Nütrisyon Polikliniği Hangi Hastalıklara Bakar? Nütrisyon Polikliniği Nedir? Nütrisyon polikliniği amacı nedir? Hakkında merak edilen bazı bilgiler.
Nütrisyon Polikliniği Hangi Hastalıklara Bakar? Nütrisyon Polikliniği Nedir?
Hastane de yatış gerekliliği olan hastalar adına, temel ihtiyaç olarak klinik nütrisyon birimi bakmaktadır. Besinler ile vücut sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen bu bilim dalı, farklı uzmanlık alanlarını tek çatı altında birleştirerek, beslenme yardımına ihtiyacı olan hastalara özel takip, tedavi vede beslenme programları yapmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için nütrisyon polikliniği amacı nedir? ve nütrisyon polikiniği nedir? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Nütrisyon polikliniği hangi hastalıklara bakar?
Malnütrisyon ile ilgilenen klinik nütrisyon bilim dalı, yetersiz beslenme ya da hastalıklara bağlı beslenme bozukluğu nedeni ile vücutta rastlanan değişikliklerin tamamı olarak isimlendirilir. Fiziksel vede mental fonksiyonların gerilemesi nedeni ile hastalıkların iyileşememesi vede seyrinin kötüleşmesine yol açan vücut kompartımanındaki değişimler olmaktadır. Beslenmenin içerik ya da miktar açısından yetersiz olmasına bağlı, sağlanan enerjinin vede besin öğelerinin vücut gereksinimlerini karşılayamaması durumu olan malnütrisyon, bir çok önemli hastalık sonrası gelişebilmektedir. Bu durum da hastaya klinik nütrisyon desteği gerekli olmaktadır. Yazımızın devamına giderek, nütrisyon polikliniği hangi hastalıklara bakar, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Nütrisyon Polikliniği Amacı Nedir?
Nütrisyon Polikliniği Hastalıkları
– Böbrek yetmezliği,
– Kanser hastalıkları,
– Kronik iltihabi ve romatizmal hastalıklar,
– Solunum yetersizliğine yol açan kas hastalıkları,
– Demans ve Alzheimer vs. nörolojik sorunları olan hastaların, yemek yiyememe, kilo kaybı vede buna bağlı meydana gelen sağlık sorunları da bulunmaktadır.
Klinik polikliniği bu hastalara, hastane de yatışları esnasın da vede tüm tedavi süreci boyun da özel beslenme yardımı sağlar. Hastalara doğu beslenme stratejileri belirlenmek de vede doğu besinlerle bu stratejiler yönetilir. Hastane de yatan hastalar bazın da malnüstrisyon rastlanma sıklığı, hastalıklarının durumuna göre %30 ila %60 oranında farklılık gösterir. Gıda alımının yetersizliğinden kaynaklanan bu durum inflamasyon adı verilen iltihabi süreç olmaktadır. Bu durum özellik ile cerrahi süreçteki hastalar da rastlanmaktadır. Hastanın ameliyat öncesi dönem de malnütrisyon varlığının tespiti oldukça önem taşımaktadır. Kilo kaybı sürecinde olan gastrointestinal cerrahi vede baş boyun cerrahisi geçirecek hastaların kronik durum değerlendirmesi yapılarak, günlük enerji ihtiyaçları belirlenir. Bunun sonrasında da, hastaya özel beslenme düzeni oluşturulur ve nütrisyonel besin desteği sağlanır. Hasta gerekli besin takviyelerinden sonra, cerrahi işleme alınır. Klinik polikliniği desteği gerektiren hastalıkların en önemlileri %37 oranında kanser vede %25 oranında da diyabet olmaktadır. Diyabetik hastalar da malnütrisyon oranı %49.8 vede bunun ciddi boyutta olanı da %17.3 olmaktadır.
Hastane de yatma zorunluluğu yer alan hastaların, bu dönemdeki süreçlerini, iyileşmelerine katkı da bulunacak şekil de vede kaliteli geçirmeleri için oluşturulan klinik polikliniği biriminde, genel cerrahi, yoğum bakım vede iç hastalıkları bölümleri ağırlıklı hasta takipleri uygulanarak beslenme programı belirlenir. Hastalar gerekli beslenme desteği aldıkların da, hastane de yatış süreleri vede enfeksiyon riskleri de azalmakta, cerrahi sonrası süreci de konforlu şekil de geçirmeleri mümkün olur.
Nütrisyon Polikliniği Ekibinde Kimler Olmalı?
Kronik hastalıkları yer alan bireylerin malnütrisyon sorunu, beslenme sorunları vede enerji açlığı vardır. Bu hastaların operasyon öncesi detaylı kontrolden geçirilmesi vede bu doğrultu da tespit edilen eksiklerin yerine konulması lazım. Yatan hastalar adına, malnütrisyon tespiti için nütrisyonel takip formundan yararlanılır. Klinik polikliğini hemşiresi sakala ile besin destek gerekiliğini belirlemek de vede malnütrisyon görülen hastalara ayrıntılı sorgulama uygulanmaktadır. Hastanın boy vede kilo kontrolünün yanı sıra ek hastalıklarının olup olmadığı da göz önüne alınamak da vede malnütrisyon durumunu yansıtacak kan testlerinin sonuçlarına göre günlük enerji ihtiyaçları belirlenir. Yüksek ateş, kronik böbrek yetmezliği, diyabet, kanser varlığı vede ağızdan ne kadar nefes alındığı gibi kriterler göz önüne alınarak bütün olarak değerlendirilip, hastanın günlük enerji ihtiyacı ortaya konulmaktadır.
Günlük ihtiyaca göre, günlük alınan enerji miktarı arasındaki açık destek ile giderilmektedir. Genellik ile ağızdan destek tedavileri uygulanır vede bu da diyet düzenlemesi ile gerçekleştirilir. İştah sorunları olan bu hastalar da bulantı vede kusma gibi durumların kontrolü de sağlanarak enteral ürün denilen ağızdan besin desteği verilmektedir. Yatan hastaların malnütrisyon sorunu ne kadar düzeltilir vede destekler ise, hastane de yatış süresi vede enfeksiyon riski de o kadar azalır. Bu destek tedavileirnin bir grup hastada da yaşam süresine katkı sağladığı bilinir.
Klinik polikliniği birimi yalnızca servis de yatan hastalar için değil, aynı zaman da ayaktan hasta polikliniği için de önemli birimdir. Hastaneden taburcu olan, yalnız kronik hastalıkları yer alan bireylerin genel olarak değerlendirilmesi vede takipleri ile hastalıkların yönetimin de klinik polikliniği desteği artık oldukça önemlidir. Ayaktan tedavi sürecinde en büyük başlığı onkoloji hastaları oluşturur. Bu hastalar da malnütrisyon oranları %60 ila %70’leri bulur.
Nütrisyon Polikliniği Hemşiresi Ne Yapar?
Onkolojik tedavi görmüş bireylerin, kemoterapi öncesi vede sonrasındaki malnütrisyon yönetimlerinin doğru biçimde uygulanması lazım. Hastaların kemoterapi öncesin de beslenme sorunlarının giderilmesi, süreci rahat geçirmeleri vede yan etkilerde en az zarar görmeleri bakımından oldukça önemlidir. Bu anlamda da iç hastalıkları birimi onkoloji ile entegre şekil de çalışır. Bunların yanında yine ilgili branşlar ile koordineli olacak şekil de inflamatuar bağırsak hastalıkları, karaciğer hastalıkları vede özellik ile siroz, baş boyun kanserleri, hematolojik hastalıklar vede kan kanserlerin de klinik polikliniği planlaması uygulanmaktadır.
Nütrisyon polikliniği hemşiresi; Enteral beslenme yollarının bakımı vede pansumanı konusun da klinik çalışanlarına, hasta vede hasta yakınlarına eğitim vede danışmanlık vermektedir. Parenteral nütrisyon yapılan hastalar da damar yolu ile ilgili komplikasyonların önlenmesi için gerekli hemşirelik girişimlerin de bulunurlar. Nütrisyon polikliniği ekimin de, birden fazla uzmanlık alanından kişilerin birlikte görev aldığı vede farklı uzmanlık alanlarının birlikte çalışmasına önemli bir model teşkil eden ekiplerdir. Ekip de mutlaka doktor, diyetisyen, nütrisyon hemşiresi vede eczacı yer almalıdır.
Nütrisyon Polikliniği Hangi Hastalıklara Bakar, nütrisyon polikliniği, besinler ile vücut sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalıdır. Farklı uzmanlık alanlarını tek çatı altında birleştirerek, beslenme desteği ihtiyacı olan hastalara tedavi, özel takip vede beslenme programları yapmaktadır. Eğer ki sizin de nütrisyon polikliniği hangi hastalıklara bakar, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Nütrisyon polikliniği hangi hastalıklara bakar, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da nütrisyon polikliniği hangi hastalıklara bakar, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Şerit Led Trafosu Kaç Metre Led Tüketir?