Ms Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Ms Emes Hastalığı Nedir? Ms hastalığının seyri olarak bilinmesi gerekenleri sizler için yazımız da derledik.
Ms Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Ms Emes Hastalığı Nedir?
Ms hastalığı belirtileri nelerdir, ile ilgili bilinmesi gereken bazı noktaları siz değerli dostlarımız için yazımız da mercek altına alarak hazırladık. Ms emes hastalığı nedir? Hakkında merak ettiklerinizi vede tüm her şeyi yazımızın devamından ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Ms hastalığı belirtileri ve ms hastalığı nedenleri sorularının cevaplarına sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Peki ms hastalığı belirtileri nelerdir? detayları ile yazımız da paylaştık.
Ms hastalığı, beyin vede omuriliği olumsuz yönde etkilemektedir. Gençler de özürlülüğe de yol açabilen bu hastalık en önemli sinir sistemi hastalıklarından biridir. Ms hastalığının tam olarak nedeni bilinmemektedir. Yalnız yapılan araştırmalara göre bağışıklık sistemini etileyerek hastalık belirtilerinin meydana geldiği görülmüştür. Vücudun kendi bağışıklık sistemi, omurilik, beyin ve göz sinirlerinin sinir liflerini çevreleyen dokulara saldırır beyin vede omurilikte sinir liflerini çevreleyen miyelin kılıfını etkilemektedir. Hasarlı bölgeler de sertleşmiş dokular oluşturarak, ataklar ile ilerleyici olarak seyretmektedir. Genetik faktörler vede enfeksiyon başta olmak üzere çevresel faktörler de hastalığın gelişmesin de büyük rol oynamaktadır. Bu duruma hava sıcaklıklarındaki artış vede nem de hastalığın belirtilerini kötüleştirebilmektedir.
MS HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Ms hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Atak tedavisiyle birlikte atak olduğu zamanlar da meydana gelen nörolojik görülen bulgular öncelik ile iyileştirilmeli, atakları önlemesi, oluşan özürlülüklerin giderilmesi, rehabilitasyon vede destekleyici tedaviler şeklinde tedaviler yapılabilir. Hasta atak dönemin de yüksek doz kortizon tedavisi 3 ile 10 gün süre ile yapılabilir. Atağın sıklığı vede şiddetine göre de tedaviler değişebilir. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığın da kas gevşeticiler, mesane problemleri için tedavi, nöropatik ağrı tedavisi, antidepresanlar kullanılır.
Kslarda aşırı kasılma vede bazı mesane sorunları gibi Ms belirtilerinin tedavisin de botulinum toksini kullanılabilmektedir. İlaç tedavisinden ayrı olarak, fizyoterapi yapılması çok fayda sağlamaktadır. Ms hastasına özgü egzersizlerin düzenli vede programlı uygulanması yapılmalıdır. Ms hastasının normal yada normale yakın bir ömür yaşadığını asla unutmamak gerekir. Kronik bir sürek olsa da bu hastalık uygun tedavilerin zamanın da uygulanması, rehabilitasyon yaklaşımları ile maksimum düzeyde fayda sağlamaktadır.
MS HASTALIĞI BELİRTİLERİ
– Görme bulanıklığı yada çift görme.
– Kol vede bacaklarda güçsüzlük.
– Yorgunluk ve halsizlik.
– Uyuşma ve karıncalanma.
– Baş dönmesi vede denge bozukluğu.
– Hissizlik gibi duygu belirtilerin görülmesi.
– Sık vede az idrar yapma.
– Konuşma da bozukluk.
– İdrara çıkarken zorluk gibi mesane sorunları.
– Konsantrasyon, bellek, dikkat bozuklukları gibi bilişsel belirtiler.
– Nadiren görülen, baş ağrısı, epileptik nöbet, ileri düzeyde kognitif yıkım gibi belirtiler meydana gelebilir.
MS HASTALIĞININ SEYRİ NELERDİR?
Ms hastalığın seyri birbirinden farklı olabilmektedir. Ataklar ile seyredebileceği gibi bazı hastalar da ilerleyici özellik de seyirlerde görülebilmektedir. Ataklar en az 24 saat süren yeni yakınma vede bulguların meydana gelmesidir. Sıklık ile birkaç hafta sürebilmektedir. Sonrasın da kendiliğinden veya ilaç tedavisi ile büyük oranda yada tamamen düzelmektedir. Belli belirsiz bulgularıyla seyreden vede herhangi bir özürlülüğe yol açmayan bengin yada iyi huylu Ms şeklinde seyredenleri de olabilmektedir. Hastalık 4 farklı şekilde seyredebilmektedir.
– ATAKLARLA SEYREDEN MS: Akut atakları izleyen tam veya tama yakın düzelme dönemleri mevcut bulunan vede sık görülen tiplerdir.
– BENİGN MS: Ciddi bir hasar bırakmayan seyrek atalar ile karakterize vede MRG’de düşük lezyon yükünün saptandığı formlardır.
– SEKONDER PROGRESİF: Atak vede iyileşmeler ile seyreden bir dönemin ardından atak sayısının azaldığı yalnız düzelmenin daha az olduğu, özürlülüğün giderek arttığı durumlardır.
– PRİMER PROGRESİF: Özellikle iyileşme kaydedilmeden, başlangıçtan itibaren hastalığın ilerlemesiyle karakterize seyir gösteren durumdur.
– PROGRESİF-RELAPSİNG MS: Başlangıçtan itibaren ataklar yaşansa bile sürekli bir ilerleme mevcut olduğu tablolardır.
Ms Hastalığı Belirtileri Nelerdir, yazımız da hazırladığımız, ms hastalığı belirtilerini öğrenebilirsiniz. Eğer ki sizin de ms hastalığı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden sorabilirsiniz. Ms hastalığı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla da paylaşarak, arkadaşlarınızı da sayfamızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Yoğurdun Sulanmaması İçin Öneriler