Spiral Nasıl Takılır? Spiral Kimlere Takılır? Spiral Nedir?, Hakkında merak edilen, bazı bilgileri yazımızda hazırlayıp ayrıntılı olarak derledik.
Spiral Nasıl Takılır? Spiral Kimlere Takılır? Spiral Nedir?
Rahim içine yerleştirilen, bir doğum kontrol yöntemi olan spiral, istenmeyen gebeliği önlemek için tercih edilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için spiral nedir? vede spiral kimlere takılır? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Spiral nasıl takılır?
Spiral genellik ile bakırdan meydana gelen T şeklindedir. Rahmin iç duvarına yerleştirildiğinde, rahim içi sıvılarını, sperm harektini vede yumurtlama döngüsünü etkileyerek çalışmaktadır. Bu sayede sperm vede yumurta bir araya gelemediğinden, döllenme gerçeklşmemektedir. Uzun süreli doğum kontrol yöntemidir. Doğru biçimde yerleştirildiği sürece etkinliği oldukça yüksek olmaktadır. Spiral takılımı ise kadının ihtiyaçlarına vede gebelik durumuna bağlı olarak farklılık göstermektedir. Spiral rahim ağzının açık olması nedeni ile, adet döngüsünün ilk günlerinde veya adet dönemi sonunda takılabilmektedir. Eğerki hamilelik riski yok ise, adet döneminin herhangi bir gününde de işlem gerçekleştirilebilmektedir. Anne adayı doğum sonrasında spiral kullanmak isterse, doğumdan sonra en az 6 hafta geçmesi önerilmektedir. Yalnız sağlık durumu rahim, yapısı vede enfeksiyon gibi bazı faktörler nedeni ile spiral kullanımı her kadın için uygun olmayabilmektedir. Her kadının ihtiyaçları farklı olmaktadır. Bu nedenle doğru zamanlama vede uygun spiral seçimi için sağlık uzmanı ile görüşmek en doğru karar olmaktadır. Yazımızın devamına giderek spiral nasıl takılır, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Spiral Nasıl Çıkarılır?
Spiral Neden Takılmalı?
Gebeliği önlemek isteyen kadınlar spiral tercih edebilmektedir. Spiral takıldıktan sonra yıllarca etkinliğini korumaktadır. Kadın doğurganlığı üzerinde, uzun süreli bir etki bırakmaz vede çıkarıldığında doğurganlık yeteneği tekrar devam etmektedir. Takıldığı andan itibaren, gebeliği önleyici etkisi başlamaktadır. Hormonal ilaçlar almak istemeyen kadınlar için, spiral etkili bir yöntemdir. Spiral kullanımı ise, doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi sahibi olan vede aktif cinsel yaşama sahip kadınlar için uygun yöntemdir. Doğum kontrolünde etkili vede uzun süreli koruma sağlamak isteyenler, spiral kullanımını tercih edebilir. Hormonal doğum kontrol yöntemlerinden kaynaklı yan etkiler veya sağlık problemleri nedeni ile, hormonal yöntemler kullanamayan kadınlar da spiral kullanımını tercih edebilir. Doğum kontrol yöntemlerine düzenli kullanmada zorluk yaşayan kadınlar için de avantaj sağlamaktadır.
Spiral bir defa takıldığında uzun yıllar koruma sağlamaya yardımcı olmaktadır. Yalnız spiral kullanımı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları olan kadınlara uygun olmayabilmektedir. Bazı rahim yapıları vede sağlık sorunları da spiral kullanımını engelleyebilmektedir. Bu nedenle bireyin spiral kullanımına uygunluğu için bir sağlık hekimine danışması gerekmektedir.
Spiral takılması için, uygun olan bireyler işlem öncesi hekim ile tekrar görüşmelidir. Bu görüşmede spiral tercihleri değerlendirilmektedir. Kişinin hamilelik durumu da değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme sonucunda, kişi hamile değilse vede spirale engel bir sağlık problemi yoksa muayene ile rahim içi boyut belirlenir vede buna uygun boyttaki spirale karar verilmektedir. Spiral takılma randevusu kişinin regl döngüsünün uygun bir gününe verilmektedir. İşlemin gerçekleştirildiği gün, eğerki hekim tarafından gerekli görülür ise ağrı hissedilmemesi için lokal anestezi yapılabilmektedir. Cihazı yerleştirmek için hekim spekulum ismi verilen alet kullanarak rahim ağzı genişletilmektedir. Aplikatör ile spiral doğru biçimde konumlandırılarak rahim içine bıraklmaktadır. İşlem sonrası düzenli kontrol muayeneleri spiralin etkinliğini değerlendirmek için oldukça önemlidir.
Spiral Kimlere Takılmaz?
Spiral hamile kadınlar için uygun değildir. Çünkü spiral rahim içine yerleştirilemez. Bu nedenle spiral takılmadna önce, kişinin hamile olmadığından emin olmak gerekmektedir. Aktif rahim içi enfeksiyonu bulunan kadınların spiral kullanması, enfeksiyonun yayılma riski nedeni ile uygun değildir. Enfeksiyon cihazın çalışma durumunu da olumsuz etkileyebilmektedir. Kişinin rahminde bir şekil bozukluğu, yani yapısal bir anormallik bulunuyor ise spiral doğru yerleştirilemeyeceğinden kullanılamayabilmektedir. Rahim veya rahim ağzı kanseri teşhisi almış kadınların rahim içine spiral takılması uygun değildir. Aşırı kanama veya anemi gibi sağlık sorunları bulunan kadınların spiral kullanması kanamanın daha fazla olmasına neden olabilmektedir. Spiralin yapıldığı bakır gibi maddelere alerjisi olan kadınlar, alerjik reaksiyon yaşamamak için spiral kullanamazlar. Doğum sonrası rahmin normalleşme sürecinde, spiral kullanımı uygun değildir. Bu nedenle bir süre beklenmesi lazım.
Spiral çıkarılmadan önce, kişi hekimi ile iletişime geçmelidir. Sipralin çıkarılması kadının adet döngüsünün uygun bir zamanında yapılmaktadır. Çünkü adet dönemi esnasında rahim ağzı daha açık olduğundan işlem daha kolay gerçekleştirilebilmektedir. Cihazın çıkarılması için, spekulum adlı araç rahim ağzını genişletmek için tercih edilmektedir. Spiralin ipleri çıkarmayı kolaylaştırmak için hafifçe hekim tarafından çekilir vede cihaz yavaşça rahimden çıkartılmaktadır. İşlem sonrası hekim, rahim yapısında bir bozulma olup olmadığını görmek için muayene yapabilmektedir.
Spiral Nasıl Takılır, eğer ki sizin spiral nasıl takılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Spiral nasıl takılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da spiral nasıl takılır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bağırsak Kurdu Belirtileri Nelerdir?