Romatoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar? Romatolojiye Ne İçin Gidilir? Romatoloji muayenesi nasıl yapılır? İle ilgili merak edilen bazı bilgiler.
Romatoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar? Romatolojiye Ne İçin Gidilir?
Eklem, kas, kemik, tendon, entez vede eklemi dölşeyen zar gibi yapıları etkileyen bazı durumlarda da çeşitli organ sistemleri de tutabilen ağrılı romatizmal hastalıkların tanı vede tedavisinin gerçekleştirildiği bilim dalına romatoloji denmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için romatoloji muayenesi nasıl yapılır? vede romatolojiye ne için gidilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Romatoloji bölümü hangi hastalıklara bakar?
Romatizmal hastalıklar, birbirinden farklı tablolar da çok sayıda bulunmaktadır. Bu hastalıklar arasında ankilozan spondilit, romatoid artrit, psöriatik artrit, reaktif artrit, bağ dokusu hastalıkları, behçet hastalığı, takayasu arteriti, poliarteritis nodoza, küçük damar vaskülitleri vede diğer vaskülitler, fibromiyalji, gut, osteoartrit, sistemik hastalıklara eşlik eden romatizmal rahatsızlıklar bulunmaktadır. Romatizmal sorunlar, çocukluk çağından erişkin döneme vede ileri yaşlara kadar her yaş grubunda rastlanabilir. Bazı romatizmal hastalıkların yaşa vede cinsiyete özel popülasyonları vardır. Yazımızın devamına giderek romatoloji bölümü hastalıkları ile alakalı bazı bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Romatolojiye Ne İçin Gidilir?
Romatoloji Bölümü Hastalıkları
– Ailevi akdeniz ateşi,
– Gut hastalığı,
– Sedef romatizması,
– Ankilozan spondilit,
– Romatoid artrit.
Eğer yukarıda belirttiğimiz rahatsızlıkların rastlandığı yaşlar, cinsiyetler, tutulum yaptıkları eklemler vede iç organ tutulumu olup olmadığı hastalığa göre farklılık ve değişiklik göstermektedir. Hastalık tanısı konduktan sonra, hastalığın tutabileceği iç organlar da bazı iltihaplı romatizmal hastalıklar da özellikle araştırılır. Romatizmalar arasında halk arasında sıklık ile iltihapsız olanlar rastlanmaktadır. İltihapsız romatizmalar da vüuct, iltihap üretmez vede tedavileri görece daha kolay olur. Tekrarlama eğilimi gösterseler de, kısa süren tedaviler ile ömür boyu ilaç kullanımı gerektirmezler. Eklemlere genellik ile iltihaplı romatizma kadar, ağır hasar vermezler vede iç organ tutulumu yapmazlar. İltihapsız romatizmalar arasında, en yaygın olarak osteoartrit yani eklem kireçlenmesi rastlanmaktadır. 40 yaşından sonra kadınlar da daha sık görülen, eklem kireçlenmeleri dışında menisküs yırtıkları, tendinitler, bel vede kas spazmı, bel fıtığı ya da fibromiyalji gibi hastalıklar da bu gruba girmektedir. Fibromiyalji genç, orta yaş kadınlar da rastlanabilen yaygın kas iskelet sistemi ağrıları olmaktadır. Bu sendrom da kronik ağrı ile birlikte mutsuzluk, yorgunluk vede bilişsel bozukluklar görülebilmektedir.
İltihaplı romatizmalar herhangi mikrobik ajan vede enfeksiyon olmadan vücudun immün sisteminin yani, bağışıklık sisteminin kendi kendine iltihap yapıp kas ile iskelet sistemini vede eklemleri veya bazı durum da bölbrek, akciğer ve kalp gibi iç organları etkilemesi ile meydana gelmektedir. İltihaplı romatizmalar uzun süren eklem şikayetleri, eklem şişlikleri, sabah uzun süren eklem tutukluklarına neden olur. Belirtiler arasında uzun süren yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı, ateş bulunmaktadır. Bu belirtiler kanserle veya enfeksiyon hastalıkları ile karışabilmektedir. Bu nedenle doğru tanı konulması çok önemlidir. İltihaplı romatizmaların çeşidine göre farklı romatizma testleri vardır. Bu rahatsızlıklar kroniktir ve ömür boyu sürebilir. Bu nedenle uzun süreli tedaviler ile hastalığın kontrol altına alınması lazım.
İltihaplı Romatizma Belirtileri Nelerdir?
– Eklem şişlikleri,
– Uzun süreli eklem şikayetleri,
– Uzun süreli yorgunluk,
– Uzun süreli halsizlik,
– Kilo kaybı,
– Ateş.
Romatoloji bölümünün yaygın olarak tedavi ettiği hastalıkların başlıcaları; Vaskülit, skleroderma, sjögren sendromu, sarkoidoz, polimiyalji romatika, polimiyozit, polikondrit, Iyme hastalığı, karma bağ dokusu hastalığı, tendinit, lupus, dermatoniyozit, kronik bel ağrısı, gut, romatoid artrit, osteoartrit’dır.
Romatoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar, eklemleri, kemikleri, kasları vede kan damarlarını etkileyen inflamatuar koşulların tanısı vede tedavisin de görev alan tıp bölümüne romatoloji denmektedir. Bu bölüm iç hastalıkları alt uzmanlık dalıdır. Eğer ki sizin de romatoloji bölümü hangi hastalıklara bakar, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. romatoloji bölümü hangi hastalıklara bakar, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da romatoloji bölümü hastalıkları, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Emziren Anne İlaç Kullanabilir Mi?