Mitral Kapak Yetmezliği Belirtileri Nelerdir? Mitral Kapak Yetmezliği Nedir?, Mitral kapak yetmezliği ile alakalı bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.
Mitral Kapak Yetmezliği Belirtileri Nelerdir? Mitral Kapak Yetmezliği Nedir?
Mitral kapak, kanın doğru biçimde akışını sağlayan 4 ana kapakçıktan biridir. Her kapakçık, her kalp atışında açılıp kapanmaktadır. Yalnız kapaklardan biri düzgün bir biçimde açılıp kapanmaz ise, kan doğru yere gitmez ve vücuda giden kan akışı azalmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için mitral kapak yetmezliği nedir? ve mitral kapak yetmezliği nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Bu durum eğerki mitral kapak nedeni ile oluyor ise, buna mitral kapak yetmezliği denmektedir. Peki Mitral kapak yetmezliği belirtileri nelerdir?
Mitral kapak yetmezliği, en çok bireyin çocukluk çağında geçirmiş olduğu hastalığa neden olan, grup A streptokok adlı bakteri türü neden olabilmektedir. Bu hastalık tedavi edilmemiş ya da yanlış tedavi edilmiş ise bu bakteri, ileriki yaşlarda kalp kapakçığında otoimmün bir reaksiyon gelişimi sonucu yetmezliğe yol açabilmektedir. Bu duruma romatizmal mitral yetmezlik de denmektedir. Diğer en sık nedenler de, doğuştan gelen kalp kapakçığı yetmezliği vede daha ileri yaşlarda geçirilmiş kalp kirizi durumudur. Genel olarak mitral kapak yetmezliğine neden olan bazı faktörlerde vardır.
Mitral yetmezliği belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve farklı biçimlerde meydana gelebilmektedir. En sık rastlanan belirti ise, nefes darlığıdır. Bazı bireylerde hiçbir belirti yaşanmaz iken, bazı bireylerde de kalp çarpıntısı gibi belirtiler ile meydana gelebilmektedir. Yazımızın devamına giderek mitral kapak yetmezliği belirtileri ile alakalı bazı bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Mitral Kapak Yetmezliğine Neden Olan Faktörler
Mitral Kapak Yemezliği Belirtileri
– Kolay yorulma,
– Ayak ve bacaklarda ödem,
– Dinlenme esnasında olan ya da dinlenmeye rağmen geçmeyen nefes darlığı,
– Kalp üfürüm,
– Çarpıntı,
– Aritmi.
Mitral Kapak Yetmezliğine Sebep Olan Faktörler
– Radyoterapi görmüş olmak,
– Endokardit,
– Kardiyomiyopati,
– Kalp krizi geçirmiş olmak,
– Doğuştan kalp kusuru olması,
– Romatizmal ateş hastalığı.
Mitral kapak yetmezliği tanısı, hasta kişilerin şikayetleri doğrultusunda ya da hiç şikayeti yok iken rutin kontrollerde tespit edilebilmektedir. Doktorlar, fizik muayene esnasında steteskop ile kalp atışlarını dinler iken mitral yetmezlik üfürümü duyabilir vede kesin tanı için bazı tetkiklere başvurabilmektedir.
Mitral Kapak Yetmezliğinde Tercih Edilen Tanı Yöntemleri
– Efor testleri,
– Kardiyak MRG,
– Göğüs röntgeni,
– Elektrokardiyogram,
– Ekokardiyografi.
Mitral kapak yetmezliği komplikasyonları, hastalığın seyrine bağlı olarak olmaktadır. Hafif mitral kapak yetmezliği durumunda, hasta kişilerde, genellik ile belirgin bir semptom görülmeyebilmektedir. Hasta kişiler, uzun yıllar durumu farketmeden bu rahatsızlık ile yaşayabilirler. Yalnız ilerlemiş mitral kapak yetmezliğinde, kalp üzerindeki baskı artar ve kalp, kanı vüvuda pompalamak adına daha çok çalışmaktadır. Bu durumda kalbin sol alt odacığı genişler ve kalp kası zayıflamaktadır. Mitral kalp kapakçığı yetmezliğinde görülebilen olası komplikasyonlarıda aşağıdan ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.
Kalp Kapakçığı Yetmezliği Komplikasyonları
– Konjestif kalp yetmezliği,
– Pulmoner hipertansiyon,
– Atriyal fibrilasyon.
Mitral Kapak Yemezliği Nasıl Tedavi Edilir?
Mitral kapak yetmezliği tanısının konulmasından sonra, hastalığın seyrine uygun tedavi planı oluşturulmaktadır. Hekim, hasta görüşmesinde, hastalığın nedeni, hastanın genel sağlık durumu, kan geri kaçışının şiddeti ve hastalığın ne kadar süredir devam ettiği gibi unsurları değerlendirlir ve buna uygun tedavi tavsiye edilmektedir. Genellikle tercih edilen tedavi yöntemleri;
– İlaç tedavisi,
– Transkateter,
– Yaşam tarzı değişikliği,
– Ameliyat.
Mitral kapak yetmezliği durumunda, dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biride, dokturun vermiş olduğu ilaçların düzenli kullanılması gelmektedir. Bu duruma ek olarak, bazı ağrı kesici vede grip ilaçlarının semptomları artırma riski bulunduğundan, herhangi bir ilacı doktor bilgisi olmadan kullanmamak gerekmektedir. Mitral kapak yetmezliği olan hasta kişilerin bunun dışında, dikkat etmesi gereken bazı diğer hususlar da vardır.
Mitral Kapak Yetmezliğinde Nelere Dikkat Edilmeli?
– Sağlık kontrollerini ihmal etmemek,
– Stresten uzak durmak,
– Alkol ve sigara kullanımı sınırlamak,
– Egzersiz yapmak,
– Beslenme düzeni oluşturmak.
Mitral Kapak Yetmezliği Belirtileri, eğer ki sizin mitral kapak yetmezliği belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Mitral kapak yetmezliği belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da mitral kapak yetmezliği belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Tırnak Düşmesi Neden Olur?