Meme Başı Akıntısı Neden Olur?

Meme Başı Akıntısı Neden Olur? Meme Başı Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir? Meme başı akıntısı neyin belirtisi? Hakkında merak edilen bazı bilgiler yazımızda.

Meme Başı Akıntısı Neden Olur? Meme Başı Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Meme Başı Akıntısı Neden Olur
Sayfa İçeriği: Meme Başı Akıntısı Neden Olur

Meme başı akıntısı, üreme dönemindeki kadınların yaklaşık %80’inin hayatın belli dönemlerin de rastlaştığı semptomdur. Akıntının karakteristik özelliklerine göre, normal ya da anormal olarak değerlendirilebilmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için meme başı akıntısı neyin belirtisi? ve meme başı akıntısı nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Meme başı akıntısı neden olur?

Meme başı akıntısı kişinin kullanmış olduğu ilaçlara, enfeksiyona ya da meme dokusunu tutan kanser hastalığına bağlı olabileceği gibi tamamen fizyolojik vede zararsız da olabilmektedir. Üreme dönemine ulaşmış, tüm kadınların meme ucu akıntısı hakkında bilgi sahibi olması, memenin ucunda iltihap vede benzer enfeksiyon bulgularını ayırt edebilmesi ve olası kanser tablosunu erken evrede fark edebilmesi de son derece oldukça önemlidir. Meme başı akıntısının rengi tamamen açık ya da şeffaf görünümde olabileceği gibi, koyu sarı – gri renkli, yeşilimsi, süt içerikli, iltihabi özellikte vede bulanık görünümde de olabilmektedir. Orta yaştaki kadınlar da memenin areola olarak isimlendirilen kahverengi uç kısmı sıkıldığında gri renkte akıntılar gelebilir. Yalnız zorlama ile çıkarılan meme başı akıntıları genellikle patolojik olarak değerlendirilmez vede bir hastalığa işaret etmez. Yalnız meme de görülen tüm akıntıların, detaylı incelenmesi vede varsa altta yatan hastalığın saptanması lazım. Yazımızın devamına giderek meme başı akıntısı nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Meme Başı Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Meme Başı Akıntısı Neyin Belirtisi?

Meme kanseri kadınlar da en sık rastlanan kanser türüdür. Meme başı akıntısı bu kanserin yaygın görülen belirtilerinden biridir. Meme kanseri nedeni ile görülen akıntı, büyük olasılıkla kanlı görünümdedir. Genellikle tek bir memeden, tek bir kanaldan vede kendiliğinden gerçekleşmektedir. Patolojik olarak gruplandırılan meme başı akıntıları da intraduktal papilloma, duktal hiperplazi, duktal ektazi, plazma hücreli mastit vede kronik mastit gibi iyi huylu hastalıklar sonucunda ortaya çıkabileceği gibi meme kanserine bağlı olarak da rastlanabilir. İntraduktal papilloma genellikle memenin areola olarak isimlendirilen kahverengi kısmının hemen arkasında, süt kanallarının içinde iyi huylu tümörler görülmesidir. Meme de akıntı vede ağrı ile birlikte meydana gelir vede genellikle 35 yaş üzeri kadınlar da rastlanır.

Duktal hiperplazi de meme dokusun da bulunan, bu kanalları oluşturan hücrelerin aşırı büyümesi olarak tanımlanır. Bu tablo sıklıkla meme başı akıntısına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra meme de yer alan kanalların fazla genişlemesi de meme başında akıntıya yol açmaktadır. Duktal ektazi olarak isimlendirilen bu durum %15 gibi yüksek oranda akıntı nedenidir. Mastit olarak isimlendirilen inflamatuar meme lezyonları da meme başı akıntısının nadir görülen nedenleri arasındadır. Tüm bu hastalıklar meme dokusunda meydana gelen patolojik durumlardır vede bu durumlar da ortaya çıkan meme başı akıntılarının yakın takip edilmesi oldukça önemlidir.

Fizyolojik meme başı akıntısı tamamen doğal süreç olmaktadır. Genellikle hamilelik dönemin de meydana gelir vede doğumdan sonraki yaklaşık iki yıl boyunca aralıklı olarak tekrarlayabilir. Kanlı meme başı akıntısı gebeler devede emziren anneler de nadiren görülebilir. Meme ucunun vede süt kanallarının gebelik hormonlarına bağlı olarak aşırı kanlanmasından kaynaklanır. Yalnız bu durumun süreklilik kazanması veya sık tekrar etmesi durumunda mutlaka meme cerrahi tarafından muayene edilmesi gerekir.

Meme Başı Akıntısı Tedavisi Var Mı?

Bazı ilaçlar her iki meme dokusundan, spontan şekil de, süt salgısına neden olur. Psikiyatride şizofreni gibi psikozların tedavisin de kullanılan antipsikotik grubu ilaçlar, H2 reseptör blokerleri olarak isimlendirilen mide asidi düzenleyiciler, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan an tihipertansifler, bulantı giderici olarak kullanılan antiemetikler, doğum kontrolü için kullanılan oral kontraseptifler vede bazı nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların etkisi ile her iki memeden spontarı şekil de, süt içerikli akıntı gelmektedir. Bunun ile birlikte meme başı akıntısı meme dokusundaki, patolojik bir durumdan değil, vücudun diğer organlarındaki bozukluklardan kaynaklanabilmektedir.

Beynin hipofiz bezi olarak isimlendirilen bölgesini etkileyen tümörler, tirodi bezinin normalden daha az çalışması olarak tanımlanabilen hipotiroid hastalığı, solunum yollarını ya da akciğer dokusunu tutan kanserler vede beynin hipotalamus adlı bölgesini etkileyen bazı bozukluklar bireyde meme başı akıntısına yol açabilmektedir.

Meme başı akıntısı dahil, her türlü meme hastalığını ilk önce meme cerrahi görmelidir. Tedavi planlanması hastanın detaylı öyküsünün alınması vede kapsamlı meme muayenesi ile başlamaktadır. Öncelik ile meme başı akıntısının patolojik olup olmadığına karar verilmektedir. Hastanın yaşına mevcut durumuna ya da muayene bulgularına göre mamografi veya ultrasonografi ile ileri tetkik istenebilir. Bazı hastalar da meme MR’ı gerekebilmektedir. Özellikle 40 yaş üstü kadınlar da vede her yaştan erkekler de meme başı akıntısı titizlikle incelenmelidir. Fiziki muayene vede radyolojik tetkiklerden sonra, biyopsi yapılabilir. Patolojik meme başı akıntıların da cerrahi girişim düşünülebilir. Tek kanalın veya meme başı arkasındaki tüm kanalların çıkarılması gerekebilir. Meme başı akıntısı, meme kanserine bağlı ise, meme kanseri için gereken tedavi planlanır.

Meme Başı Akıntısı Neden Olur, Eğer ki sizin de meme başı akıntısı neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Meme başı akıntısı neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da meme başı akıntısı nedenleri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Karın Zarı Kanseri Kimlerde Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed