Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır? Meme kanseri nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler yazımızda.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır?
Memenin dokusunu oluşturan, hücre gruplarından birinin değişim geçirip kontrolsüzce çoğalması nedeni ile meydana gelen tümör sonucunda gelişen hastalığa meme kanseri denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için meme kanseri nasıl tedavi edilir? ve meme kanseri nasıl anlaşılır? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Meme kanseri belirtileri nelerdir?
Meme kanseri, kanserli doku önce etrafına, sonra meme çevresindeki lenf bezlerine yayılır. Hastalık erken dönem de çoğunluk ile belirti vermez. Bir kitlenin ele gelebilecek büyüklüğe ulaşmadan iki sene öncesin de tarama mamografisi yardımı ile saptanabilir. Bu nedenle rutin tarama yaptırmayan kadınlar da meme kanserinin erken teşhisi oldukça güçtür. Erken evre de fark edilmeyen kanser hücresi, zaman içinde meme dokusu içinde büyüyerek tümör kitlesi oluşturur ve sonrasında da metastaz denilen lenf vede kan yolu ile vücudun diğer bölümlerine organlarına sıçrayabilir. Vücudun diğer bölüm vede organlarına sıçramadan teşhis edilen meme kanseri vakalarında tedavi başarı oranı oldukça yüksek olmaktadır. Yazımızın devamına giderek meme kanseri belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Meme Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Meme Kanseri Belirtileri
– Koltuk altın da sertlik, şişlik veya kitle,
– Meme başında akıntı, özellikle pembe vede kırmızı renkte,
– Regl dönemlerin de meme de gözlemlenebilen ağrı,
– Meme başında şekil veya yön değişikliği,
– Meme cildin de portakal kabuğuna benzer görünüm,
– Meme de kızarıklık, yara, egzama, kabuklanma veya çatlama,
– Meme başında veya meme cildin de içe doğru çekinti,
– İki meme arasında son zamanlar da meydana gelen asimetri,
– Meme de elle hissedilen bir sertlik veya kitle olarak belirtiler verebilmektedir.
Meme içinde kanserleşmiş, hücrenin veya hücre dokusunun zaman ile bir tümör oluşturması vede alanında uzman doktorun muayene sırasında bunu anlaması, uzun zaman alabilir. Hatta tümörün radyolojik tetkikler de saptanabilmesi de kısa sürmemekte, haliyle yine zaman ihtiyaç duyulur. Yalnız hastalar çoğunlukla en az 1 cm büyüklüğüne ulaşmış tümör kitlesini, elle kontrol yöntemi ile far edebilir.
Meme kanseri tedavisin deki başarı oranı, kanserin ne kadar erken evrede teşhisi ile doğrudan ilişkilidir. Hastalık erken evrede teşhis edilirse 5 yıllık sağ kalım oranı %96 seviyelerine ulaşabilir. Meme kanseri tedavisinin en önemli parçasını da cerrahi tedavi oluşturur. Meme kanseri ameliyatının amacı, tümörün tamamının vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Temel olarak 3 cerrahi tedavi şekli vardır. Bunlar; Cilt koruyucu mastektomi, mastektomi vede meme koruyucu ameliyattır.
Meme kanseri evreleri; Evre 0, kanser hücrelerinin yayılma potansiyeli kazanmış vede tamamen meme de snırlı kalmış olduğu evredir. Evre 1, kanser hücrelerinin sıçrama olasılığının olduğu, yalnız 2cm’den küçük olup bütünü ile meme de sınırlı kaldığı evredir. Evre 2-A, meme de tümör yoktur. Yalnız kanser koltuk altı lenf bezlerine yayılmıştır. Veya tümör 2 cm’den daha küçük vede koltuk altı lenf bezlerine sıçramıştır. Diğer ihtimalde ise tümör 2 cm’den büyük, 5 cm’den küçüktür ve koltuk altı lenf bezlerine sıçramamıştır. Evre 2-B, tümör 2 cm’den büyük, 5 cm’den küçüktür vede koltuk altı lenf bezlerine sıçramıştır. Tümör 5 cm’den büyüktür, yalnız koltuk altı lenf bezlerine sıçramamıştır.
Meme Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
– Fiziksel aktivite yetersizliği,
– Şişmanlık,
– Sigara ve tütün ürünleri kullanmak,
– Modern şehir yaşamı ortamın da yaşamak,
– Uzun süreli hormon tedavisi almak,
– Doğum yapmış, yalnız bebeğini emzirmemiş olmak,
– İlk doğumunu 30 yaşından sonra yapmak,
– Hiç doğum yapmamış olmak,
– Regl başlama yaşının erken olup, menopoz yaşının geç olması,
– Daha önceden meme kan serine yakalanmış olmak,
– Ailesin de meme kanserine yakalanmış yakınları olmak,
– 50 ila 70 yaş arasında olup, menopoz sonrası dönem de olmak,
– Kadın olmak.
Meme kanserinden mümkün olduğu kadar, korunmanın bazı yöntemleri vardır. Bunların başlıcaları; Hormon ilaçlarının kullanımına dikkat etmek, çok geç yaşta çocuk sahibi olmamak, bebek sahibi bireyler için ilk 6 ay emzirmek, ideal kiloyu korumaya özen göstermek, sağlıklı beslenmek vede düzenli spor yapmak, sigara vede alkol gibi kansere neden olabilen maddelerden uzak durmak.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir, meme kanserinin farklı türleri bulunmaktadır. Bunlar invaziv vede noninvaziv olarak iki gruba ayrılır. Eğer ki sizin de meme kanseri belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Meme kanseri belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da meme kanseri belirtileri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Meme Başı Akıntısı Neden Olur?