Şah Damarı Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Şah Damarı Tıkanıklığı Nedir?, Şah damarı tıkanıklığı nedenleri ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.
Şah Damarı Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Şah Damarı Tıkanıklığı Nedir?
Beyne kan akışı sağlayan, ana kan damarları olan karotis arterlerde ateroskleroza bağlı olarak plak birikmesine şah damarı tıkanıklığı denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz şah damarı tıkanıklığı nedenleri nelerdir? ve şah damarı tıkanıklığı nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Şah damarı tıkanıklığı belirtileri nelerdir?
Şah damarını tıkayan plaklar aynı zamanda yağ birikintileri olarak ifade edilmektedir. Plaklar kalpten beyne kan akışını sağlamak ile görevli şah damarını tıkayarak buradan kan pıhtılarının oluşmasına yol açmaktadır. Boyundaki iki atardamardan birinde ya da her ikisinde karotis arter hastalığı görülebilmektedir. Bu durum tedavi edilmediği durumda zamanla ciddi bir tablo ortaya çıkarabilmektedir. Ölüme yol açabilen ciddi komplikasyonlardan biri olarak değerlendirilen inmeye neden olabilmektedir. Şah damarı tıkanıklığının yaygın görülen belirtileri arasında da vücutta uyuşma, bulanık görme, baş dönmesi, dengesizlik vede şiddetli baş ağrısı bulunmaktadır.
Karotis arter olarakda bilinen şah damarı, tiroid kıkırdağının üst sınırının bulunduğu yerde, boynun sağ vede sol olmak üzere iki yanında bulunmaktadır. Karotid arterler, kalpten beyne oksijen sağlaması bakımından zengin kanı iletmek ile görevlidir. Şah damarı olarak da belirtilen karotis arter, boyun sağ vede sol yanında yer alan ve kalpten beyne sağlıklı kan akışını sağlayan ana atardarlardır. Plak ismi verilen yağ birikintilerinin şah damarını tıkaması sonucu da şah damarı tıkanıklığı meydana gelmektedir. Yazımızın devamına giderek şah damarı tıkanıklığı belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Şah Damarı Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir?
Şah Damarı Tıkanıklığı Belirtileri
– Bilinç bulanıklığı,
– Düşünme, muhakeme ve hafıza sorunları,
– Afazi yani konuşma zorluğu,
– Denge kaybı ve yürümede zorluk,
– Baş dönmesi,
– Şiddetli baş ağrısı,
– Ani görme kaybı ya da bulanık görme,
– Yüzde uyuşma, karıncalanma ya da hissizlik.
Şah damarı tıkanıklığında yüzün belli tarafında uyuşma, karıncalnma vede hissizlik yaşanmaktadır. Ani görme kaybı, bulanıklık, şiddetli baş ağırıs, baş dönmesi, denge kaybı, afazi ve hafıza sorunları gibi durumlar şah damarı tıkanıklığı belirtileri arasında yer almaktadır. Şah damarı tıkanıklığında baş dönmesi vede dönme ile birlikte bireyin denge kaybı sorunu yaşaması da yaygın olarak görülmektedir. Bir anda bıçak saplanır gibi bir his yaratan şiddetli baş ağrısı da, şah damarı tıkanıklığının yaygın belirtisidir. Şah damarı tıkanıklığının ciddiye alınması gereken belirtilerinden biri de, gözde bir anda ortaya çıkan ani görme kaybı ya da görüş açısında meydana gelen bulanıklıktır. Beyne giden kan akışının kesilmesine neden olan şah damarı tıkanıklığında yüzde uyuşma, karıncalanma vede hissizlik belirtisi görülmektedir. Bu durum kan akışının zayıflamasından kaynaklanmaktadır. Şah damarı tıkanıklığının her bir belirtisi ciddiye alınmalıdır. Özellik ile belirtilerin şiddetlendiği durumlarda, müdahale edilip tedavi başlamaz ise, inme gibi tehlikeli komplikasyonlar meydana gelebilmektedir.
Şah Damarı Tıkanıklığı Nedenleri
– Hareket eksikliği,
– Uyku apnesi,
– Yaşlılık,
– Genetik,
– Obezite,
– Trigiliserid yüksekliği,
– Sigara kullanımı,
– Diyabet,
– Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol.
Şah damarı tıkanıklığı, damar sertliği anlamına gelen ateroskleroz kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Bu durum, plak ismi verilen yağ birikintilerinin şah damarında birikmesidir. Plaklar biriktikçe arteri yavaşça sıkıştırarak kan akışını azaltır vede karotis arterlerde tıkanma yaşanmaktadır. Şah damarı tıkanıklığı tanısı için, öncelik ile fiziksel muayene yapılmaktadır. Fiziksel muayene esnasında şah damarındaki uğultuya benzer bir sesin varlığı tespit edilmeye çalışılmaktadır.
