Palyatif Bakım Nasıl Alınır? Palyatif Bakım Kimlere Uygulanır? Palyatif bakım nedir? Hakkında merak ettiğiniz, bazı bilgileri yazımızda derledik.
Palyatif Bakım Nasıl Alınır? Palyatif Bakım Kimlere Uygulanır?
Sağlık alanındaki önemli bölümlerden biride, palyatif bakım merkezidir. Ciddi ya da yaşamı tehdit eden, bir hastalığa sahip kişilerin daha iyi yaşam sürmelerini sağlamak vede konforlarını yükseltmek adına palyatif bakım uygulanmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için palyatif bakım hastaları ne kadar yaşar? vede palyatif bakım kimlere uygulanmaktadır? Peki Palyatif bakım nasıl alınır?
Palyatif bakım uygulamalar kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Yalnız genel olarak fiziksel, ruhsal vede eğitim içerikli bakım sunmaktadır. Hastaların isteklerini göz önünde bulunduran palyatif bakımın amacı, hasta kişilerin genel sağlık durumlarının daha iyi konuma gelmesini sağlamaktadır. Bazen destekleyici bakım olarak da isimlendirilen palyatif bakım, kronik hastalıkla yaşamak zorunda kalan hastaların yaşadığı semptomları vede stresi ele almaktadır. Hasta yakınları vede hasta bakıcıları için de destek sağlayabilmektedir. Kişisel ihtiyaçlara göre şekillenen palyatif bakım planında, birden fazla hedef belirlenmektedir. Yazımızın devamına giderek palyatif bakım nasıl alınır, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Palyatif Bakım Şartları Nelerdir?
Palyatif Bakım Kimlere Uygulanır?
– KOAH,
– Demans,
– Kardiyovasküler hastalıklar,
– Kanser.
Palyatif bakım alabilmek için, bazı koşullar gerekli olmaktadır. Öncelikli olarak, bir hekime ya da sağlık uzmanına hastalığınız vede durumunuz hakkında danışmak, palyatif bakım için uygun olup olmadığınızı belirlemede yardımcı olur. Palyatif bakım ihtiyacınız olduğu tespit edildiğinde, hekiminiz sizi bir palyatif bakım servisine sevk etmektedir. Hasta kişi, palyatif bakım için doktora başvurur iken, sahip olduğu hastalığın belirtilerini vede bu belirtilerin günlük hayatına olan etkilerini bir liste şeklinde sunabilmektedir. Kullanılan ilaçları vede geçmiş tıbbi öyküsünü de hekime belirtilmelidir.
Palyatif bakım için başvurur iken, yanınızda bir arkadaşınızın ya da aile bireyelrinden birinin olması sizin için faydalı olur. Hekim palyatif bakımı sevkinizi sağladığında, palyatif bakım ekibi ile birlikte bir bakım planı hazırlayabilirsiniz. Bakım planını hazırlar iken, hastalığın neden olduğu semptomlar vede görmekte olduğunuz tedavi planı göz önünde bulundurulmaktadır. Çünkü palyatif bakım planı, hastanın semptomlarını vede tedavinin yan etkilerini azaltmaya yönelik bakım sunmaktadır. Bakım planı hazırlar iken, hastanın ruh sağlığı, aile bireyleri vede günlük hayatının nasıl etkileneceği de değerlendirilmektedir. Palyatif bakım planı, hasta kişinin aldığı diğer tedavilerle birlikte yürütülmektedir. Hastanın ihtiyaçları değiştiği takdirde palyatif bakım planı da, buna uygun olarak farlılık gösterebilmektedir. Palyatif bakım, hastanın ihtiyaçlarına göre daha gelişmiş bir bakım ya da yaşam sonu planlaması da içerebilmektedir.
Palyatif bakım, ciddi bir hastalığı bulunan vede bu hastalık ile baş etmesi için desteğe ihtiyacı olan hastalar için uygulanmaktadır. Özellik ile kronik hastalar, yaşları ilerledikçe palyatif bakıma daha çok ihtiyaç duyabilmektedir. Palyatif bakım, hastanın durumuna vede isteklerine göre palyatif servisinde vede evde palyatif bakım şeklinde uygulanabilmektedir. Bir hastaya palyatif bakım uygulanabilmesi için, çeşitli şartlar bulunmaktadır.
Palyatif Bakım Şartları
– Şiddetli kas hastalıklarına sahip olanlar,
– Kronik nörolojik hastalığa sahip olanlar,
– Son dönem kanser hastaları,
– İleri düzey de basınç yaralarının gelişmiş olması,
– Şiddetli ağrılara sahip olması,
– Hastanın yatağa bağımlı halde olması,
– Yaşlanmaya bağlı düşme riski vede inkontinans problemi bulunması,
– Ağız yolu ile beslenmediğinden dolayı enteral ya da parenteral şekilde besleniyor olması.
Palyatif Bakımda Neler Yapılır?
– İshal vede kabızlık,
– Yorgunluk vede halsizlik,
– Uyku sorunları,
– Solunum sıkıntıları,
– Yüksek kaygı vede stres,
– Mide bulantısı vede kusma,
– Şiddetli ağrılar.
Palyatif bakım planı, bakım görecek hasta kişinin semptomlarına, ihtiyaçlarına vede günlük yaşam tarzına uygun biçimde hazırlanmaktadır. Öncelikli olarak, hasta kişinin yaşadığı semptomlar vede gördüğü tedavinin yan etkileri ele alınarak bunlara yönelik tedavi planı oluşturulmaktadır. Bu bakım palnı ile hastanın konforu artırılarak, yaşam kalitesinin yükseltilmesi hedeflenmektedir. Palyatif bakım süresi hasta kişinin durumuna vede hastalığın seyrine göre farklılık gösterebilmektedir. Palyatif servisi genel olarak, hasta kişinin huzuru vede sağlığını ön planda tutmayı amaçlamaktadır. Hasta kişinin refah seviyesinin yükselmesini amaçlayan palyatif bakım, genel sağlık durumunu belli seviyenin üstünde tutmaya çalışmaktadır. Bu yüzden palyatif bakımın belirli bir süresi yoktur. Palyatif bakıma ihtiyacınız olduğuna karar verdiyseniz, hastalığınız vede semptomlarınız hakkında hekiminize danışarak bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Palyatif Bakım Nasıl Alınır, palyatif yoğun bakım, genellik ile kesin tedavi yoktur. Kronik hastalıklara sahip kişiler için palyatif bakım tavsiye edilebilir. Bununla birlikte ciddi vede yaşamı tehdit eden hastalığa sahip her kişi, palyatif bakım alabilmektedir. Bu konuda hizmet sağlayan bir çok palyatif merkezi bulunmaktadır. Yalnız bu merkezlerin palyatif bakım için, kabul şartları farklılık gösterebilmektedir. Eğer ki sizin de palyatif bakım nasıl alınır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Palyatif bakım nasıl alınır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da palyatif bakım nasıl alınır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Palamarcı Görevleri Nelerdir?