Ödem Nedir? Ödem Atıcı Yiyecekler Nelerdir? Ödem Çeşitleri Nelerdir? Ödeme neden olan hastalıklar nelerdir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri derledik.
Ödem Nedir? Ödem Atıcı Yiyecekler Nelerdir? Ödem Çeşitleri Nelerdir?

Ödem, her insan da görülebilen bir rahatsızlıktır. Aslında tedavisi erken başlandığın da önlem alınabilecek rahatsızlıklar arasında bulunmaktadır. Yalnız geç kalındığında ise bazı hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Dokularda aşırı olarak sıvı birikmesi nedeni ile özellikle de ayak, bacak, kollar vede ellerde şişlik meydana gelmesi ile karakterize sağlık sorununa ödem denir. Ödem küçük bir alanı ya da tüm vücudu etkileyebilir. Hamilelik, ilaçlar, enfeksiyonlar vede diğer bir çok tıbbi sorunlar ödeme neden olabilmektedir. Küçük kan damarlarından çevre dokulara sıvı sızdığında meydana gelen ödem, sıvı birikerek dokuların da şişmesine neden olmaktadır. Vücutta hemen hemen her yerde ödem oluşabilir.
Vücutta küçük kan damarlarının sıvı sızdırması ile meydana gelen ödem, sızan sıvı damar çevresindeki dokularda birikir vede şişmeye neden olmaktadır. Karaciğer, kalp vede böbrek hastalıkların da meydana gelen ödem vücuttaki fazla sıvıyı tutan tutun atılamamasından kaynaklanmaktadır. Vücutta damarlardan dokulara sızan, aşırı sıvının sebep olduğu şişliğe ödem denir. Vücutta her hangi bir bölümünü etkilese de kollar, eller, ayaklar, ayak bilekleri vede bacaklarda daha fazla görülmektedir. Hafif ödem vakaları ise hamilelik, adet öncesi hormonal değişim, çok fazla tuzlu yiyecek tüketmek vede çok uzun süre aynı pozisyonda oturmak ya da yatmak. Ödem bazı ilaçların yan etkisi olarka da meydana gelmektedir. İlaçların bazıları ise östrojenler, yüksek tansiyon ilaçları, nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar, steroidler vede tiazolidinedionlar ismi verilen bir grup diyabet ilacı.
Ödeme Hangi Hastalıklar Neden Olur?
Ödem Çeşitleri Nelerdir?
– Karaciğer sirozu.
– Konjestif kalp yetmezliği.
– Böbrek hastalığı.
– Böbrek hasarı.
– Bacak damarlarında zayıflık ya da hasar.
– Ağır, uzun süreli protein eksikliği.
– Lenfatik sistemde hasar.

Ödem Çeşitleri
– Serebal ödem.
– Lenf ödem.
– Pulmoner ödem.
– Skrotal lenf ödem.
– Herediter anjio ödem.
– Maküler ödem.
– Papil ödem.
– Anjiyo ödem.
– Ödem.
Ödem anlaşılabilmesi için öncelikle neyin neden olabileceğini anlamak adına uzman hekim hastanın şikayetleri vede tıbbi geçmişi hakkında sorular sormaktadır. Sonra fizik muayene yaparak altta yatan nedeni bulmaya çalışmaktadır. Genellikle öykü vede fizik muayene tanı için yeterli olmaktadır. Bazı durumlar da kesin tanı için röntgen filmi, manyetik rezonans görüntüleme, ultrason muayenesi, kan testleri ya da idrar analizi gibi görüntüleme yöntemleri de gerekmektedir.
Ödem Nedir, Ödem aslında hafif olduğun da kendi kendine geçmektedir. Etkilenmiş uzvun kalp seviyesinden yukarıda tutulmasıyla süreci hızlandırmak oldukça mümkündür. Daha şiddetli ödemler, diüretik adı verilen vede vücudun idrar yolu ile vücutta biriken aşırı sıvıyı atmasına yardımcı olan ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Yalnız bu ilaçlar yan etkilere neden olabileceği için hastanın genel sağlık durumu göz önüne alınarak uygulanır. Bu kullanılan ilaçlar kısa vadeli çözüm sunmaktadır. Kalıcı tedavi için ödeme neden olan faktörün belirlenip ortadan kaldırılması gerekmektedir. Sizin de eğer ki ödem nedir yazımız hakkında sorularınız varsa bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ödem nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da ödem nedir yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Diyabet Hastalar Ağız Cilt Sağlığını Nasıl Yapmalı?