, stent operasyona bağlı ölüm oldukça nadir görülmektedir. Bu risk %1’den az olmaktadır. Çok küçük çapı olan damarların açılmasın da stent işlemi uygulanmaz. Kalbi besleyen ana damarların darlıkların da stent yapılmaz. Yaygın koroner damar hastalığı olduğun da ve darlık olan damarın aşırı kıvrımlı halde olması halinde stent işlemi uygulanamaz. Eğer ki sizin de stent hangi hastalara uygulanır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Stent hangi hastalara uygulanır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da stent hangi hastalara uygulanır yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kalp Ağrısı Neden Olur?