Propolisin Faydaları Nelerdir? Propolisin Hangi Hastalığa İyi Gelir?, Propolisin içinde hangi vitaminler bulunur? Hakkında merak edilen bazı bilgiler.
Propolisin Faydaları Nelerdir? Propolisin Hangi Hastalığa İyi Gelir?
Arıların yaprak döken ağaçların tomurcuklarından vede kabuklarından topladığı, balmumu, polen vede tükürük salgıları ile zenginleştirdikleri maddeye propolis denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için propolisin içinde hangi vitaminler bulunur? ve propolisin hangi hastalığa iyi gelir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Propolisin faydaları nelerdir?
Arılar, propolisi petekleri dezenfekte etmek, yapı malzemesi olarak vede mumyalama için kullanır. Propolis esas olarak ağaçlar ile üretilir. Arılar reçineleri toplar, tükürük bezlerinden maddeler ekler vede karışımı çeneleri ile daha da işlemektedir. Propolisin çoğu reçine vede mumlardan meydana gelmektedir. Propolisiyi kimler kullanamaz ile ilgili, olası riskleri hakkında çok az şey bilindiği için hamile vede emziren kadınlar tüketmemelidir. Bunun ile birlikte kan pıhtılaşma sorunu bulunan, bağışıklık sistemi ile ilgili rahatsızlıkları bulunan vede organ nakli geçirmiş bireylerin de tüketmesi tavsiye edilmemektedir. Propolisi tüketmek isteyen kişilerin, uzmana danışması oldukça önemlidir. Yazımızın devamına giderek propolisin faydaları, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Propolisin İçinde Hangi Vitaminler Bulunur?
Propolisin Faydaları
Bağışıklık savunmaları için güçlü destek sağlayan propolis, dengeli bağışıklık işlevine yardımcı olmaktadır. Bağışıklık direncini desteklemeye vede yaygın kış hastalıklarından kurtulmaya yardımcı olabilir. Propolis, güçlü antioksidandır, hücresel sağlık vede koruma için kanıtlanmış antioksidan aktiviteyi sağlamaktadır. Antioksidan desteği sağlıklı yaşlanma için oldukça önemlidir.
Propolisin bağışıklık vede antioksidan faydaları, genel sağlık vede esenlik için de vücuda destek olur. Antiinflamatuar yani iltihap giderici özelliği vardır. Etkli dezenfektandır. Virüsler, bakteriler vede mantarlara karşı oldukça etkilidir. Mantar enfeksionları, egzama vede sivilcelerin tedavisinde bir çok faydalı etkisinden dolayı propolis tercih edilmektedir. Toksik değildir vede vücuda gereksiz yere yük oluşturmaz. Propolis ağrı kesici özelliği de vardır. Vücutta bir iltihap olduğunda boğaz ağırıs, diş eti sorunları, mide, bağırsak ya da idrar yollarında enfeksiyon olduğunda propolis tedaviye yardımcı olur.
Propolisin aktif bileşenlerin ana rolü flavonoidler olmaktadır. 2.ci sırada ise kafeik ya da ferulik asit gibi hidrosisinnamik gibi asitler vardır. Diğer suda çözünür bileşenler, arı enzimleri, şeker, B, C ve E vitaminleri, mineraller vede eser elementlerdir. Bir çok meyve vede sebzede yer alan fenolik asit çeşitleri miktar olarak propoliste daha fazla vardır. Bu neden ile güçlü antioksidandır. Sağlıklı kolesterol seviyelerini destekleyip, kan basıncı seviyelerini düşürerek kalp damar sağlığına da katkısı vardır. Cilt içinde bir çok faydası vardır. Cilt tahrişini, iltihabını vede yanıklarını giderir. Cildi yaniler vede genç bir görünüme kavuşturur. Cildi nemlendirir, serbest radikaller ile savaşır, antimikrobiyal vede antiviral etkileri sivilceyi önleyebilir vede bakterileri öldürebilmektedir. Topikal yani dışarıdan uygulandığı zaman yaraları tedavi etmektedir. Propolisin belirli kanserlerin tedavisinde de rolü vardır. Araştırmalara göre propolisin, kanserli hücrelerin çoğalmasını engellemede, hücrelerin kanserli olma olasılığını azaltmada, kanser hücrelerinin birbirine sinyal göndermesini engelleyen yolları bloke etmede olumlu etkileri vardır.
Propolis sıvı formda alınarak tüketilebilmektedir. Sıvı vede katı besinlere damlatılarak tüketilebilen 2 formu vardır. Yetişkinler vede çocuklar için dozlar farklılık gösterir. Propolisi ballı karışımlarda yine mevcut ürünler arasında bulunmaktadır.
Propolisin Tüketilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Propolis tüketilmeden önce mutlaka o propolisin analiz raporu istenmeli vede içeriğinin güvenilir olması lazım. Sağlığa zararlı bir kalıntı içermemeli vede kullanılacak doz mutlaka belirlenmiş olmalıdır. İçeriğinde fenolik asitlerden dolayı dozun mutlaka çok iyi belirlenmiş olması lazım. Bal ürünleri vede arı sokmalarına karşı alerjisi olanların propolis tüketmesi tavsiye edilmez. Propolis yüksek miktarlarda vede uzun süreli olarak kullanılmamalıdır. Yüksek miktarlarda vede alkol ile alındığında kusma, bulantı vede mide yanması yapabilmektedir. Propolis özütünün içeriğindeki kumarın miktarına bağlı olarak, kanama riski olan durumlarda vede cerrahiden önce kullanımına ara verilmesi oldukça önemlidir.
Propolisin Faydaları Nelerdir, aşırı alerkik olduğu bilinen bireyler, propolisi dikkatli kullanmalıdır. Bal ürünleri, arı ya da yaban arısı sokmalarına alerjiniz var ise, propolis içeren besin takviyelerinden kaçınmak gerekir. Propolisin antioksdan özelliği vardır. Vücut sağlığı için oldukça faydalı besindir. Tüketimi ise günde en fazla 3 defa olmalıdır. Tüketmeden önce mutlaka hekime danışmalısınız. Eğer ki sizin propolisin faydaları nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Propolisin faydaları nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da propolisin faydaları nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bronz Kahve Saç Rengi Nasıl Elde Edilir?