Pesimizm İle Nasıl Baş Edilir?

Pesimizm ile Nasıl Baş Edilir? Pesimist İnsanların Özellikleri Nelerdir?, İnsanlar neden pesimist olur? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.

Pesimizm İle Nasıl Baş Edilir? Pesimist İnsanların Özellikleri Nelerdir?

Pesimizm ile Nasıl Baş Edilir
Sayfa İçeriği: Pesimizm ile Nasıl Baş Edilir

Pesimizim, geçmişte yaşanılan kötü olayları da düşünerek, gelecekte olacak durumlara negatif bakma hali ile karakterize bir inanç biçimi olarak tanımlanmaktadır. Bu inanca sahip kişiler, hayatlarındaki problemlere kötümser değerlendirerek her olayın olumsuz olacağını düşünürler. Bu düşünce bireyin mizacına göre de değişiklik göstermektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz pesimist insanların özellikleri nelerdir? ve insanlar neden pesimist olur? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Pesimizm ile nasıl baş edilir?

Pesimizim mesela; Bilgiyi arayan bireylerde bilgi üzerine bir kaygı tecrübe edilebilmektedir. Duygulara anlam yükleyen bir mizaçta olanlar melankoli veya hayal kırıklığını merkezine alabilmektedir. Bunun yanında karşılaşan durumlara karşı bir ön yargı geliştiren bir ruh hali olarak da tanımlanabilmektedir. Bilişsel ön yargılı bakış açısı ile gelecekte durumlarım kötü varsayımları sürekli beyni zorlar vede böylelikle birey savunmacı kötümserlikte kalmaktadır. Eğerki birey sistemli kötümserliğe geçer ise, çevreye ve etrafına karşı genel bir hayal kırıklığını görüş haline getirmektedir. Tüm bu bilgilerin yanında kötümserliği açıklayan bazı kurumlar da öğrenilmiş çaresizlik, bilişsel teori, atribüsyon teorisi, evrimsel bakış açısı vede negatif ön yargıdır. Tüm bu sistemsel düşünceler tek başına da öne çıkabilir veya birbirini besleyerek pesimist bireylerde kompleks hale de gelebilmektedir.

Pesimizm İle Nasıl Baş Edilir

Pesimist, latince kökenli bir kelimedir. Pessimus’dan türemiştir. Kötümser bireyler için kullanılan bir ifadedir. Kötümser bireyler sürekli olarak olaraylara olumsuz tarafından bakarlar vede geleceğe dair umutsuz vede karamsar bakış açısına sahiptirler. Genel olarak pesimist bireyler negatif bir bakış açısına sahiptir vede içinde bulunduğu halin kötü tarafını görme eğilimindedir. Olumsuz düşünce çeşidine sahip bu bireylerin psikolojik olarak iyi olma hali de azalmaya başlar. Aynı zamanda olumsuz duygu vede düşünceleri taşıması geleceğe de kötümser bakmasına vesile olmaktadır. Bardağın boş tarafına odaklanan birey hayatta mücadele gücünün de zayıflamasıyla karşı karşıya kalmaktadır. Yazımızın devamına giderek pesimizin ile nasıl baş edilir, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

İnsanlar Neden Pesimist Olur?

Pesimist İnsanların Özellikleri

Suçu kendilerinde ararlar,
Sosyal hayata soğuk yaklaşırlar,
Kararsız bir yapıya sahiptirler,
Endişe, kaygı vede stres düzeyleri yüksektir,
Başarı şanslarını düşük görürler,
Pesimist bireylerin kendine güvenleri azdır,
Geleceğe dair umutsuz vede karamsardırlar,
Bardağın boş tarafını görür vede olumsuza odaklanırlar,
Pesimist bireyler sürekli olarak kötüyü düşünürler.

Olumsuz Düşüncelerin Oluşmasına Neden Olabilecek Etkenler

Ailenin tutumu,
Stres yönetiminin sağlanamaması,
Toplumsal öğretiler,
Bireysel tecrübeler,
Bilişsel yönlenmeler,
Psikolojik hastalıkları varlığı,
Kalıtsal vede biyolojik etkiler.

Pesimizm İle Nasıl Baş Edilir

Yakın çevresi veya ailesi bireyin düşünce vede duygu yapısının dönüşmesinde etkili olmaktadır. Eğerki bir çocuğun annesi tüm olayları kötü taraftan değerlendiriyor ise, zamanla çocuğunda da benzer tutum içine girmesi muhtemel durumdur. Yüksek kaygı dyan bireyler stres ile baş edemeyecek kötümser bir bakış açısına yönelebilirler. Yakın çevresi veya ailesi bireyin düşünce vede duygu yapısının dönüşmesinde etkili olmaktadır. Eğerki bir çocuğun annesi tüm olayları kötü taraftan değerlendiriyor ise, zamanla çocuğunda da benzer tutum içine girmesi muhtemel durumdur. Yüksek kaygı dyan bireyler stres ile baş edemeyecek kötümser bir bakış açısına yönelebilirler. Baskıcı veya yargılayan bir toplumda birey kendini gerçekleştiremediğinden yetersizliklerini ön plana çıkarabilmektedir. Bunun yanında sürekli başarılı olma veya yüksek beklentiler kaygıyı artırabilir vede bireynin öz güvenini düşürebilmektedir.

Pesimist Hastalığı nedir
Pesimist Hastalığı nedir

Geçmişinde bireyin aile, iş, kariyer, ikili ilişkiler gibi konularda başarısızlıkları-travmaları var ise, gelecekte de bunları yaşayacağını düşünebilir. Birey kayıp, ölüm, ayrılık veya kaza gibi durumları değerlendirir iken olumsuz düşünebilmektedir. Günlük rutine kendini kaptıran bazı bireyler, bir çok olayı genellleme eğilimine geçebilmektedir. Mesela, insan bir başka kişi tarafından kırılmış ise, herkes bana zarar verebilir düşünce yapısını kodlayabilmektedir. Depresyon, panik atak, obsesif kompulsf bozukluk veya anksiyete gibi hastalıkların varlığı bireyi pesimist olmaya yatkın hale getirebilmektedir. Bu bireylerin ruh hallerinin negatif olması düşünce yapılarını karamsarlığa sürükleyebilmekte dir. Yapılan çalışmalar da, bu düşüncenin kaynağının kısmen kalıtsal olduğunu ortaya koymaktadır. Doğuştan gelen bazı biyolojik kodlar negatif düşünce haline daha çok eğilimli hale getirebilmektedir. Bunun yanında beyinde hormon benzeri kimyasalları olarak bilinen GABA nörotransmitter middeler, seratoninm vede dopamin de oldukça önemlidir. Bu kimyasalların dengesiz salgılanması duygusal olumsuzluklar yaratabilmektedir.

Pesimist Olduğumuz Nasıl Anlaşılır?

Pesimist bireyler farklı mizaç tiplerinde görüldüğünden, başa çıkma yöntemleri de farklılık gösterebilmektedir. Diğer bir taraftan bireyler tam aksi düşünce yapısı olan optimizm halini de öğrenebilir vede değişebilmektedir. Olayları değerlendirir iken gerçekçi bakış açısı geliştirmek oldukça önemlidir. Mantık çerçevesinde olayların tekrarlanacağı düşüncesinden uzaklaşabilirler. Bireyin bilgiye dayalı bir kötümserliği var ise, olumsuzlukları daha çok bilgi edinerek bertaraf edebilir. Ayrıca olaylarda çoğulcu senaryolar geliştirerek negatifin üstesinden gelebilmektedir. Duygusal olarak bardağın boş tarafına göümel bireyler de, duygusal hislerini sanat gibi yaratıcı alanlarda kullanarak melankolik halden kurtulabilmektedir. Birey sosyal çevrelere kötümser bakıyor ise, sevdiklerine daha çok zaman ayırarak uyumluluğunu arttırabilmektedir.

Pesimizm İle Nasıl Baş Edilir

Meditasyon, yoga vede mindfulness gibi teknikleri birey hayatına dahil ederek düşüncelerin vede duyguların arınmasını sağlayabilmektedir. Profesyonel anlamda psikolog desteği alınarak, psikoterapi seanslarıyla sorunun kaynağı da çzöüme kavuşabilmektedir. Pesimist düşünce, hayatta veya olaylara kötümser bakış açısı ile bakmayı ifade etmektedir. Bununla birlikte gelecekte olacak olaylara karamsar umutsuz veya kötümser bir bakış açısı geliştirilmektedir. Pesimist bireyler olayların en kötü halini düşünür iken, optimist bireyler hauatın iyi senaryolarına odaklanmaktadır. Bu nedenle iki ayrı bireyin sağlık koşullları, sosyal bağlantıları, motivasyonu vede beklentileri değişmektedir.

Pesimizm İle Nasıl Baş Edilir, eğer ki sizin de pesimizm ile nasıl baş edilir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Pesimizm ile nasıl baş edilir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı pesimizm ile nasıl baş edilir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ülser Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed