Sella Turcica Yapıları Nelerdir?

Sella Turcica Yapıları Nelerdir? Sella Turcica Hangi Kemikte Bulunur?, Sella turcica nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.

Sella Turcica Yapıları Nelerdir? Sella Turcica Hangi Kemikte Bulunur?

Sella Turcica Yapıları Nelerdir
Sayfa İçeriği: Sella Turcica Yapıları Nelerdir

Türklerin kullandığı eyere benzetildiği için, bu biçimde isimlendirilen Sella Turcica kemiği, kafatası içeriisnde bulunan küçük bir çukur yapıdır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz sella turcica hangi kemikte bulunur? ve sella turcica nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Sella turcica yapıları nelerdir?

Bu yapının içerisinde hipofiz bezlerinin bulunması sebebiyle sella turcica hipofiz bezi ilişkisi önem taşımaktadır. Kafatasının alt orta kısmında bulunan vede kıkırdak bir yapıya sahip olan bu bölüm, nörolojik işlevlerin vede hormonların düzgün çalışması bakımından kritik bir öneme sahiptir. İnsan vede hominidae türlerinin kafatasının alt kısmında içerisinde hipofiz bezi bulunan eyer şeklinde bir çukur bulunmaktadır. Kemikli olan bu yapıya sella turcica, Türkçe olarak da Türk eyeri ismi verilmektedir.

Tıp literatüründe Türk eyer kemiği olarak isimlendirilmesinin sebebi o yıllarda binicilik sporu ile özdeşleştirilen türklerin eyerlerinde kullandıkları oturağın şekline benzetilmesi anlamındadır. İlk defa 16.yüzyılın ilk çeyreğinde ünlü anatomi bilgini Adrianus Spigelius tarafından kullanılmıştır. Ölümünden iki yıl sonra da De Corpora Humanis Fabrica İsimli eserde bir öğrencisi tarafından literatüre kaznadırılmıştır. Yazımızın devamına giderek sella turcica yapıları ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Sella Turcica Ne İşe Yarar?

Sella Turcica Yapıları

Clinoid process olarak isimlendirilen iki adet çıkıntılardır.
Dorsum sella tuberculum sella olarak isimlendirilen çukurun üst vede alt bölgeleri
Hipofizeal fossa olarak isimlendirilen çukur bölüm.

Sella turcicayı meydana getiren yapılar arasında başta kıkırdak yapı gelmektedir. Bu kemiğin ön duvarı kıkırdak bir yapıdan oluşmaktadır. Bu yapının gelişimde nöral krest ismi verilen kök hücreler rol oynamaktadır. Nöral krest hücreleri embriyo gelişimi ile oluşmaya başlar, omurgalılarda çene, yüz, kafatası dokularının oluşumunda bulunmaktadır. Nöral krest hücreleri benzer şekilde sella yapısının köprülenmesinde vede diş gelişiminde de etkilidir. Sella turcica yapısının arka tarafı da ön tarafından daha gevşek olan paraaksiyel mezoderm olarak isimlendirilen hücrelerden meydana gelen dokudan meydana gelmektedir. Sella turcicanın yapı, form, şekil, boyut vede ölçü olarak farklılıklarını oluşturan etkenler arasında yaş, farklı etnik köken, baş, boyun vede yüz bölgesindeki anomaliler olduğunu inceleyen akademik çalışmalar mevcuttur. Başka bir ifade ile Sella Turcica kemiğinin boyut vede morfolojisindeki farklılıklar gelişim kökeni vede anatomik konular ile ilişkili olabilmektedir.

Sella Turcica Kemiği Nerededir?

Türk kemiği, kafatasının alt kısmında bulunan sfenoit kemik üzerinde bulunmaktadır. Sella turcica kemiğinin yeri, yapısal özellikleri, boyutları vede benzeri özelliklerinin doğru analizi ielride ortaya çıkabilecek hastalıkların erken teşhis edilebilmesini sağlamaktadır. Değişik etkenlere bağlı olarak bu özellikler farklılık gösterse de Sella turcica kemiği şakak hizasında, kafatasının alt kısmında orta bölümünde bulunmaktadır.

Sella Turcica Hangi Kemikte Bulunur?

Sella Turcica kemiği olarak da bilinen bu yapı, nörokranyum kemiklerinden biri olan sfenoid kemik içerisinde yer almaktadır. Neurocranium kemiği, beyin kılıfı olarak da isimlendirilen koruyucu bir bölgedir. Bu bölge içerisinde beyni ve beyin sapını bulunduran, çevreleyerek koruyan bir boşluğu oluşturmaktadir. Sfenoid kemik bu bölgenin içerisinde bulunmaktadır. Sella turcica kemiği bu bölgenin orta kısmında, şakak kemiklerinin arka hizasında yer almaktadır. Sella turcica kemiği, normal şartlar altında çukur kısmında hipofiz bezinin bulunduğu, yan kesitten bakıldığında eyer şekline benzeyen bir yapıdır. İnsan kafatası dışında şempanze, goril,orangutan gibi insangiller olarak da isimlendirilen Hominidae ailesinin kafatasında da aynı şekilde sfenoid kemik içerisinde sella çukuru bulunmaktadır.

Sella Turcica Nelerden Oluşur
Sella Turcica Nelerden Oluşur

Sella turcica çukuru, hipofiz bezlerini içerisinde barındırarak koruyucu görev görmektedir. Hipofiz bezlerinin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi için önemlidir. Aynı zamanda kafatası içi basıncı dengelemekte büyük önem taşımaktadır. Sella turcica çukurunun şekli kafatası içerisindeki bu dengeyi sağlamakta büyük rol oynamaktadır.

Nadir görülen bir durum olarak bazı insanlarda omurilik sıvısına doğru eğimlidir. Omurilik sıvısının birikmesi hipofiz bezini düzleştirerek bu çukuru boş olarak görülebilmektedir. Buna empty sella sendromu yani boş türk eyeri sendromu ismi verilmektedir. Bu sendrom ile birlikte meydana gelen kafa içi basıncı artışı beraberinde bazı sorunları doğurabilmektedir. Nadir görülen bu durum bazı görme bozukluklarının, nörolojik bozuklukların, baş ağrısı, bulantı, kusma gibi rahatsızlıkların sebebi olabilmektedir. Bu sendroma sahip bireylerde burundan omurilik sıvısı sızması, göz içindeki optik sinirin şişmesi sonucu görme sorunları görülebilmektedir.

Sella Turcica Yapıları Nelerdir, eğer ki sizin de sella turcica yapıları nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Sella turcica yapıları nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı sella turcica yapıları nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çene Geriliği Nedenleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed