Premenstrüel Sendrom Belirtileri Nelerdir? Premenstrüel Sendrom Nedir?, Premenstrüel sendrom için ne yapmalı? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler.
Premenstrüel Sendrom Belirtileri Nelerdir? Premenstrüel Sendrom Nedir?
Premenstrüel sendrom, kadınların adet döngüsünün başlangıcından önce meydana gelen fiziksel, duygusal vede davranışsal semptomlar topluluğuna denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için premenstrüel sendrom için ne yapmalı? ve premenstrüel sendrom nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Premenstrüel sendrom belirtileri nelerdir?
Premenstrüel sendrom semptomları genellik ile menstrüasyon başladığında azalır ya da tamamen kaybolmaktadır. Bu durum regl döngüsünün ikinci yarısında, yani yumurtlamadan sonra vede regli başlamasınıa kadar olan süreçte ortaya çıkmaktadır. Tam olarak nedeni bilinmiyor. Hormonal değişikler, nörotransmitter düzeylerindeki değişikler vede psikolojik etmenlerin birleşim gibi bir çok faktörün rol oynadığı belirtilmektedir. Potansiyel nedenler ise, menstrüasyon döngüsü, östrojen vede progesteron gibi hormonlardaki düzenli değişiklikler ile karakterize durumdur. Hormonal değişikler, bazı kadınlarda semptomları tetikleyebilmektedir. Serotonin, beyinde ruh halini düzenleyen nörotransmitterdir. Premenstürel semdrom esnasında serotonin düzeylerinde değişikler olabileceği düşünülür. Bu değişikler, ruh hali dalgalanmalarına vede diğer semptomlarına yol açabilmektedir. Ailesinde bu rahatsızlık bulunan kadınların, sendromu geliştirme olasılığı daha yüksektir. Genetik faktörlerde oluşumunda etkili olabilmektedir. Yazımızın devamına giderek premenstrüel sendrom belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Premenstrüel Sendrom İçin Ne Yapmalı?
Premenstrüel Sendrom Belirtileri
Genellik ile ymurtlama sonrasında, progesteron seviyelerinin düşmesi ile ilişkilidir. Kadından kadına değişiklik gösterebilir vede şiddetleri değişebilmektedir. Fiziksel belirtiler, duygusal vede psikolojik belirtiler, davranışsal belirtiler olarak ayrılmaktadır.
Premenstrüel Sendrom Fiziksel Belirtileri
– Ödem,
– İştah değişiklikleri,
– Halsizlik ve yorgunluk,
– Baş ağrısı,
– Göğüslerde Hassasiyet ya da şişme,
– Karın ağrısı ya da kramp,
– Sırt ağrısı.
Premenstrüel Sendrom Duygusal ve Psikolojik Belirtileri
– Uykusuzluk ya da aşırı uyku ihtiyacı,
– Konsantrasyon güçlüğü,
– Ağlama nöbetleri,
– Anksiyete vede endişe,
– Depresif duygudurum,
– İrritabilite vede Öfke patlamaları,
– Huzursuzluk ya da gerginlik,
Premenstrüel Sendrom Davranışsal Belirtileri
– Dikkatsizlik ya da unutkanlık,
– Dürtüsel davranışlar,
– Stresli ya da gergin bir tutum sergileme,
– Sosyal çekinme.
Yukarıda vermiş olduğumu belirtiler, regl döngüsünün öncesinde başlar vede regl başması ile birlikte hızla azalır ya da kaybolmaktadır. Bu rahatsızlığın kesin nedeni tam olarak anlaşılmamış olsa da, hormonal değişikliklerin vede beyindeki kimyasal dengelerin rol oynadığı düşünülür. Stresli yaşam olayları, yetersiz uyku, düzensiz beslenme vede fiziksel aktivite eksikliği gibi yaşam tarzı faktörleri de premenstrüel sendrom semptomlarını etkileyebilmektedir. Depresyon, anksiyete vede diğer ruhsal durumlar, semptomların kötüleşmesine neden olabilmektedir. Belirtiler ise her kadında değişiklik göstermektedir. Bazı kadınlar hafif atlatır iken, bu durum diğerlerinde daha şiddetli olabilmektedir. Semptomların önemli bir rahatsızlık yaşattığı durumlarda, bir sağlık uzmanından yardım almak vede semptomları yönetmek adına uygun tedavileri değerlendirmek faydalı olmaktadır.
Premenstrüel Sendrom Nasıl Tedavi Edilir?
Premenstrüel sendrom için tercih edilen bazı tedavi yöntemler vardır. Egzersiz yapmak, düzenli uyku almak, sağlıklı vede dengeli beslenmek gibi yaşam tarzı değişikleri semptomların yönetimine yardımcı olabilmektedir. Kafein vede tuz alımını azaltmak, rafine şeker vede karbonhidratları sınırlamak, magnezyum vede B6 vitamini gibi besinleri almak bu durumu hafifletebilmektedir. Stres ile başa çıkmak için yoga, meditasyon, derin nefes alma gibi stres azaltıcı yöntemler de semptomların azalmasına yardımcı olabilmektedir. Bitkisel takviyeler, özellikle safran çiçeği gibi bitkisel takviyeler, peremenstrüel sendrom semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Bitkisel takviyeleri denemeden önce bir uzman doktora danışmanız gerekmektedir.
Premenstrüel Sendrom Belirtileri Nelerdir, premenstrüel sendromu olduğu dönemde dinlenmeye daha çok zaman ayırmanız gerekmektedir. Tuz, kafein, nikotin vede alkol tüketmeyi azaltma, B6 vitamini, magnezyum, kalsiyum vede D vitamini bakımından sengin besinler tüketmelisiniz. Eğer ki sizin premenstrüel sendrom belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Premenstrüel sendrom belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da premenstrüel sendrom belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Koroner Bypass Kimlere Yapılır?