Polifaji Belirtileri Nelerdir?

Polifaji Belirtileri Nelerdir? Polifaji Nasıl Tedavi Edilir?, Polifaji neden olur, ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Polifaji Belirtileri Nelerdir? Polifaji Nasıl Tedavi Edilir?

Polifaji Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Polifaji Belirtileri Nelerdir

Yemek yemek ile tatmin edilemeyen güçlü bir açlık hissine polifaji denir. Bu açlık hissi artan iştah ile birlikte gelmektedir. Açlık hissi, vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla besin tüketilmesi ile birlikte aşırı kilo alımına yol açabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz polifaji nedenleri nelerdir? ve polifaji nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Polifaji belirtileri nelerdir?

Genellik ile teşhis edilmemiş ya da tedavisine başlanmamış diyabete bağlı olarak oluşan polifaji, hormon bozuklukları vede psikolojik faktörler kaynaklı meydana gelmektedir. Aynı zamanda yetersiz beslenme de polifajiye yol açabilecek faktörler arasında bulunmaktadır. Polifaji, açlık hissini bastırmak için sürekli yemek yemek ile giderilebilecek bir problem olmadığı için altında yatan nedenin belirlenip tedavi edilmesi gerekmektedir.

Aşırı açıklık hissi olarak tanımlanan polifaji genel olarak tip 1 ya da tip 2 diyabet, hipoglisemi atakları, hipertiroid vede psikolojik problemlerine bağlı olarak oluşmaktadır. Bunların yanı sıra adet öncesi sendromu, uyku apnesi vede yetersiz beslenme de polifaji neden olabilmektedir. Nadir olarak genetik bozukluklar olan kleine-levin sendromu vede prader-willi sendromu da polifajiye neden olabilecek faktörler arasında yer almaktadır. Yazımızın devamına giderek polifaji belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Polifaji Nasıl Tedavi Edilir?

Polifaji Belirtileri

Polifaji genellik ile aşırı, doyumsuz vede kontrol edilemeyen açlık hissi ile kendini göstermektedir. Açlık hissi hisseden kişi sürekli olarak yemek yemeyi düşünür vede bunu eyleme döktüğünde aşırı kilo alımı ile karşı karşıya kalabilmektedir.

Polifaji Nedenleri

Yetersiz beslenme,
Uyku apnesi,
Adet öncesi sendromu,
Stres, depresyon, anksiyete,
Hipertiroid,
Tip 1 vede tip 2 diyabet.

Tip 1 diyabet hastalığında bağışıklık sistemi pankreastaki insülin üreten hücrelere saldırarak onları yok etmektedir. Bunun sonucunda pankreas artık insülin üretemediğinden kanda glukoz birikmektedir. Vücut bu glukozu insülin olmadan kullanamayacağından dolayısı ile enerji harcamak amacı ile hızla yağ vede kasları parçalamaya başlamaktadır. Bu da kilo kaybının yanı sıra polifajiye neden olmaktadır. Tip 2 diyabet hastalığında da polifaji görülebilir. Yalnız tip 1’deki kadar yaygın değildir. Hipertiroid, vücudun aşırı tiroid hormonu üretmesi durumudur. Polifajide de, tiroid hormonlarının bazal metabolizma hızını artırması durumu söz konusudur. Bu durum kalorilerin enerjiye dönüşme hızı biçiminde açıklanabilmektedir. Çok fazla tiroid hormonu üretildiğinde, kalorilerin hızla yakılması beyne daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulduğuna dair sinyaller göndermektedir. Aşırı açlık hissi de polifajiye yol açmaktadır.

Polifaji Nasıl Geçer
Polifaji Nasıl Geçer

Stres, depresyon vede anksiyete gibi psikolojik nedenler de, bireyin aşırı açlık hissini tetiklemektedir. Bu sorunlar aşıldığında ya da etkisi azaldığında açlık hissi de yavaş yavaş yok olabilmektedir. Adet öncesi sendromunda östrojen vede progesteron hormonlarında ani çıkışlar ile birlikte dalgalanmalar yaşanmaktadır. Bu değişimler polifajiye neden olabilecek faktörler arasında bulunmaktadır. Uyku apnesinde vücut stres altında girmektedir. Stres de kortizol hormonunun salgılanmasına neden olur vede bu da vücudun savaş veya kaç tepkisini devreye sokmaktadır. Bu tepkinin bir parçası olarak karaciğer, stresle başa çıkmak adına ekstra yakıt sağlamak amacı ile aşırı miktarda glukoz salgılamaktadır. Salgılanan aşırı glukoz da açlık hissini tetikleyerek polifajiye neden olabilmektedir. Vücuttaki besin maddelerinin eksikliği bireyin yetersiz beslendiğinin bir göstergesidir. Bu yetersiz beslenme de açlık hissini doğrudan etkiler vede polifajiye meydana getirebilmektedir.

Polifaji Tedavisi Var Mı?

Polifaji rahatsızlığı, açlık hissine neden olan hastalık ya da tıbbi faktörün belirlenip tedavisi ile giderilebilmektedir. Mesela tip 1 diyabet, insülin enjeksiyonu, kan şekeri seviyelerinin yönetilmesi vede şeker ilaçları ile kontrol altına alınmaktadır. Kontrol altına alınırsa da polifaji oluşma riski azalmaktadır. Hipertiroid söz konusu ise, tiroid tedavisi, stres-anksiyete-depresyon söz konusu ise psikolojik destek vede adet öncesi sendromu var ise sendroma yönelik tedaviler polifaji oluşumu riskini azaltarak bireyin doyumsuz bir açlık hissi yaşamasına engel olmaktadır. Polifajinin tıbbi olarak diğer bir ismi hiperfajidir. Polifaji, özellik ile diyabet kaynaklı oluşan aşırı vede yoğun açlık hissidir.

Polifaji Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de polifaji belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Polifaji belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı polifaji belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Sivrisinek Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed