Mavi Dil Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Mavi Dil Hastalığı Nasıl Geçer? Mavi dil hastalığı nedir? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler yazımızda.
Mavi Dil Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Mavi Dil Hastalığı Nasıl Geçer?
Sığır, koyun, keçi, deve, ceylan vede Afrika antilobu gibi çok sayıda hayvanı etkileyen enfeksiyöz rahatsızlığa mavi dil hastalığı denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için mavi dil hastalığı nasıl geçer? ve mavi dil hastalığı nedir? Soruları ile ilgili cevaplara ulaşabilir vede paylaşabilirsiniz. Peki Mavi dil hastalığı belirtileri nelerdir?
BTV isimli virüsün hayvanların vücuduna girmesi ile meydana gelir. Virüs, Culicoides türü, böcekler tarafından taşınmaktadır. Bu böceklerin hayvanları ısırması ile birlik de virüs hayvan vücuduna girmektedir. BTV, reoviridae virüs familyasına aittir. 24 farklı serotipi, yani alt türü bulunmaktadır. Bu serotiplerin hastalık meydana getirme derecesi birbirinden farklılık göstermektedir. BTV ile enfek de olan hayvanlar da rastlanan belirtilerin türü vede şiddeti, hem virüsün serotipine, hem de hayvanın cinsine göre değişiklik göstermektedir. Mavi dil hastalığı, özellik ile koyunlar da çok ağır seyretmektedir. Bu hastalığa yakalanan koyunlar da kilo kaybı, yün üretimin de azalma vede ölüm gibi ciddi komplikasyonlar gelişebilmektedir. Koyunlar da hastalığa bağlı morbidite oranı nerede ise %100 olmaktadır. Koyunlar hastalığa bağlı ciddi belirti vede bulgular göstermektedir. Koyunlar da mortalite, yani ölüm oranı da %2 ila %30 civarındadır. Yalnız bazı bölgeler de %70’e kadar çıkabilmektedir. Yazımızın devamına giderek mavi dil hastalığı belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Mavi Dil Hastalığı Nasıl Geçer?
Mavi Dil Hastalığı Belirtileri
– Gebe koyunlar da düşük meydana gelmesi,
– Zatürre,
– Hayvanın yününün azalması ya da tamamen ortadan kaybolması,
– Kusma,
– İshal,
– Kilo kaybı,
– Siyanoza bağlı olarak, dilin mavi renk alması,
– Depresyon,
– Güçsüzlük,
– Toynak üzeri bölge de iltihaplanma, topallama,
– Dudak, dil vede çenede şişme,
– Tükürük salgısın da vede burun akıntısında artma,
– Burun dokusun da kanama ya da ülser benzeri yara oluşumu,
– Ateş.
Bu hastalık, her cins hayvanı aynı ölçü de etkilemez. Hastalıktan en çok etkilenen hayvan türü koyunlardır. Yalnız koyunlar ile akraba sayılan keçiler mavi dil hastalığına yakalansa bile, belirti göstermez ya da hafif belirtiler ile atlatır. Genel olarak hayvanlar da meydana gelen belirtiler, hastalığa neden olan virüsün alt tipine göre farklılık göstermektedir. Bu hastalığın tanısını koymak için, hasta hayvandaki belirti vede bulguları dikkatlice incelemek lazım. Çevre de benzer vakaların olması da, salgın açısından dikkat edilmesi gereken noktalar arasındadır. Hastalığa benzer semptomların varlığında, yetkililere haber verilerek hastalığın görüldüğü bölge de Culicoides cinsi böceklerin olup olmadığı da bakılmalı ve araştırılmalıdır.
Mavi Dil Hastalığı Tedavi Edilir Mi?
Viral enfeksiyon sonucu gelişen mavi dil hastalığı, direkt olarak bir tedavisi henüz yoktur. Hastalığa karşı en büyük önlem de hayvanları BTV’ye karşı aşılamaktan geçmektedir. Ülkemiz de ise koyunlar da BT-4 serotipine karşı aşılama uygulaması vardır. Aşı olan koyunlar BTV isimli virüs ile enfekte olsalar dahi hastalığı hafif atlatmaktadır. Mavi dil hastalığının yayılmasını engellemek için, böcekler vede sinekler ile mücadele etmek oldukça önem taşımaktadır. Özellik ile virüsün daha çok yayıldığı dönemlerden önce, hayvanların özellik ile gebe olanların, uygun repellent maddenin sırttan dökülmesi ya da püskürtülmesi yöntemi ile ilaçlanması faydalıdır. Virüs dolaşımının yükseldiği dönemler de hayvan hareketinin azaltılması, mavi dil hastalığı belirtileri gösteren hayvanların karantinaya alınması lazım. Hastalık böcek aracılığı ile yayıldığından sadece hastalığın görüldüğü yerin değil, çevredeki işletmelerin de karantinaya alınması lazım.
İhtiyaç durumun da çevre işletmelerde ki hayvanlar da, hastalık açısından taranmalıdır. Mavi dil hastalığı ya da hastalık süphesi fark edildiğin de, mutlaka yetkililere bildirilmelidir. Yetkililer hastalık ile ilgili olarak uzmanlardan bilgi de alarak, ne kadarlık alanın karantinaya alınması, hangi hayvanların virüs açısından taranması vede hastalık ile mücadele kapsamında hangi adımların atılması gerektiğine bağlı bilgilendirmeler yapmaktadır.
Mavi Dil Hastalığı Belirtileri Nelerdir, hayvanlar arasında virüsü bulaştıran böceklerin ve sineklerin kontrolü vede hayvanların yaygın aşılanmasıyla birlik de, mavi dil hastalığının gerek sağlık, gerek de ekonomi alanındaki yıkımlarından korunmak mümkün olmaktadır. Eğer ki sizin de mavi dil hastalığı belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Mavi dil hastalığı belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da mavi dil hastalığı belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Göğüs Hastalıkları Neleri Kapsar?