Piriformis Sendromu Neden Olur? Piriformis Sendromu Belirtileri Nelerdir? Piriformis sendromu ne tür sorunlara neden olur? Hakkında bilmeniz gerekenler…
Piriformis Sendromu Neden Olur? Piriformis Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Piriformis kasının, yakınındaki siyatik sinire baskı yapması ile meydana gelen duruma piriformis sendromu denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için piriformis sendromu ne tür sorunlara neden olur? vede piriformis sendormu belirtileri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Piriformis sendromu neden olur?
Piriformis sendormu; Bacaklar vede kalça da ağrıya neden olmaktadır. Kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Bel fıtığı gibi bazı hastalıklar ile benzer belirtiler gösterdiği için sıklıkla karıştırılabilir. Başta kalça ağrısı olmak üzere, bacaklar da ağrı, uyuşma vede karıncalanma hissi ile kendini göstermektedir. Sert zemin de oturmak, ayakta durmak, bacak bacak üstüne atmak ile ağrı daha da artmaktadır. Hareketsiz yaşam tarzına sahip kişiler de, aşırı spor yapan kişiler de rastlanma sıklığı daha fazla olmaktadır. Kastaki bir yaralanmadan sonra aniden ortaya çıkabildiği gibi, bir kaç ay içinde yavaş yavaş da gelişebilmektedir. Çoğunluk ile yaşam tarzı değişiklikleri, uygun egzersizler, ilaç vede fizik tedaviyle hastalık tedavi edilebilmektedir. Hastanın tedaviye uyum göstermesi de oldukça önemlidir. Aksi takdir de belirtiler tekrarlaya bilmektedir. Hastalığın ilerlemesi ile kronikleşen bazı durumlar da cerrahi operasyon gerebilir. Özellik ile bel fıtığı gibi, bazı hastalıklar ile benzer belirtisi olan piriformis sendromu, hasta tarafından karıştırılabilir. Aniden ortaya çıkabildiği gibi, zaman içinde yavaş yavaş da gelişebilmektedir. Kadınlar da görülme sıklığı, erkeklere oranla daha fazladır. Çünkü kadınlar da pelvis içindeki quadriseps femoris kası erkeklere göre daha geniş açıya sahip olmaktadır. Yazımızın devamına giderek piriformis sendormu belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Piriformis Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Priformis Sendromu Belirtileri
– Oturma zorluğu,
– Bacaklar da güçsüzlük,
– Yürüme zorluğu vede sendeleme,
– Yataktan kalkar iken oluşan ağrı,
– Oturma ya da çömelme pozisyonundan doğrulurken oluşan ağrı,
– 15/20 dakikadan fazla oturmak, ayakta durmak ya da yatmak ile artan ağrı,
– Hareket ile düzelen vede istirahat ile artan ağrı,
– Kuyruk sokumundan kalça vede bacağın arkasına yayılan uyuşma vede karıncalanma hissi,
– Bazı olgular da karın, kalça vede kasık ağrısı ile kadınlar da cinsel ilişki sırasında ağrı,
– İlerleyen dönemler de, kas erimesine bağlı olarak bacakta güçsüzlük.
Piriformis sendromu nedenleri; Anatomik bozukluklar, yaşam tarzı ve yaralanmalar olarak sıralanabilir. Trafik kazası, kasın kanamasına neden olan yaralanmalar, düşme, kalça da ani bükülme vede travma gibi olaylar piriformis hasarına neden olabilmektedir. İki bacağın uzunluğunun birbirinden farklı olması, omurga eğriliği yani skolyoz, önceden geçirilen kalça ameliyatı, kalça kısmındaki tümör ya da bir damardaki balonlaşma yani anevrizma da piriformis hasarına neden olabilmektedir. Priformis kası, çok fazla egzersiz uygulandığın da zarar görebileceğinden, uzun süre kullanılmadığında da benzer biçim de zarar görebilmektedir. Hareketsizlik, uzun süre özellik ile sert zemin de oturmak, hamilelikte kilo alımına bağlı ağırlık merkezinin kayması, aşırı egzersiz, koşu, bacaklar da tekrarlayan hareketler, ağır nesneleri kaldırmak da pirifrmis sendromu nedenleri arasında sayılabilmektedir.
Piriformis kasının yanındaki, siyatik sinire baskı yapması ile meydana gelen piriformis sendromu, nadir rastlanan hastalık türüdür. Kalça vede bacaklar da meydana gelen ağrı ile kendini belli eder. Piriformis, kalça da yer alan düz bir kastr. Alt omurga da başlar, her iki uyluk kemiğinin üst yüzeyine bağlanır. Kalçayı dengeler vede kalçanın iki yana hareket etmesini sağlayarak yürümeye yardımcı olmaktadır. Bu kastaki, bir spazm siyatik siniri sıkıştıra bilmektedir. Sıkışan siyatik sinir tarafında yer alan kalça, uyluk vede bacakta uyuşma, karıncalanma vede ağrıya neden olmaktadır.
Piriformis Sendromu Türleri Nelerdir?
– İkincil pififormis sendromu,
– Birincil piriformis sendormu.
Birincil piriformis sendormu, kişinin anatomisi ile alakalıdır. Kasın vede sinirin kişiden kişiye göre farklılık göstermesin den kaynaklanır. Piriformis kası, hamen alıntan geçen sinir ile yapı olarak uyum sağlayamaz ise, buna birincil piriformis denmektedir. İkincil piriformis sendromu, yaşam tarzı etkenler, travmalar vede geçirilen rahatsızlıkların neden olduğu, kas hasarına bağlı olarak meydana gelir. Sendromların büyük çoğunluğunu da ikincil piriformis sendromu oluşturmaktadır.
Piriformis sendormu rahatsızlığı belirtileri aniden başlayabileceği gibi, hafif şiddet ile başlayıp zaman ile artış gösterebilmektedir. Hastalar da en sık rastlanan belirti ise kalça ağrısıdır. Özellik ile sert zemin de oturmak, koşmak, yürümek, bacak bacak üstüne atmak, merdiven çıkmak gibi davranışlar ağrının kalça kısmında yayılarak artmasına neden olur. Bu bölgede ağrının, yanı sıra yanma, uyuşma ve karıncalanma hissi de rastlanabilir. Vücudun, piriformis sendromu kaynaklı ağrıları dengelemeye çalışması nedeni ile, omurganın çeşitli yerlerin de ağrılarla, mide vede bağırsak sorunları vede baş ağrısı meydana gelebilmektedir.
Piriformis Sendromu Tedavi Nasıl Uygulanır?
Piriformis sendromu tedavisi için erken dönem de cerrahi olmayan tedavi yüksek oran da fayda sağlamaktadır. Bu teknik de, günlük hayatta, vücuttaki kas gerginliğini vede spazları azaltmaya yönetlik aktiviteler, kalça güçlendirme egzersizleri, fizik tedavi yöntemleri vede ilaç tedavisi bulunmaktadır. Bazı durumlar da, spazm vede ağrının azaltılmasına destek olmak için, kasın gevşemesini vede siyatik sinir üzerindeki baskıyı azaltmasını sağlamak için enjeksiyon yapılabilir. Bu tedavinin başarız olduğu durumlar da, son seçenek olarak ameliyat düşünülmektedir. Cerrahi uygulama ile siyatik sinir üzerindeki baskının azaltılması sağlanmaktadır.
Piriformis Sendromu Neden Olur, piriformis sendromu rahatsızlığının ciddiyetine göre farklı hekim vede sağlık çalışanları görev alabilmektedir. Bunlar arasın da fizyoterapistler, ortopedistler, nörologlar vede osteopatar sıralanmaktadır. Eğer ki sizin de piriformis sendromu neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Piriformis sendormu neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da piriformis sendormu ile ilgili yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Siyatik Ağrısı Nedenleri Nelerdir?