Siroz Hastaları Nelere Dikkat Etmeli? Siroz Hastaları Ne Kadar Yaşar? Siroz hastalığı nasıl bir hastalıktır? İle ilgili bilmeniz gerekenler yazımızda.
Siroz Hastaları Nelere Dikkat Etmeli? Siroz Hastaları Ne Kadar Yaşar?
Karaciğer insan vücudun da kendi kendini yenileyebilen tek organdır. Siroz ise, karaciğer de ilerleyici vede geri dönüşümsüz bir hastalık olarak kendini göstermektedir. Bu organın fonksiyonlarını yerine getirememesine vede yetmezlik tablosuna bile neden olur. Bu durum ise vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için siroz hastalığı nasıl bir hastalıktır? ve siroz hastaları ne kadar yaşar? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Siroz hastaları nelere dikkat etmeli?
Laboratuvar çalışması vede görüntüleme bulguların da anormallik olmasada da karaciğer biyopsiniz de daha net sonuçlara rastlanabilmektedir. Kompanse sirozlu hastalar da ortalama yaşam ömrü yaklaşık olarak 9 ila 12 yıl arasında değişiklik gösterebilmektedir. Karaciğer sirozu ise hastalığın ilerleme seviyesine göre A, B vede C olarak 3 seviyeye ayrılmaktadır. Karaciğerin daha az hasar almış olduğu A vede B seviyesindeki hastalar da düzenli doktor kontrolü vede tedavi sonucunda hastalığın ilerleyişi minimuma indirilerek uzun yıllar boyunca kaliteli yaşam sağlamakta mümkündür. Siroz hastalığın da giderek artan belirtiler vardır. Hastalığın son evresinde rastlanan belirtiler de bacaklar da ödem, ellerde titreme, varis, karında şişlik, ağız kokusu vede karaciğer koması şeklinde rastlanır. Bu tür belirtiler rastlandığında tedavi sürecinin daha fazla ertelenmemesi lazım. Yazımızın devamına giderek siroz hastaları nelere dikkat etmeli, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Siroz Hastalığı Nasıl Bir Hastalıktır?
Siroz Hastaları Dikkat Etmesi Gerkeen Bazı Durumlar
– Yeterli vede dengeli beslenmeye çalışılmalı,
– Dallı zincirli yağ asitlerine, diyette sıklık ile yer verilmeli,
– Hekime danışılmadan ilaç kullanılmamalı,
– Egzersiz yapılmalı,
– Ağırlık kontrolü sağlanmalı,
– Stresin azaltılması veya uzak durulmasının yolları bulunmalı,
– Vitamin, mineral vede fiberden zengin olan meyve vede sebzelere öncelik verilmeli,
– Hayvansal yağlardan sakınılmalı,
– Sigara vede benzeri toksinler alınmamalı,
– Alkonden uzak durulmalı,
– Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı,
– Uykusuz kalınmamalı,
– Uzun süre aç kalınmamalı.
Sirozlu hastalar da yağ emilimi yeterli olmadığı için, eski bilgilerin aksine, yağ kısıtlanmamalıdır. Çünkü yağlar en fazla enerji sağlayan gıdalar olmaktadır. Günlük asgari enerjinin karşılanması adına mutlak alınması lazım. Yalnız alınan yağın tipi değiştirilebilir. Gündelik tükettiğimiz yağlar uzun zincirli yağ özelliğindedir vede safra olmadan emilemezler. Bu durumda diyete safra olmadan da emilebilen vede henüz ülkemizde bulunmayan orta zincirli yağlar ilave edilmelidir. Yağlardan gelen enerjinin yarısı, orta zincirli yağlara ayrılmalıdır. Böylelikle enerji gereksinimi karşılanır iken, yağlı dışkılama da bir ölçü de önlenebilmektedir. Su vede tuz kısıtlaması, karın da su toplanması, yaygın şişlikler vede kan da tuz miktarının azalması durumların da uygulanmaktadır. Bu tür yakınmaları olan hastalar ciddi karaciğer yetmezliğine girmiştir. Hastaneye bağımlıdırlar vede düzenli idrar söktürücü kullanmaları, ayaktan poliklinik kontrollerine gelmeleri lazım. Bu neden ile bir kişi karaciğer hastası tanısı aldığı andan itibaren tuz tüketimini azaltmalı vede günde en fazla 1 ila 2 gram tuz tüketmelidir.
Siroz Hastalığı İlerleyince Ne Olur?
Yalnız Türk mutfağı tuzdan zengindir vede sağlıklı bireyler de günlük alınması gereken 6 gram tuzun 3 ila 4 katı alınmaktadır. Hazır vede konserve gıdalar da tuzdan zengindir. Karaciğer hastaları bu neden ile iştah azalmadığı sürece ek tuz almamaya özen göstermelidir. Çünkü et, süt, yumurta, sebze, baklagiller gibi gıdalar doğal olarak tuz barındırmaktadır. Ekmek vede yemekler tuzsuz olsa bile, günde 1 gram tuz almış oluruz.
Siroz Hastaları Nelere Dikkat Etmeli, siroz hastaları sıvı tüketimini günde 1 ila 1,5 litre ile sınırlandırmalıdır. Sıvı miktarı çıkarılan idrar miktarı vede serum elektrolitlerine göre ayarlanmalıdır. Eğer ki sizin de siroz hastaları nelere dikkat etmeli, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Siroz hastaları nelere dikkat etmeli, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da siroz hastaları nelere dikkat etmeli, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Sıcak Havada Nasıl Uyunur?