Raynaud Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Raynaud Hastalığı Neden Olur? Raynaud hastalığı nasıl tedavi edilir? Hakkında merak edilen bazı bilgiler.
Raynaud Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Raynaud Hastalığı Neden Olur?
Soğuk hava koşullarına, maruz kalmanın sonrasında ayak parmakları, el parmakları, burun vede kulak gibi kan dolaşımının zayıf olduğu alanlarda rastlanan ciltte solukluk ya da morar gibi belirtilerin meydana gelmesine raynaud fenomeni denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için raynaud hastalığı nasıl tedavi edilir? ve raynaud hastalığı neden olur? İle ilgili soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz. Peki Raynaud hastalığının belirtileri nelerdir?
Raynaud hastalığı, kan dolaşımının zayıfo lduğu alanlardaki kan damarının soğuk koşullar nedeni ile, kasılarak vazopazma uğraması vede dokulara kan akışının bir süreliğine azalması ya da durması nedeni ile gerçekleşmektedir. Ortam sıcaklığı ile ters ortantılı olarak gelişir vede uzun süre devam ettiğinde dokulara kan akışının kesilmesine bağlı olarak doku hasarına yol açabilmektedir. Raynaud fenomeni, bir hastalık olarak değil, mevcut hastalığın semptomu olarak değerlendirilmektedir. Çeşitli ramotolojik hastalıklar nedeni ile gelişen bu hastalık, altta yatan bir patoloji saptanmadığında vede izole olarak raynaud fenomeninin görüldiğü klinik durumlara daprimer raynaud hastalığı ismi verilmektedir. Yazımızın devamına giderek raynaud hastalığının belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Raynaud Hastalığı Neden Olur?
Raynaud Hastalığının Belirtileri
– Sıcak ortamda semptomların düzelmesi,
– Ağrı,
– His kaybı vede uyuşukluk,
– Ciltte soluklaşma veya morarma.
Raynaud hastalığının semptomları, altta yatan hastalık ile tetikleyen etmenlerin şiddeti vede süresi ile yakından ilişkili olmaktadır. Primer raynaud hastalığında aynı taraf el vede ayak parmaklarında benzer semptomlar görülebilir iken, sekonder raynaud hastalığında farklı vücut yarılarında, çeşitli dokularda belirtiler gözlenebilmektedir. Bu hastalığın değerlendirilmesi bakımından önemli bir noktadır. Tekrarlayan raynaud atakları, birbirinden farklı biçimde cereyan edebilmektedir. Raynaud hastalığının gelişmesi hem altta yatan çeşitli patolojilerin varlığına, hem de bazı dış ortam koşullarının ya da çeşitli stres etmenlerinin bulunmasına bağlı olmaktadır. Tespit edilen bir hasta da, bu durumun ortaya çıkmasına neden olan sorunların tespit edilmesi, etkili tedavinin sunulabilmesi için oldukça önem taşımaktadır. Yapılan araştırmalara göre, raynaud hastalığı kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanmaktadır. Bunun yanı sıra, 30 yaşın altındaki yetişkinlerde primer raynaud hastalığına daha sık rastlanılmaktadır. 30’lu yaşlardan sonra da, çeşitli romatolojik rahatsızlıkların daha sık görülmesine bağlı, sekonder raynaud hastalığı daha yaygın görülmektedir.
Raynaud Hastalığının Başlıca Sebepleri
– Bazı ilaçların yan etkisi,
– Duygusal stres,
– Titreşimli aletlerin uzun süreli kullanımı,
– Sigara kullanımı,
– Sjögren sendromu,
– Sistemik lupus eritematozus,
– Eklem romatizması,
– Ateroskleroz,
– Artrit,
– Skleroderma,
– Donma.
Raynaud hastalığının etkin biçimde, kontrol altına alınabilmesi, altta yatan patolojinin doğru şekilde tespit edilmesine bağlı olmaktadır. Bu doğrultuda, uzman bir doktor tarafından ayrıntılı hastalık öyküsünün alınması, detaylı fizik muayene yapılması vede ihtiyaç duyulduğunda ek görüntüleme vede laboratuvar tetkiklerine başvurulması lazım. Primer vede sekonder raynaud ayırımının yapılabilmesi için, kapileroskopi tetkiki yapılabilir. Tedavinin bir diğer ayağı da raynaud atağının tedavisidir. Atak geliştiğinde sonlandırılması için, ilk olarak etkilenen bölgelerin ısıtılması lazım. Sıcak bir ortama geçilmesi, etkilenen bölgeye göre eldiven, çorap gibi kıyafetlerin giyilmesi, etkilenen bölgeye ılık su uygulanması ya da masaj yapılması atağın geçişini kolaylaştırabilecek yöntemler arasında olmaktadır.
Raynaud Hastalığında Nelere Dikkat Edilmeli?
– Atakların gelişimini önlemeye yönelik olarak, çeşitli ilaç tedavileri vardır. Bu konuda doktorunuza danışılması vede hekim kararı ile tedavinin düzenlenmesi oldukça önem taşımaktadır.
– Egzersiz dokulara kan akışının sağlanması vede vücudun sıcak tutulması açısından son derece faydalıdır.
– Sigara, kafein içerikli kahve vede çay gibi içeceklerin tüketimine son verilmeli.
– Raynaud hastalığının gelişimine yol açan, dış ortam koşullarından uzak durulması, eğer yapılamıyor ise, özel korunma ekipmanlarının kullanılması esastır.
Raynaud Hastalığının Belirtileri Nelerdir, raynaud hastalığında ilk belirtiler arasında ciltta soluklaşma ya da morarma, ağrı, his kaybı vede uyuşukluk gözlenmektedir. Eğer ki sizin de raynaud hastalığının belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Raynaud hastalığının belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da raynaud hastalığının belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ağrıya Sıcak Mı Soğuk Mu Uygulanmalı?