Omurga Tümörü Belirtileri Nelerdir? Omurga Tümörü İyileşir Mi?, Omurga tümörü tehlikeli mi? Hakkında bilmeniz gereken, bazı bilgileri yazımızda derledik.
Omurga Tümörü Belirtileri Nelerdir? Omurga Tümörü İyileşir Mi?
Omurilik ya da omurgayı saran, herhangi bir dokudan kaynaklı, anormal yapıdaki lezyonlara omurga tümörü denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için omurga tümörü nasıl tedavi edilir? ve omurga tümörü iyileşir mi? Sorularının cevaplarını ayrıntılı olarak hazırlayıp derledik. Peki Omurga tümörü belirtileri nelerdir?
Omurilik tümörü sinir siteminde, kan damarlarında vede kemiklerde problemlere neden olamaktadır. Omurilik tümörü, tedavi edilmedi takdirde, genellik ile sinirde kalıcı hasara vede sakatlığa neden olabilmektedir. Yalnız erken teşhis edilmesi, başarılı bir tedavi ihtimalini arttırmaktadır. Omurga tümörü, primer vede sekonder tümör olmak üzere 2 grupta incelenmektedir.
Primer omurga tümörü, omurgadan kaynaklı meydana gelmektedir. Genel olarak iyi huyludur ve görülme sıklığı da azdır. Omurgadan kaynaklı kötü huylu tümörler de vardır, bunlar genellik ile vücudun başka yerinden sıçrayarak omurgaya yayılmaktadır. Bu tümörler sekonder omurga tümörü grubunda bulunmaktadır. Metastaz yaparak omuriliğe sıçrayan bu tümör çeşidi, akciğer, prostat vede meme kanserlerinden büyük oranda etkilenerek yayılma eğilimi göstermektedir. Semptomlara omurilik vede sinir uçları üzerinde baskıya neden olmaktadır. Omurilik üzerindeki bu baskı da çook ağır ağrı, uyuşma vede karıncalanma belirtileri göstermektedir. Hastalığın hızlı biçimde ilerlediğini, geç tanı vede tedavinin felç gibi ağır hastalıklar ile sonuçlanacağı göz önünde bulundurularak, omurgada oluşan, sürekli vede geçmeyen ağrılarda vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır. Yazımızın devamına giderek omurga tümörü belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Omurga Tümörü İyileşir Mi?
Omurga Tümörü Belirtileri
– Kasların zayıflaması,
– Sürekli zamanla artan ağrılar,
– Bağırsaklarda meydana gelen sorunlar,
– Kas spazmaları,
– Sırtta, kollarda ve bacakta oluşan ağrı ve uyuşma hissi,
– Ellerde ve bacaklarda üşüme.
Omurga tümörü belirtilerinde sırt, boyun ve bacaklarda ağrı, kaslarda zayıflama vede uyuşma, halsizlik vede idrara çıkma sorunu bulunmak ile birlikte belirtiler hasta kişinin yaşına vede sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Omurga tümörü belirtileri, görülmeye başladıktan sonra, hızlı bir biçimde yayılmaktadır. Özellik ile prostat ya da böbreklerde meydana gelen omurgaya yayılan metastatik omurga tümörleri hızlı biçimde yayılarak vücutta ilerlemektedir. Omurga tümörünün en belirgin belirtisi ise ağrıdır.
Omurgadan gelen ağrı tümörün habercisi olabilmektedir. Tümör sinir uçlarına baskı yaparak omurga stabilitesinde bozulmaya neden olabilmektedir. Omurganın diziliminde meydana gelen bozulmalar da, duruş bozukluğu, kamburluk gibi ciddi bozuklukları meydana getirebilmektedir. Omuriliğe baskı yapan tümör, kollarda vede bacaklarda uyuşma ve karıncalanma gibi semptomlar gösterebilmektedir. Bu durum hasta kişilerin günlük işlevlerini yerine getirir iken, zorlanmalarına neden olabilmektedir. Ayaklarda hissizlik ve ayakta durmakta zorlanma, yürüme güçlüğü ellerile bir şeyleri tutamama, herhangi bir düğmeye ve tuşlara basamama gibi problemlere yol açabilmektedir. Hastalık ilerledikçe bacaklarını hareket ettirememe vede fekç olma gibi durumlarla sonuçlanabilmektedir.
Omurga Tümörü Türleri
– Schwannoma,
– Neurofibrom,
– Meningiom,
– Gliom,
– Epedimoma,
– Kordoma,
– Astrositom.
Omurga tümörü teşhisi, daha önce kanser hastalığı geçirmiş veya sinirlerinde fonksiyon kaybı yer alan bireylerde omurga tümörü riski daha fazla olmaktadır. Çeşitli sırt ağrıları omurilik tümörünün habercisi olabilmektedir. Omurga tümörünün tedavi yöntemleri, tümörün türüne, konumuna vede bireyin sağlık durumuna göre farklılık göstermektedir. Tümörün türüne göre belli bir tehlike yaratmayacağı test edilerek, tümörün tamamı ya da bir bölümü cerrahi müdahale ile çıkarılabilmektedir. Cerrahi müdahaleye ek olarak radyasyon tedavisi de tercih edilebilmektedir. Omurga tümörü semptomları bazen hafife alınabilir veya oluşan ağrıların geçmesi beklenebilmektedir. Yalnız bu durum tümörün ilerlemesi vede yayılması gerçekleşebilmektedir. Ağrıların fark edilmesi ile birlikte, uzman bir hekime başvurulmalı ve hem fiziksel, hem de nörolojik muayenelerin yapılması gerekmektedir.
Omurga Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?
İyi huylu vede kötü huylu primer omurga tümörü için, cerrahi müdahale vede ameliyat tavsiye edilse de, omurga da yayılan omurga metastazının sayısı, yerleşim yeri, hasta kişide oluşturduğu şikayetlere göre cerrahi planlaması uygulanmaldıır. Radyasyon tedavi vede kemoterapi ameliyat ile tümörün alınamadığı durumlarda veya cerrahi sonrası tümörün tedavisinin parçası olarak uygulanan tedavi teknikleridir.
Radyasyon tedavisi; Primer tümörü bulunan hastaların çoğunda uygulanmayan tedavi yöntemidir. Bunun yanı sıra radyasyon tedavisi, omurilik metastazı olması vede tümörün omuriliğe yayılması durumunda uygulanan tedavi yöntemidir. Tamamen çıkarılmayan bazı primer tümörleri vede iyi huylu, düşük seviyedeki omurilik tümörleri tedavisi için de, başvurulan yöntemler arasında yer almaktadır. Yalnız omurilik radyasyonun etkielrine duyarlıdır. Bu neden ile oluşabilecek en az hasar ile tedavi uygulanmaktadır.
Kemoterapi tedavisi, yetişkinler için uygulanan tedavi yöntemidir. Ameliyat sonrası gelişen omurilik tümörü için tercih edilmektedir. Kemoterapi genel tanımı ile, tümörden kaynaklı kanser hücrelerini öldürmek, ortadan kaldırmak adına çeşitli ilaçların kullanılmasına eşlik edecek şekilde uygulanan yöntemdir. Genellik ile ağız yoluyla veya bir kan damarı ya da içinde enjeksiyon yapılarak uygulanmaktadır. Bir ilaç veya bir kaç ilacın bir arada kullanılması biçiminde yapılmaktadır. Diğer kemoterapi yöntemi d, intratekal kemoterapi ilaçların beyin omurilik sıvısına enjekte edilmesi yolu ile uygulanmaktadır. Kemoterapi genellik ile döngü halinde yapılmaktadır. Bu döngü belli bir tedavi süresi, daha sonra iyileşme vede tekrar tedavi süresinin geçmesi biçimindedir. Hasta kişilerin tedavi dönemi boyunca hastanede kalmaları gerekmez. Hasta kişiler, dokturun kliniğine ya da hastaneye giderek ilaç alabilirler. Bunun yanı sıra ilacın türüne, verilme şekline vede hastanın sağık durumuna bağlı olarak kısa bir süre hastane de kalmasını gerektiği koşullar da olabilmektedir.
Omruga Tümörü Ameliyatı Riskli Mi?
Omurga tümörünü sağlıklı dokudan ayırt etmek için, yüksek güce sahip mikroskoplar tercih edilmektedir. Bu sayede tümörün sağlıklı dokudan ayırt edilmesi kolaylaşmış olmaktadır. Bunu yanı sıra da, ameliyat esnasında omurilikte tümörden kaynaklı meydana gelebilecek riskler kontrol edilebilri ve oluşabilecek hasarlar en aza indirilmektedir. MRI, BT veya biyoksi gibi çeşitli teşhis tekniklerini uyguladıktan hemen sonra, tedavi yöntemi uygulanmalı ve kalıcı hasarın önüne geçilmelidir. Tümörün tamamı veya bir bölümü alınmaktadır. Bazı durumlarda da ameliyat esnasında, tümörleri hem parçalamak hem de parçalanan tümör dokusunun ortamdan uzaklaştırılmasını sağlamak adına çok yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılabilmektedir.
Tümörün tamamının çıkarılması her zaman mümkün olmayabilmektedir. Bu durumda kanserin türüne de bağlı olarak radyasyon veya kemoterapi tedavisi uygulanabilmektedir. Miningiomların, neurofibromların vede diğer bazı primer omurilik tümörlerinin tamamen çıkarılması mümkün olmaktadır. Sınırları belli ise, vücudun başka yerlerine yayılmadı ise, tümörün çıkarılması vede hasta kişinin büyük oranda iyileşmesi büyük oranda gerçekleşmektedir. Omurga tedavisinde iyileşme, ameliyatın nasıl geçtiğine vede kişiden kişiye bağlı olarak farklılık göstermektedir. Haftalar veya aylar sürebilmektedir. Ameliyat sonrası, geçici his kaybı, kanama vede sinir dokusunda hasar meydana gelmesi gibi çeşitli durumlar görülebilmektedir. Yalnız bu kalıcı hasarın oluşmasından daha küçük risk faktörleridir. Tedaviden sonra, kasları kuvvetlendirmek ve tekrar düzgün çalışmalarına yardımcı olmak için fizik tedavi programı uygulanabilmektedir.
Omurga Tümörü Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin omurga tümörü belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Omurga tümörü belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da omurga tümörü belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kaş Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?