SMA Hastalığı Belirtileri Nelerdir? SMA Hastalığı Kimlerde Görülür? SMA hastalığı nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler yazımızda.
SMA Hastalığı Belirtileri Nelerdir? SMA Hastalığı Kimlerde Görülür?
SMA hastalığı ikinci motor nöronların kalıtımsal hastalığıdır. SMA hastalığı, otozomal resesif nöromüsküler hastalıkların en sık rastlananıdır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için SMA hastalığı nasıl tedavi edilir? vede SMA hastalığı nedir? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki SMA hastalığı belirtileri nelerdir?
SMA hastalığının canlı doğumlar da meydana gelme olasılığı 10 bin kişide birdir. 50 kişiden biri ise SMA hastalığının taşıyıcısı olmaktadır. Taşıyıcı olmanın kişinin sağlığına bilinen herhangi etkisi yoktur. Kişi, sadece çocuğun, çocuğu SMA hastalığından etkileniyorsa ya da SMN1 geninin dizilenmesi durumunda taşıyıcılık durumunu öğrenebilmektedir. SMA hastası taşıyıcısı ebeveynlerden meydana gelecek her bir gebelikte hastalığın meydana gelme ihtimali %25 olmaktadır. SMA hastalığı, bebek 18 aylık olduktan sonra, belirtilerini göstermeye başlamaktadır. Hastalığın sonucu olarak bebekte skolyoz görülebilmektedir. Bununla birlikte, kaslarda vede tendonlar da kasılma meydana gelebilir. Kas vede tendonların kısalmaları da kişinin hareket kabiliyetini kısıtlamaktadır. SMA hastalığında semptomlar SMA tipine, hastalığın evresine vede kişisel faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Yazımızın devamına giderek SMA hastalığı belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
SMA Hastalığı Kimlerde Görülür?
SMA Hastalığı Belirtileri
– Emme ya da yutma güçlüğü, yetersiz beslenme,
– Dilde fasikülasyonlar,
– Ağır SMA tiplerinde çan biçimli gövde,
– Küçük çocuklarda oturur iken, kurbağa bacağı pozisyonunun benimsenmesi,
– Gelişimsel kilometre taşlarına ulaşmada zorluk. Ayakta durma, oturma vede yürüme zorluğu,
– Genel kas zayıflığı, zayıf kas tonusu, gevşeklik veya düşme eğilimi,
– Özellik ile ekstremiteler de arefleksi,
– Solunum kaslarında güç kaybı zayıf öksürük, zayıf ağlama, akciğerde ya da boğazda salgı birikimi, solonum güçlüğü,
Bebekler de kas zayıflığı vede hiptoni bu hastalığın ilk belirtileri olarak görünmektedir. Hareket zorlukları, motor becerileri kaybı, proksimal kas zayıflığı, hiporefleksi yani reflekslerin yokluğu, dilde istemsiz seğirmeler vede düşük motor nöronu sayısı tanının doğrulanmasına yardımcı olabilmektedir. Erkek eşin yani eş adayının tetkik sonuçlarında şüpheli pozitif sonuç yok ise, takipten çıkarılmaktadır. Eğer erkek eş adayında şüpheli sonuç çıkar ise, mutlaka kadın eş, yani eş adayına da tarama testi yapılmalıdır.
Tıp 0 SMA hastası olan bebekler, çoğunluk ile yaşamın ilk 6 aylık süreci içinde hayatını kaybetmektedir. Tip SMA hastalarında da beslenme desteği, solunum desteği vede destekleyici tedavi uygulamaları yardımı ile beklenen yaşam süresi yaklaşık olarak 3 yıl olmaktadır.
SMA Hastalığı Belirtileri Nelerdir, Günümüz de her 6000 doğumdan birinde SMA hastalığı görülmektedir. Sağlıklı yalnız taşıyıcı durumda olan ebeveynlerin çocuklarında rastlanır. Eşler taşıyıcı olduklarının çoğu zaman bilincinde olmadan yaşamlarını devam ettirir iken, genlerindeki bu bozukluğun çocuğa geçmesi vede SMA hastalığının meydana gelmesine neden olabilmektedir. Eğer ki sizin de SMA hastalığı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. SMA hastalığı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da SMA hastalığı belirtileri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Fiddy Metodu Nasıl Yapılır?