Çünkü şah damarı tıkanıklığında dardan ses gelmesi söz konusudur. Ses ile birlikte bir sonraki adım, güç, hafıza vede konuşma gibi fiziksel vede zihinsel yeteneklerin test edilmesidir. Fiziksel muayenenin dışında tanı için bazı görüntüleme testlerine de başvurulabilmektedir. Bunların arasında ise, ultrason, BT ya da MR’in yanı sıra BT anjiyografi ya da MR anjiyografi bulunmaktadır. Bu testler yolu ile şah damarı tıkanıklığının teşhisi konulabilmektedir.
Şah Damarı Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir.
Şah damarı tıkanıklığı hastalığının tedavisinde amaç meydana gelebilecek olası felç önlemektir. Bu doğrultuda uygulanabilecek tedavi teknikleri, şah damarının ne kadar tıkalı olduğuna, tıkanıklığın semptomlara neden olup olmadığına vede tıkanıklığı olan bireyin yaşına vede mevcut sağlık durumuna bağlı olmaktadır.
Hafif ve Orta Dereceli Şah Damarı Tıkanıklıklarının Tedavisinde Uygulanacak Yöntemler
– Karotis anjiyoplastisi ve stent takılması,
– Karotid endarterektomi,
– Kan basıncını kontrol etmek ya da kolesterolü düşürmek için ilaçlar,
– Yağ birikintilerinin birikmesini yavaşlatma için yaşam tarzı değişiklikleri.
Karotis anjiyoplastisi vede stent takılması yöntemi, karotis endarterektomi ile ulaşılması çok zor olan tıkanıklar ya da ameliyatı çok riskli hale getiren vakalar için geçerlidir. Bu işlem esnasında anestezi olarak bilinen lokal bir uyuşma ilacı verilmektedir. İşlemi gerçekleştiren hekim, tıkanıklık bölgesine küçük bir balon göndermek adına kateter olarak bilinen bir tüp kullanmaktadır. Cerrah, atardamarı genişletmek için balonu şişirmektedir. Daha sonra da atardamarın tekrar daralmasını önlemek adına stent olarak bilinen küçük bir tel örgü bobini yerleştirmektedir.
Karotid endarterektomi ismi verilen bu işlem, şiddetli karotid arter hastalığı adına en yaygın tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Cerrah, boynun ön kısmı boyunca bir kesi yaptıktan sonra, tıkalı karotid arteri açar ve plakları çıkarmaktadır. Cerrah, arteri onarmak adına dikiş ya da greft kullanmaktadır. Kan basıncını kontrol etmek ya da koesterolü düşürmek için ilaçlar, kan pıhtılarını önlemek adına günlük aspirin ya da diğer kan sulandırıcı ya da inceltici ilaçları almayı barındırmaktadır. Yalnız şiddetli tıkanıklık ya da felç geçirmiş bireyleri çin uygulanacak tedavi, tıkanıklığın giderilmesini barındırmaktadır. Şah damarı tıkanıklığında, sigarayı bırakmak, kilo vermek, sağlıklı beslenmek, tuzu azaltmak vede düzenli egzersiz yapmak verilebilmektedir.
Şah Damarı Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir
Şah damarı tıkanıklığı adına nöroloji bölümü hekimlerinden randevu alınabilmektedir. Kalp damar cerrahisi uzmanları da, tıkanıklık tedavisinde stent takılacak vakalarda devreye girmektedir. Şah damarı tıkanıklığının en büyük tehlikesi felce neden olmasıdır. Kontrol altına alınmayan ve tedavi edilmeyen şah damarı tıkanıklığında beyne giden kan pıhtıları felce yol açabilir vede öldürücü bir tablo ortaya çıkabilmektedir. Şah damarının tıkanıklık seviyesine bağlı olarak kan sulandırıcı ya da inceltici ilaçların yanı sıra şiddetli durumlarda cerrahi müdahale şah damarında meydana gelen tıkanıklık için çözüm olabilmektedir.
Şah Damarı Tıkanıklığı Nasıl Önlenir?
– Varsa mevcut hastalıklarını kontrol altına almak,
– Alkolden uzak durmak,
– Sigara kullanıyor ise, sigarayı bırakmak,
– Hareketi artırmak vede egzersiz yapmak,
– Sağlıklı beslenmek vede tuzu azaltmak.
Şah damarının tıkanmasını önlemek adına, bireyin sağlıklı bir yaşam felsefesini benimsemesi lazım. Bu sadece şah damarı tıkanıklığı için değil, bir çok potansiyel hastalık için de geçerli olmaktadır.
Şah Damarı Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de şah damarı tıkanıklığı nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Şah Damarı tıkanıklığı nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı şah damarı tıkanıklığı nelerdir nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Golfçü Dirseği Belirtileri Nelerdir?