Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir?

Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir? Mide Ülseri Nasıl Tedavi Edilir?, Mide ülseri nasıl geçer? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.

Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir? Mide Ülseri Nasıl Tedavi Edilir?

Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir

Mide ya da ince bağırsağın iç yüzeyinde, mide zarında meydana gelen açık yaralara ve ağrıya neden olan yaralara ülser denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz mide ülseri nasıl geçer? ve mide ülseri nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Mide ülseri belirtileri nelerdir?

Mide ülseri, yüzey hücreleri iltihaplanarak, açık yaralar oluştuğunda ülser meydana gelmektedir. H.pylori bakterisi ya da steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar ülserin en yaygın nedeni olmaktadır. Bu yaralar, mideden çok onikiparmak bağırsağında rastlanılmaktadır. Erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla rastlanan mide ülser hastalığı, özellik ile 30 ila 50 yaş grubunda daha görülmesi ile birlikte 60 yaş civarında özellik ile kadınlarda daha çok ortaya çıkar.

Midede meydana gelen ülserler gastrik ülser, onikiparmak bağırsağında meydana gelen ülserler duoedenum ülseri ya da bulber ülseri olarak isimlendirilmektedir. Ülserlerin boyutu 3 ila 5 mm’den 5 cm’e kadar genişlikte olmaktadır. Günlük hayatta bireyi rahatsız edici bir biçimde ortaya çıkan ülserin meydana gelen ilk belirtisi ise midenin üst kısmında yanma ile birlikte yaşanan ağrı olmaktadır. Yaygın nedeni dengesiz ve sağlıksız beslenme olarak kabul edilen mide ülser tedavisi genellik ile ilaç tedavisi ile kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Yazımızın devamına giderek mide ülseri belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Mide Ülseri Nasıl Tedavi Edilir?

Mide Ülseri Belirtileri

Dışkı renginde farklılık,
Yorgunluk ve nefes darlığı,
Geğirme ya da asit reflü,
Baş dönmesi,
Kilo kaybı,
İştahsızlık,
Mide bulantısı ve kusma,
Az yemek yense bile çabuk gelen tokluk hissi,
Yemek yedikten sonra şişkinlik, hazımsızlık ve gaz,
Midenin üst kısmında yanma ve ağrı.

Mide Ülseri Nedenleri

Bazı ağrı kesici ve kortizon ilaçları,
Çevre kirliliği,
Stres,
Kafein, yağlı ve baharatlı yiyecekler,
Sigara ve alkol tüketimi,
Uzun süre aç kalmak,
Besinleri çiğnemeden tüketmek,
Hızlı yemek yemek,
Sağlıksız ve düzensiz beslenme,
Genetik.

Mide ülser hastalığında, mide asidinin yemek borusuna kaçması vede mide astarında oluşan tahribat nedeni ile yaygın olarak görülen midede yanma ve ağrı belirtisi yaşanmaktadır. Mide ülser ile birlikte midenin koruyucu astarının tahrip olup, açık yaralar oluşması sonucunda özellik ile yemek yedikten sonra şişkinlik, gaz, hazımsızlık ve geğirme gibi semptomlar meydana gelir ve bu durumlar kişiyi rahatsız edici boyuta ulaşabilmektedir. Özellik ile peptik mide ülseri, yiyeceklerin sindirim kanalından geçişini engelleyerek kolayca doyup tokluk hissi oluşmasına, kusmaya ve iltihap nedeni ile midenin şişip yara izi bırakarak kilo vermeye neden olabilmektedir. Halikobakter pilori ismimli bakterinin mideyi tahriş edici etkileri nedeni ile mide ülser hastalarında mide ve bulantı ile kuısma belirtileri görülebilmektedir.

Bazı mide ülserleri, meydana gelen iltihaplanma nedeni ile sindirim sisteminde blokaj oluşturur ve bu durum yiyeceklerin mideden geçmesini engelleyerek iştah azalması ve kilo kaybına neden olabilmektedir. Bazı mide ülserleri, midenin iç yüzeyinde kanama oluşturur ve bu da baş dönmesi semptomu olarak kendini göstermektedir. Mide ülserlerinin en sık görülen komplikasyonu iç kanamadır. İç kanamalar da anemiye neden olabilir ve yorgunluk, nefes darlığı gibi belirtiler meydana gelebilmektedir.

Mide ülser teşhisinin en doğru yöntemi ülserin direkt olarak görülmesine vede gerektiği zaman doku örneği alınmasına olanak sağlayan endoskopi yöntemidir. Bazı mide ülseri vakalarında baryumlu mide duedenum grafisi de endoskopi sonrasında yardımcı olabilmektedir. Ülserin mide kanserine dönüşmesini önlemede ülserin endoskopiyle erken teşhis edilebilmesi oldukça önemlidir.

Mide Ülserine Ne İyi Gelir?

Damla sakızı,
Kızılcık,
Sarımsak,
Bal,
Flavonoid içeren baklagiller, lahana ve brokoli,
Deniz ürünleri,
Kırmızı biber,
Tatlı patates,
Lif oranı yüksek besinler,
Yulaf ezmesi,
Elma ve armut.

Mide Ülseri Tedavsi Var Mı?

Mide ülseri tanısı klinik, laboratuvar vede görüntüleme yöntemleriyle konduktan sonra, üst gastrointestinal sistem endoskopisi altın standart kabul edilmektedir. Gastroskopi ile ülserler direkt görülebilir ve biyopsi alınabilir ve mukozadaki mikroskobik değişikler ile helikobacter pozitif bulunur ise enfeksiyona yönelik antibiyotik tedavisi ile mide asidini baskılayan ilaçlar tercih edilmektedir. Mide ülser kanamalarında gastroskopi esnasında, endoskopik tedavi yöntemleri uygulanarak kanamanın durdurulması sağlanabilmektedir. Tedavide helicobakter pylorimide asidini baskılayan ilaçlar ve pozitif bulunur ise enfeksiona yönelik antibiyotik tedavisi verilmektedir. Mide ülser tedavisinde tercih edilen ilaçlar, H2 reseptör blokerleri ve proton pompa inhibitörleridir. Mide ülser ilaçları, mide asitlerini azaltarak bireyin yakınmalarını rahatlatmaktadır. Bunun yanı sıra, mide asidinin üler üzerine etkisini ortadan kaldırarak, iyileşmeyi sağlamaktadır.

Mide Ülseri Ağrısı Nasıl Olur
Mide Ülseri Ağrısı Nasıl Olur

Çoğu mide ülser ilaç tedavisiyle iyileşmektedir. İlaç tedavisinin dışında uygulanan diğer yöntemler de asit ve pepsin salgısını engellemek adına, bu salgıyı uyaran sinirin kesilmesine dayanmaktadır. Yalnız tekrar riski olabilir. Bazı mide ülseri vakaları kanama, stenoz, delinme gibi problemlere yol açar ise ameliyat gerekebilmektedir. Mide ülserleri kronik ve tekrarlayaıcı olmaktadır. Hayatı kısaltmaktan çok hayat kalitesini azaltmaktadır. Tedavi edilemeyen bir mide ülserinin iyileşmesi 10 ila 15 yıl kadar sürmektedir. Mide ülseri diyeti de tedavi de destekleyici vede yardımcı rol oynamaktadır.

Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de mide ülseri belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Mide ülseri belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı mide ülseri belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kuyruk Yağının Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed