Siyanür Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?

Siyanür Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır? Siyanür Zehirlenmesi Nedenleri, Siyanür zehirlenmesi belirtileri nelerdir? İle ilgili bilmeniz gereken bilgiler.

Siyanür Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır? Siyanür Zehirlenmesi Nedenleri

Siyanür Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır
Sayfa İçeriği: Siyanür Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır

Karbon-azot bağı içeren, bilinen en hızlı öldürücü zehirlerden olan mitokondriyal toksin olan siyanür, maruz kalındıktan sonra, kısa süre içinde müdahale edimez ise ölümcül olabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz siyanür zehirlenmesi belirtileri nelerdir? ve siyanür zehirlenmesi nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Siyanür zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Siyanüre maruz kalmanın çeşitli yolları bulunmaktadır. Özellikle yangın olan bir ortamda bulunmak vede havayı solumak aynı zamanda bireyi siyanüre de maruz bırakabilmektedir. Bununla birlikte bazı yiyeceklerde vede bazı bitkilerde yer alan doğal maddelerde, bazı yaygın meyvelerin çekirdekleri vede kabuklarında da belli oranda siyanür bulunabilmektedir. Siyanüre maruz kalınmasından sonra, vücut bazı reaksiyonlar ortaya çıkarabilmektedir. Siyanür zehirlenmesi olarak isimlendirilen bu durumun belirtileri arasında kalp atışının hızlanması, baş ağrısı, göğüs sıkışması, baş dönmesi, mide bulantısı vede bilinç bulanıklığı bulunmaktadır. Siyanür zehirlenmesi belirtileri ile karşı karşıya kalındığında acil olarak birey, o ortamdan uzaklaştırılmalı, temiz havaya çıkarılmalı ve tıbbi müdahale yapılmalıdır.

Siyanür kendi içinde daha çok etki gösteren vede ölümcül formlar bulundurmaktadır. Siyanürün bahsi geçen bu formları, sıvı, katı ya da gaz şeklinde olabilmektedir. Özellikle bir yangın sırasında bu formların biriyle karşılaşılma riski daha yüksektir. Siyanür zehirkenmesi, ölümcül etkisi bulunan siyanür kimyasalının vücuda girmesi ile meydana gelen bir zehirlenme türüdür. Bu zehirlenme, siyanür kimyasalına maruz kalındıktan kısa bir süre içinde görülür ve vücutta bazı belirtilere yol açmaktadır. Ölümcül sonuçlar doğurmaması için, acil müdahale edilmesi büyük önem taşımaktadır. Siyanür kimyasalı vücuda girdikten sonra kan dolaşımına ulaşır vede burada hücreleri olumsuz etkilemeye başlamaktadır. Özellikle akciğerleri olumsuz etkileyen siyanür zehirlenmesi solunum süreçlerine zarar vererek vücudun oksijen seviyesini azaltır ve rahat nefes alışverişini engellemektedir. Bireyin rahat nefes alabilmesi için, bulunduğu ortamdan uzaklaştırılıp temiz havaya çıkarılması gerekmektedir. Yazımızın devamına giderek siyanür zehirlenmesi nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Siyanür Zehirlenmesi Tedavi Edilir Mi?

Siyanür Zehirlenmesi Nedenleri

Siyanür zehirlenmesi ani bir biçimde meydana gelmektedir. Buna neden olan kaynakların başlıca olanı siyanür gazının solunmasıdır. Siyanür gazının solunması metal işleme, madencilik ve metal kaplama gibi sanayi alanlarında, tarım ilaçlarının kullanılması ile, siyanür bileşikleri olan bitkiler ve yangın kaynaklı siyanür gazının açığa çıkmasıyla gerçekleşmektedir. Siyanür zehirlenmesine kişi kasıtlı olarak da neden olabilmektedir. Siyanür hapları ya da kapsüllerini kullanarak intihar girişiminde bulunan bireyler için, siyanür zehirlenmesi daha acı verici bir tablo ortaya çıkarabilmektedir. Siyanür hapları mideyi yakar vede vücudu oksijen kullanmasını önleyerek daha ciddi sonuçlara gebe olabilmektedir.

Siyanür Zehirlenmesi Kaynakları

Kayısı çekirdeği, kiraz çekirdeği ve şeftali çekirdeğinin aşırı tüketilmesi,
Siyanürün sulara karışması,
Yangın,
Fotoğrafçılık sektörü,
Siyanür bileşikleri olan bitkiler,
Taırm ilaçlarının kullanılması,
Endüstriyel kaynaklar ve sanayi alanları.

Siyanürün Ölümcül Formları

Siyanojen klorür,
Hidrojen siyanür,
Potasyum siyanür,
Sodyum siyanür.

Siyanür zehirlenmesinde rastlanan yaygın karakteristik belirtiler kalbin hızlı atması, baş ağrısı, göğüs sıkışması, göğüs ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma vede bilinç bulanıklığıdır. Siyanür zehirlenmesinin ölümcül risk taşıyan vakalarında birey nöbet de yaşayabilmektedir. Siyanür zehirlenmesi görülme riski bulunan belirtiler de, siyanürün dozu, türü ve siyanüre ne kadar maruz kalındığıyla da doğru orantılı olmaktadır. Şiddetli belirtiler yaşandığı durumlarda acil olarak tıbbi müdahale almanız ölümcül sonuçların önüne geçebilmektedir. Müdahale edilmeyen siyanür zehirlenmesi bireyi ölüme götürebilmektedir.

Siyanür Zehirlenmesi Belirtileri

Huzursuzluk hali,
Zayıflık ve halsizlik,
Kalbin durması,
Nöbet,
Bilinç bulanıklığı,
Mide bulantısı ve kusma,
Baş dönmesi,
Göğüs ağrısı,
Göğüs sıkışması,
Kalp atış hızının artması,
Baş ağrısı.

Siyanür Zehirlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Siyanür zehirlenmesi hızlı vede ani bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu sırada vücutta bir takım ciddi semptomlar görülmektedir. Bu semptomlar ve şikayetlere bağlı olarak siyanür zehirlenmesi tanısı konmaktadır. Bunların yanı sıra vücudun siyanüre ne kadar maruz kalındığının ortaya konması için de, bazı testler istenebilmektedir. Bireyde duman inhalasyonu şüphesi var ise, methemoglobin seviyesinin ölçümü için test yapılabilmektedir. Kan karbonmonoksit konsantrasyonu ile, ne kadar duman solunduğu ortaya konmaktadır.

Siyanür Zehirlenmesi Kaç Saatte Belirli Olur
Siyanür Zehirlenmesi Kaç Saatte Belirli Olur

Siyanür zehirlenmesi bir bireye acil olarak müdahale edilmelidir. Öncelikle birey mevcut ortamdan uzaklaştırılarak temiz havaya çıkarılmadırı. Tıbbi ekibin gelmesi ile birlikte bireye yüksek oranda oksijen takviyesi yaplmaktadır. Zaman zaman hiperbarik oksijen tedavisi de uygulanabilmektedir. Eğerki siyanür zehirlenmesi ağız yoluyla gerçekleşmiş ise, mide yıkaması yoluna gidilmektedir. Siyanürün vücuttan uzaklaştırılması için, aktif kömür yöntemi de denenebilmektedir. Bu noktada hekimlerin yönlendirmeleri çok önemlidir. Oksijen tedavisinin dışında hekimlerin gerekli gördüğü durumlarda siyanür zehirlenmesinin etkilerini azaltmak için ilça tedavisi de uygulanabilmektedir. Bu ilaçalr belirtilerin biraz da olsa hafiflemesini sağlayabilmektedir.

Siyanüre maruz kalındığı esnada birey bulunduğu ortamdan çıkarılmaı ve temiz hava alıdırılmalıdır. Bireye oksijen sağlar ve nefes alışverişini kolaylaştırmaktadır. Elbiselere siyanür temas etti ise, hızlı bir şekilde tüm elbiseler çıkarılmalı v siyanürün vücuttan uzaklaştırılması adına duş alınmalıdır. Kişisel önlemler dışında acil olarak tıbbi müdahale gerektiği de unutulmamalıdır. Yüksek oranda siyanüre maruz kalan bireylerde zamanla kalp, beyin ve sinir hasarı gelişeblmektedir. Siyanür zehirlenmesi, acil müdahele edilmeyip, bireyin oksijen seviyelerinin normale çekilmediği durumlarda ölümcül olabilmektedir.

Siyanür Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır, eğer ki sizin de siyanür zehirlenmesi nasıl anlaşılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Siyanür zehirlenmesi nasıl anlaşılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı siyanür zehirlenmesi nasıl anlaşılır hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Liçi Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed