Sinir Sıkışması Neden Olur? Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?, Sinir sıkışması nasıl geçer? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.
Sinir Sıkışması Neden Olur? Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?
Bir sinirin etrafındaki kas gibi doku elemanları nedeni ile fonksiyonlarını bozacak düzeyde basınca maruz kalmasına sinir sıkışması denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırladğımız sinir sıkışması nasıl geçer? ve sinir sıkışması belirtileri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Sinir sıkışması neden olur?
Sinir sıkışması hali, direkt olarak omurilikten çıkan sinirleri etkileyebileceği gibi, uzuvlarda bulunan sinir bölümlerini de etkisi altına alarak ağrı, karıncalanma, his kaybı, uyuşma vede güçsüzlük gibi şikayetler oluşabilmektedir. Eklem iltihabı vede travma, sinir sıkışmasının başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Sinir sıkışması genellik ile geçici bir durum olsa da, bazı bireylerde daha ağır bir seyir izleyebileceği için dikkat edilmelidir. Sinir sıkışması kendi içinde çeşitli alt türlere ayrılmaktadır. Sinir tuzaklanma sendromu olarak isimlendirilen bu durumlar, bazı spesifik periferik sinirlerin etkilenmesi ile meydana gelmektedir. Karpal tünel sendromu vede kubital tünel sendromu en sık rastlanan sinir sıkışma sendromları arasında bulunmaktadır.
Karpal tünel sendromu, en sık tespit edilen sinir sıkışmasıdır. El bileği bölgesinde median sinir ismi verilen yapının etkilenmesiyle oluşan karpal tünel sendromunda etkilenen bu sinir yapısı, üst koldan başlayarak baş parmağa kadar uzanım göstermektedir. Bilek bölgesinde de karpal tünel ismi verilen bir anatomik yapının içerisinden geçer vede buradaki değişiklikler bilekte sinir sıkışmasıyla sonuçlanmaktadır. El bileğinde ödem ya da diğer nedenler ile kanal üzerindeki baskının artması halinde de karpal tünel sendromu meydana gelerek elde sinir sıkışması durumu oluşmaktadır. Em sık rastlanan ikinci sinir sıkışması olan kubital tünel sendromunda da sinirin sıkıştığı bölge dirsek çevresidir. Ulnar nöropati olarak da adlandırılan bu durum, ulnar sinirin çok fazla baskı altında kalmasıyla meydana gelmektedir. Ulnar sinir dirsek bölgesinde, yüzeye çok yakın seyir izlemektedir. Dirsek bölgesindeki baskının arttığı durumlarda kubital tünel sendromu gelişimi açısından bir risk artışı söz konusu olabilmektedir.
Bu sık rastlanan sinir sıkışması sendromları dışında, vücudun diğer çeşitli bölgelerindeki tünel benzeri yapıların içerisinden geçen sinirler de sinir sıkışması sendromları oluşabilmektedir. Omuz bölgesini etkileyen supraskapular sinir sıkışması, çeşitli el fonksiyonlarını etkileyen guyon kanalı sendromu, uyluk ön vede dış kısmının etkilendiği meraljia parestetika diğer sinir sıkışması türlerine örnek teşkil etmektedir. Yazımızın devamına giderek sinir sıkışması belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Sinir Sıkışması Nasıl Geçer?
Sinir Sıkışması Belirtileri
– Etkilenen bölgedeki kaslarda güçsüzlük gelişmesi,
– Ağrı, sıcaklık vede dokunma gibi cilt duyularında azalma ya da kaybolma yaşanması,
– Cilt üzerinde his kaybı yaşanan bir bölge olması,
– Sıkışan sinirden etrafına doğru yayılan ağrı,
– Hafif düzeyde elektrik şoku gibi hissedilen karıncalanma durumu,
– Etkilenen bölgede yanma hissi.
Vücutta bulunan her sinir, çeşitli bölgelerdeki anatomik vede fizyolojik işlevlerin kontrolünden vede bu bölgelerdeki hislerin algılanmasında görev almaktadır. Cilt yüzeyi vede kas iskelet sistemi üzerinde bu işlevlerini gösteren sinirlerde herhangi bir tuzaklanma oluştuğunda normal sinir işlevleri yerine anormal elektriksel yanıtlar oluşmaktadır. Sinir sıkışması, genellik ile tekrarlayan travmalar nedeni ile oluşmaktadır. Bu durum, bireyin çalışma hyaatından kaynaklanmaktadır. Mesela; mouse, klavye kullanımı ya da piyano çalma gibi sürekli olarak el bileğinin zorlandığı meslekleri olan bireylerde kerpal tünel sendromuna karşı yatkınlık söz konusu olabilmektedir. Mesleki travmalar dışında zorlama vede kırıklar gibi yaralanmalar sonucunda da sinir sıkışması meydana gelebilmektedir.
Sinir Sıkışması Nedenleri
– Çeşitli sinir hastalıkları,
– Konjenital yani doğuştan gelen defektler,
– Obezite,
– Gebelik ya da menopoz,
– Tümör vede kis yapıları,
– Hipertansiyon,
– Tiroit bozuklukları,
– Romatoid artrit gibi, otoimmün hastalıklar,
– Şeker hastalığı.
Sinir sıkışması tedavi planı, genellikle çeşitli yaşam tarzı değişikleri gibi girişimsel olmayan tedavi teknikleriyle başlamaktadır. Eğerki sinir sıkışmasının altında yatan, başka bir sağlık sorunu mevcut ise, sinir sıkışmasının geçmesi için, öncellikle bu durum kontrol altına alınmalıdır. Bazı ağır sinir sıkışması olgularında da, tedavi için cerrahi uygulamalara başvurulabilmektedir. Sinir sıkışması tedavisinde, etkilenen bölgede şikayetlerin oluşmasına nedne olan hareketlerin engellenmesiyle başlamaktadır. Çalışma şartlarının değiştirilmesi ya da daha ergonomik araçların kullanımı, bu kapsamda atılabilen temel adımlar arasında bulunmaktadır. Yaşam tarzı değişikliklerine ek olarak fizik tedavi uygulamalarıyla birlikte, etkilenen bölgenin esnekliğinin, gücünün vede hareket açıklığının korunması oldukça önem taşımaktadır. Fizik tedavi uzmanlarının önerileri doğrultusunda kullanılan ateller, etkilenen bölgenin gereksiz yere zorlanmasını önleyerek tedavi sürecini kolaylaştırıcı etki gösterebilmektedir. Sinir sıkışması tedavisinde doktorlar tarafındna gerekli görüldüğü takdirde, çeşitli ilaçların reçetelendirilmesine de başvurulabilmektedir.
Sinir Sıkışmasına Ne İyi Gelir?
– Etkilenen bölgenin yüksekte tutulması vede dinlendirilmesi,
– Gevşeme egzersizleri yapılması,
– Çalışma esnasında düzenli istirahat edilmesi,
– Şikayetlerin tetiklenmesine neden olan hareketlerden uzak durulması,
– Etkilenen bölgeye 15 dakika kadar soğuk uygulama yapılması.
Sinir Sıkışması Neden Olur, sinir sıkışması ilerlediğinde, günlük hayatı zorlayacı seyir izleyebilmektedir. Bu duruma dair belirti vede bulguları kendinizde hissettiğinizde, sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman fizik tedavi vede rehabilitasyon hekimlerinden ya da ortopedi doktorlarından yardım alabilirsiniz. Eğer ki sizin sinir sıkışması neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Sinir sıkışması neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da sinir sıkışması neden olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kaktüs Dikeni Çıkarılır Mı?