Romatoloji Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Romatoloji Hastalıkların Belirtileri Nelerdir? Romatoloji Nedir? Romatoloji hangi hastalıklara bakar? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler.

Romatoloji Hastalıkların Belirtileri Nelerdir? Romatoloji Nedir?

Romatoloji Hastalıkların Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Romatoloji Hastalıkların Belirtileri Nelerdir

Eklemleri, kasları, kemikleri vede kan damarlarını etkileyen inflamatuar, koşulların teşhis ve tedavisin de görev alan tıp bölümüne romatoloji denir. Romatoloji, iç hastalıkları alt uzmanlık dalıdır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için romaotoloji nedir? vede romatoloji hangi hastalıklara bakar? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede paylaşabilirsiniz. Peki Romatoloji hastalıkların belirtileri nelerdir?

Romatoloji, genellik ile bağışıklık sisteminin uygun çalışmamasından kaynaklı olarak, oluşan romatizmal iltihabi hastalıklarla, iskelet-kas sistemi hastalıkları bu alana girmektedir. Romatoloji eklemler, yumuşak dokular vede kalıtsal bağ dokusu gibi alanların hastalıkları ile ilgilenir. Bu hastalıkların teşhis vede tedavisiyle ilgilenen, bu alanda uzmanlaşan kişilere ise romatolog denir. Halk dili ile romatizma olarak bilinen hastalık eklemler vede kaslarla, bunları birleştiren bağlar da rastlanan ağrılardır. Bu ağrılar bazen şişlik vede şekil bozukluğuna neden olur. Romatizmal hastalıklar, iltihabi olanlarla olmayanlar olarak sınıflandırılır. İltihabi olmayan romatizmal hastalıklar, halk arasında kireçlenme olarak bilinen vede ne sık karşılaşılan romatizmal hastalıklar olarak karşımıza çıkar. Bunlar genellik ile osteoartrit, sırt, kol, boyun vede bacak yumuşak dokularında ağrı ile birlikte devam eden yumuşak doku romatizmaları olarak bilinmektedir. Bel boyun fıtığı, bel kayması, omurga darlığı diğer, iltihaplı olmayan romatizmal hastalıklar sınıfındadır. Yazımızın devamına giderek romatoloji hastalıkların belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Romatoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Romatoloji Hastalıkların Belirtileri

Böbrek fonksiyonların da azalma,
Nörolojik belirtiler. Baş ağrısı, kollarda vede ellerde uyuşma vede baş dönmesi,
Kas kaybı,
Sindirim sistemi şikayetleri vede aşırı kilo kaybı,
Vücuda yayılan ağrı vede acı hissi,
Kalıcı eklem ağrısı,
Aşırı saç dökülmesi, yüzde kızarıklık, ellerde ısı ile değişen renk değişikliği,
Göz de yanma, kızarma, bulanık görme,
Tekrarlayan nedeni ise belli olmayan kas ağrıları,
Ağız içi vede genital bölgede çıkan yaralar,
Ağız kuruluğu ve göz kuruluğu,
Derin nefes almada yaşanılan güçlük,
Nedeni belli olmayan ateş,
Sabahları görülen tutukluk vede sertlik,
Eklemler de deformasyon,
Eklemler de hareket zorluğu,
Hassasiyet,
Eklem şişliği, ağrı, sertlik, kızarıklık, yanma ile görülen iltihap.

Romatoloji biliminin baktığı hastalıklar;

Sinir sıkışması,
Genetik eklem bozuklukları,
Kemikleri etkileyen hastalıklar,
Yumuşak doku hastalıkları,
Otoinflamatuvar hastalıklar,
Inflamatuvar damar hastalıkları,
Inflamatuvar bağ dokusu hastalıkları,
Inflamatuvar romatoloji hastalıklar.

Romatologlar, romatoloji muayenesi esnasında ilk önce hastanın aile öyküsü ile tıbbi geçmişi hakkında sorular sormaktadır. Var ise daha önceden yapılan test vede tahlilleri inceler. Daha sonra vücutta iltihap olup, olmadığına dair fizik muayene yapmaktadır. Ağrılı, sert vede şişmiş tüm eklemleri, kemik vede kas dokularını inceler. Tedavi planlaması için MR taraması, kan testi veya radyolojik taramalar istenebilir. Romatizmal hastalıkların tedavisin de romatolog ile birlikte, ortopedi uzmanı, dahiliye uzmanı, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, beyin cerrahi uzmanı, cildiye uzmanı birlikte çalışmaktadır. Çocuklar da rastlanan romatizmal hastalıklarda da, nefroloji vede immünoloji bölümleri ile iş birliği yürütülmektedir. Romatolojinin alt uzmanlıkları; Yumuşak doku hastalıkları, kronik ağrı, inflamatuar olmayan dejeneratif eklem koşulları, otoimmün vede inflamatuar durumlar, gençlerde vede çocuklarda romatizmal koşullar, kemik yapısını etkileyen metabolik bozuklar.

Romatoloji Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Romatoloji tedavisin de, romatologlar hastalığa bağlı ağrıları yönetmek, iltihabı azalmak vede hastanın yaşam kalitesini artırmak amacı ile tendon vede eklemlere yönelik girişimsel metotlar yapabilir. Fizik tedaviden vede ilaçlardan da faydalanır. Bu kapsam da sıklık ile uygulanan yöntemler ilaç tedavisi, eklem aspirasyonları vede enjeksiyonları ile fizik tedavi olmaktadır.

Romatolojik Hastalıkların Belirtileri Nelerdir, romatoloji doktoru yani romatologlar, romatoloji alanında uzmanlaşmış doktorlara denir. Artrit, lupus gibi inflamatuar vede otoimmün hastalıklar, fibromiyalji, sırt ağrısı gibi yumuşak doku rahatsızlıkları vede osteoporoz gibi kemikleri etkileyen hastalıklar dahil olmak üzere 200’den fazla hastalığı tedavi etmektedir. Eğer ki sizin de romatolojik hastalıkların belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Romatolojik hastalıkların belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da romatolojik hastalıkların belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Boyunda Yanma Neden Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed