Pik Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Pik Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Pik Hastalığı Nedir? Pik hastalığı nedenleri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Pik Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Pik Hastalığı Nedir?

Pik Hastalığı Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Pik Hastalığı Belirtileri Nelerdir

Geri dönüşü olmayan, yavaş ilerleyen, beynin belirli bir kısmını etkileyen vede nadir görülen özel bir bunama türüne pik hastalığı denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için pik hastalığı nedir? ve pik hastalığı nedenleri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Pik hastalığı belirtileri nelerdir?

Pik hastalığı, genellikle 40 ila 60 yaşlarındaki bireyler de gelişmektedir. Yalnız 20 yaşına kadar olan, bireylerde de meydana gelebilir. Pik hastalığı nörodejeneratif hastalıktır. Beyin de etkilenen nöronların, yavaş yavaş çalışmayı bırakması olarak bilinir. Beyin hücrelerinin kendini yenileme ya da onarma özelliği bulunmaz. Görevlerini yapamayan beyin hücreleri zaman içinde körelir vede büzülür. Etkilenen kısımda ilgili yetenek de kayıplar yaşanır. Pik hastalığı frontotemporal demans olarak da bilinmektedir. Adını ise 1892’de, bu durumu ilk defa tanımlayan Çek nörolog vede psikiyatrist Arnold Pick’ten almıştır. Bu hastalık aynı zaman da niemanın- pick hastalığı olarak da bilinmektedir. Yazımızın devamına giderek pik hastalığı belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.

Pik Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Pik Hastalığı Belirtileri

Kişisel hijyeni önemsememe,
Empati kaybı,
Sosyal ilişkiler de zorlanma,
Aynı duygu vede düşünceyi sürekli tekrar etme eğilimi,
Bir işe odaklanma da sorun yaşamak,
Günlük aktivitelere karşı ilgisiz kalmak,
Ani kararlar verme,
Uygunsuz davranışlar ya da konuşmalar,
Sinirli ya da gergin hissetmek,
Ani ruh hali değişikler,

Zayıf, birbiri ile uyumu olmayan konuşma sesleri çıkarma,
Bozuk para, toprak, çakıl taşı gibi gıda dışı maddeleri yeme eğilimi,
Günlük konuşmalar da kullandığı kelime dağarcığın da azalma,
Kendilerine söylenenleri sürekli tekrar etme eğilimi,
Konuşmayı anlama da zorlanma,
Doğru kelimeleri bulamama,
Okuma ve yazma yeteneğin de azalma,
Konuşamama,
Sağlıksız tatlı atıştırmalıklara karşı aşırı düşkünlük.

Sakarlık vede yürüme zorluğu,
Uyku bozuklukları,
Yutma vede yeme zorluğu,
İdrar kaçırma,
Aşırı zayıflama,
Hareket güçlüğü,
Kötüleşen hafıza kaybı,
Aşırı kas kasılmaları.

Pik hastalığının çeşitli alt tipleri vardır. Bunlar; Tip A, Tip B ve Tip C olarak sayılabilir. Tip A; En sık rastlanan pik hastalığıdır. Hastalığın ilk belirtileri ise 3 ila 9 aylar da meydana gelir. İlerleyen mental vede motor becerilerin de gerileme görülmektedir. Tip B; Genelikle çocukluk dönemlerin de meydana gelir. B tipi pik hastaları, yetişkinliğe kadar hayatta kalmaktadır. Tip C; Tip A vede Tip B eksik ya da hatalı çalışan bir enzimden kaynaklanır iken, Tip C nadir rastlanan kalıtsal türdür. Bu tip genetik mutasyonlar, kolesterol vede diğer yağların karaciğer de, dalakta ya da akciğerler de birikmesine neden olmaktadır. Sonunda ise beyin etkilenmektedir.

Pik hastalığı nedenleri, tüm sinir hücrelerinin de tau proteini vardır. Tau proteini işlevini yerine getirebilmesi adına, özel bir şekle sahiptir. Tau proteinlerinin kesin olarak bilinmese de, genetik mutasyonlar neden ile arızalanıp birbirlerine bağlandıkları düşünülür. Pick hücreleri olarak adlandırılan bu tau protein yumakları, sinir hücrelerinin içinde yer alan, bu yumaklar zamanla hücrelerin ölmesine neden olmaktadır. Bu hücre ölümü beyin dokusunun küçülmesine vede bunama semptomlarına yol açmasına neden olmaktadır.

Pik Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Pik hastalığının henüz bilinen tedavisi yoktur. Uygulanan tedaviler ise hastalığın seyrini yavaşlatmayı vede hastanın belirtilerini hafifleterek daha konforlu yaşam sürmesine yönelik yapılmaktadır. Depresyon, ilgisizlik ya da agresif davranış gibi semptomları tedavi etmek için ilaç kullanılabilmektedir. Bazı durumlar da analjezikler, antikolinerjikler, merkezi sinir sistemi depresanları, simetidin, lidokain gibi kafa karışıklığını kötüleştiren ya da gerekmeyen ilaçları durdurmak ya da değiştirmek düşünmeyi vede diğer zihinsel işlevleri iyileştirebilir.

Pik Hastalığı Belirtileri Nelerdir, pik hastalığının tanısı için, özel bir tanı testi bulunmamaktadır. Pik hastalığınız olup olmadığını öğrenmek için, hekim belirtilerinizi sorarak vede tıbbi geçmişinizi incelemektedir. Eğer ki sizin de pik hastalığı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Pik hastalığı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da pik hastalığı belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Tokluk Kan Şekeri Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed