Siyatik Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Siyatik Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?, Siyatik ağrısı ile ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler yazımızın içeriğinde.
Siyatik Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Siyatik Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Belden bacakların arkasına doğru gelen vede vücuttaki en uzun sinir olan siyatik, sinirinin sıkışması veya tahrişi nedeni ile oluşan ağrıya siyatik ağrısı denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için siyatik ağrısı belirtileri nelerdir? vede siyatik ağrısı nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Siyatik ağrısı nedenleri nelerdir?
Siyatik ağrısın da bacakta ağrı, uyuşma, karıncalanma ya da güç kaybı rastlanabilir. Bel ağrısı ile çoğu zaman karıştırılsa da, siyatik ağrısı farklı olarak tek bir, bacakta aşağıya doğru uzanan ağrı şeklindedir. Spinal stenoz, bel fıtığı, dejeneratif disk hastalığı vede spondilolistezis gibi sağlık problemleri siyatik ağrısına neden olmaktadır. Çoğu vaka 1 ila 2 hafta içinde ameliyat dışı teknikler ile tedavi edilebilmektedir. Yalnız hasta da bağırsak vede mesane kontrolün de güçlük ve bacakta güç azalması başladı ise cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Vücutta ki en uzun sinire siyatik sinir denir. Sırtın altından başlar, kalçanın her iki bölgesinden bacaklar boyunca ilerler vede ayaklara kadar uzanmaktadır. Bel fıtığı gibi bazı sağlık sorunları, bu sinire baskı uyguladığın da, belinizden doğru gelen vede kalçanıza ve bacaklarınıza yayılan rahatsız edici ağrı meydana gelir. Yazımızın devamına giderek siyatik ağrısı belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Siyatik Ağrısı Neden Olur?
Siyatik Ağrısına Neden Olan Tıbbi Sorunlar
– Piriformis sendromu,
– Kauda ekuina sendromu,
– Dejeneratif disk hastalığı,
– Spondilolistezis. Yani bel kayması,
– Lomber spinal stenoz,
– Bel fıtığı.
Siyatik ağrısının en yaygın rastlanan nedeni bel fıtığıdır. Fıtıklaşmış disk doğrudan, siyatik siniri oluşturan spinal sinir kökünü sıkıştırarak ağrıya neden olmaktadır. Bazen diskin içinden asidik kimyasal sızabilmektedir. Bu sızıntı siyatik sinirin çevresin de iltihaplanma vede tahrişe neden olabilmektedir. Spinal stenoz, spinal kanalın daralmasıdır. 60 yaş üstü yetişkinlerde daha yaygındır. Bazen küçük stres kırığı veya şiddetli travma nedeni ile bir omur diğerinin üzerinden ileri doğru kaymaktadır. Bu da siyatik sinirini sıkıştırarak ağrıya neden olmaktadır. Spondilolistezis doğuştan da olabilmektedir.
Omurlar arasın da yastık görevi üstlenen diskler, yaşa bağlı olarak zaman ile aşınır vede koruyucu özelliklerini kaybeder. Bunun sonucun da siyatik siniri sıkıştırabilirler ya da tahriş edebilmektedir. Genellik ile cerrahi acil müdahale gerektiren, nadir rastlanan durumlardan biri de, kauda ekuina sendromudur. Omuriliğin alt bölgesindeki sinirleri etkiler. İdrar veya dışkı tutamamaya ya da bacaklar da kalıcı felce yol açabilmektedir. Omurganın alt bölümünü, uyluk kemiklerine bağlayan piriformis kasının istemsiz kasılması sonucu meydana gelir. Piriformis sendromu siyatik sinirine baskı yaparak ağrıya neden olmaktadır. Nadir rastlanan durumlardandır.
Siyatik Ağrısı Nedenleri
– Aşırı kilo,
– Omurga içindeki tümörler,
– Gebelik,
– Omurgayı etkileyen enfeksiyon,
– Omurga yaralanmaları,
– Çok sert ya da çok yumuşak yatakta yatmak,
– Yüksek topuklu ayakkabı giymek,
– Düzenli egzersiz yapmamak,
– Sırt ya da kalçada kas spazmı.
Siyatik ağrısı belden başlar, kalça boyunca ilerler vede etkilenen sinire göre sağ veya sol bacağın arkasına doğru yayılmaktadır. Siyatik sinirin neresinin etkilendiğine bağlı olarak, ağrı ayağa ya da ayak parmaklarına da uzanabilmektedir. Çoğunluk ile vücudun sadece bir tarafında ağrı hissedilmektedir. Etkilenen bacakta bazen uyuşma, yanma, karıncalanma ya da kas güçsüzlüğü oluşabilmektedir. Ağrının çok şiddetli olmadığı durumlar da, şiddetlenme riski bulunmaktadır. Bu neden ile uzman bir doktora danışarak erken önlem almakta yarar vardır.
Siyatik Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
– Öksürme veya hapşırma ile kötüleşebilir,
– Hafif veya dayanılmaz olabilmekte,
– Bazen elektrik çarpması gibi hissedilir,
– Uzun süreli oturma sonrası şiddetlenebilir,
– Sadece vücudun bir tarafında hissedilir,
– Ayağınızı havaya kaldırmanıza engel olabilmektedir.
Siyatik ağrısı tedavisin de, ilaçlar devreye girmektedir. Eğer şiddetliyse vede kendi kendine düzelmiyor ise uzman hekim kontrolün de bazı ek tedaviler uygulamak gerekmektedir. Siyatik ağrısını hafifletmek için bazı reçetesiz vede reçeteli ağrı kesiciler bulunmaktadır. Bunlar; Prednizon, aspirin, ibuprofen, naproksen, gabapetin, amitriptilin, oksikodon vede tramadol. Bu ilaçlar genellik ile ağrıyı hafifletmenin yanı sıra, hastanın fizik tedaviye uyum sağlayabilmesi için de verilmektedir. Opioid analjezikler, gibi bağımlılık yapabilecek ilaçlar, kısa süreli kullanılmalıdır.
Şiddetli, akut ağrıların hafiflediğinde, bir fizyoterapistten yardım alabilir vede düzenli uygulanan fizik tedavi programı sayesin de duruşunuzu düzeltmeniz, sırt kaslarınızı güçlendirmeniz vede esnekliğinizi arttırmanız için yol gösterici olabilmektedir.
Siyatik Ağrısı Nedenleri Nelerdir, akut ya da kronik olabilme durumu olan siyatik ağrısı, akut ağrı 1 ila 2 hafta içinde düzelmektedir. Ağrı azaldıktan sonra da, bir süre uyuşukluk hissedilebilmektedir. Tekrarlama riski de bulunmaktadır. Bazı durumlar da akut siyatik ağrısı kronikleşebilmektedir. Yani kalıcı hale gelebilmektedir. Bu, yaşam boyu süren sorundur. Yalnız, genellik ile akut ağrıya göre daha az şiddetli olmaktadır. Eğer ki sizin de siyatik ağrısı nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Siyatik ağrısı nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da siyatik ağrısı nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Mesane Taşları Neden Oluşur?