Servikal Serklaj Kimlere Uygulanır? Servikal Serklaj Nasıl Yapılır?, Servikal serklaj işlemi öncesi yapılması gerekenler hakkında bilmeniz gerekenler.
Servikal Serklaj Kimlere Uygulanır? Servikal Serklaj Nasıl Yapılır?
Hamilelik sürecinin 37. haftasından önce, doğum yapma riski bulunan gebelerin gebelik sürecini uzatmak adına uygulanan yöneme servikal serklaj denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için servikal serklaj nasıl yapılır? ve servikal serklaj işlemi öncesi yapılması gerekenler ile ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Servikal serklaj kimlere uygulanır?
Uzayan hamilelik ile, bebeğin anne karnında daha uzun süre kalarak gelişimi tamamlanması sağlanan bu yöntem sayesinde, anne adayının durumuna göre vajenden ya da göbekten uygulanan açık ya da laparoskopik olarak uygulanmaktadır. İşlem uygulanan bireylerin yaklaşık %90’ında başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Daha önceki gebeliklerde, bu durumdan dolayı düşük riski yaşandı ise, hamilelik planlamadan önce alanında uzman hekim ile görüşülüp planlama yapılması tavsiye edilmektedir.
Servikal serklaj; Rahim ağzının yetersiz zayıf olması nedeni ile, erken doğum riskini önlemek için rahim ağzının kapalı tutulmasını sağlayan cerrahi işleme denmektedir. Bu işlem esnasında hekiminiz genişlemiş rahim ağzına bir kaç dikiş atarak kapalı kalmasını sağlamaktadır. Bu yüzden servikal dikiş olarak da bilinmektedir. Bu işlem ile bebek anne karnında daha fazla vakit geçirerek gelişimini tamamlamaktadır. Servikal serklaj işlemi esnasında bacaklar açık ve ayaklar üzengi üzerinde olacak biçimde, muayene masasına uzanılmaktadır. İşlem öncesi herhangi bir ağrı hissedilmemesi adına, hasta kişiye lokal ya da epidural anestezi uygulanmaktadır. İşlem esnasında oluşabilecek ağrının tamamne önlenmesi adına, hasta kişinin gerekli ağrı kesici takvieysi yapılmaktadır. Lokal anestezi yapılır iken, rahim ağzından ufak bir sıkışma ve ağrı hissi olabilmektedir. Bu his kısa süre içinde geçmektedir. Anestezi etkisini gösterdikten sonra, doktor rahim ağzını gerekli cerrahi malzemelerle sıkı bir biçimde dikerek rahim ağzındaki zayıflık giderilmektedir. Yazımızın devamına giderek servikal serklaj işlemi öncesi yapılması gerekenler ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Servikal Serklaj İşleminin Risk Faktörleri Nelerdir?
Servikal Serklaj İşlemi Öncesi Yapılması Gerekenler
Servikal serklaj işlemi öncesi mutlaka doktor muayenesi yapılarak hasta kişinin sağlık geçmişinin değerlendirilmesi lazım. Hamilelik, rahim ameliyat ve işlemleri hakkında doktorun bilgilendirilmesi lazım. Bu cerrahi işlemlerde herhangi bir komplikasyon olup olmadığı değerlendirilmektedir. Enfeksiyon olması durumuna karşın hastadan servikal mukus ya da amniyosentez ya da amniyotik sıvı örneği alınarak incelenebilmektedir. Amniyotik sıvı karın bölgesinden iğneyle girilerek alınmaktadır. Servikal serklaj işleminden önce vajina içine bir spekulum yerleştirilerek, rahim ağzının incelenmesi lazım. Vajinal ultrason ile muayene edilmesi gerekmektedir. Doktor tarafından işlem 1 hafta öncesinden itibaren cinsel ilişkiden uzak durulması istenebilmektedir. İşlemden önce hasta kişinin aklına takılan sorular cevaplanmaktadır. İşlem sonrasında hasta kişinin rahat ve kaygısız olması gerekmektedir.
Hamilelerde, bebek doğuma hazır olduğunda serviks genişlemektedir. Bazı bireylerde rahim ağzının yetersiz zayıf olması nedeniyle, çok erken ya da hamilelik öncesi de serviks genişleyebilmektedir. Bu durum erken doğuma neden olabileceği için bazı önlemler alınması lazım. Bu önlemlerden biri ise servikal serklaj işlemidir. Sıraladığımız belirtilen şikayetleriniz bulunuyor ise, doktore en yakın zamanda muayene olmanız tavsiye edilmektedir. Eğer ki muayene sonrası doktor servikal serklaj uygulamasını uygun görür ise hamileliğin 12 ila 14. hafta aralığında yapılması tavsiye edilmektedir. Aksi durumda hamilelik ilerledikçe rahim ağzı inceleceği için işlem uygulanamaz.
Servikal Serklaj İşlemi Kimlere Uygulanır?
– Daha önceki hamilelerde serviksin genişmesi nedeni ile düşük yapan bireylere,
– Önceki hamileliklerde 34. haftadan önce doğum yapan bireylere,
– Daha önceki gebeliklerinde servikal serklaj geçmişi olan bireylere
– Rahim ağzı hasar olan bireylere,
– Anormal şekilde rahim ağzına sahp olduğu için düşük yapan kişilere,
– Leep gibi ya da serviks üzerinde yapılan ameliyatlar nedeniyle rahim ağzı genişleyen bireylere uygulanmaktadır.
Servikal Serklaj İşleminin Risk Faktörleri Nelerdir?
– Membranın yırtıldığı takdirde erken doğum,
– Dikişlerin kayması,
– Kanama,
– Rahim ağzında oluşabilecek hasar,
– Enfeksiyon,
– Membranın erken yırtılması,
– Erken doğum gerçekleşir ise, dikişler henüz iyileşmediğinde rahim ağzında yara ya da rahmin yırtılması gibi işlemin risk faktörleri görülebilmektedir.
Servikal serklaj işlem sonrası bilmeniz gereken bazı bilgiler; İşlem sonrası hasta kişide herhangi bir komplikasyon geçirme riskinden dolayı, bir kaç saat hastanede yatırılmaktadır. Eğerki hasta kişide herhangi bir komplikasyon görülmez ise, aynı gün taburcu edilmektedir. Doktor enfeksiyon riskini önlemek için, hasta kişiye uygun antibiyotik tedavisi verebilmektedir. Hasta kişiye reçete edlen antibiyotik ilacın saatlerinin aksatılmadan içilmesi tavsiye edilmektedir.
İşlem sonrası hasta kişinin dikişlerinin düzgün bir biçimde iyileşmesi adına dinlenilmesi tavsiye edilmektedir. Doktor tavsiyesi üzerine yaklaşık 10 gün kadar cinsel ilişki, spor ve ağır nesnelerin kaldırılmasından uzak durulması lazım. İşlemden bir gün sonra hasta kişiler okul ve iş gibi günlük aktivitelerine dönmelerinde bir sakınca bulunmamaktadır. İşlem sonrası yüksek ateş, vajeden kötü koku, düzenli aralıklar ile gelen kasılmalar, alt kasın ağrısı, aşırı kanama gibi durumlar rastlanıyor ise, uygulama yapan doktor hemen bilgilendirilmelidir. Hamilelik ve servikal serklaj işleminin gözlemlenmesi adına, doktor randevularının aksatılmaması oldukça önemlidir.
Servikal Serklaj Kimlere Uygulanır, eğer ki sizin de servikal serklaj kimlere uygulanır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Servikal serklaj kimlere uygulanır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı servikal serklaj kimlere uygulanır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Raynaud Sendromu Belirtileri Nelerdir?