Mamografi Nasıl Çekilir?

Mamografi Nasıl Çekilir? Mamografi Sonucu Nasıl Değerlendirilir? Mamografi neden çekilir? İle ilgili bilinmesi gereken, bazı bilgiler yazımızda.

Mamografi Nasıl Çekilir? Mamografi Sonucu Nasıl Değerlendirilir?

Mamografi Nasıl Çekilir
Sayfa İçeriği: Mamografi Nasıl Çekilir

Kadınlar da meme kanseri teşhisin de tercih edilen mamografi, önemli teşhis vede görüntüleme yöntemine denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için, mamografi nedir? ve mamografi neden çekilir? Soruları ile ilgili bazı cevaplara ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Mamografi nasıl çekilir?

Mamografi, diğer ismi ile mamogram olarak da bilinmektedir. Görüntüleri hem tanı, hem de tarama aracı olarak tercih edilmektedir. Düzenli klinik muayeneler vede aylık kendi kendine muayeneler ile birlikte, meme kanseri için erken teşhis adına hayati öneme sahip tekniktir. Memografiler, memede diğer bozukluk vede anormallikleri de göstermektedir. Uzmanlar, 40 yaş vede üstü kadınların, her iki yılda, bir düzenli tarama yaptırmasını tavsiye etmektedir. Ailesin de ise meme kanseri öyküsü olan kadınların, mutlaka düzenli aralıklar ile doktora gitmesi vede mamografi çektirmesi tavsiye edilmektedir. Özellik ile meme dokusunun görüntülenmesi için, düşük enerji X ışını kullanan görüntüleme tekniğine memografi denir. Meme kanserinin erken teşhisin de, oldukça önemli role sahiptir. Herhangi, kanser şüphesi veya belirtisi olmadığın da, sadece kontrol amaçlı uygulanan mamografi, tarama mamogramı olarak bilinmektedir. Yalnız memede bir kitle teşhis edildi ise, semptomlar varsa veya göğüs implantları bulunuyorsa, teşhis memografiye ihtiyaç duyulmaktadır. Teşhis mamografileri, tarama mamografilerinden daha kapsamlı olmaktadır. Genellik ile memenin birden fazla pozisyondan görüntülerini almak için, daha fazla X ışını kullanırlar. Endişe edilen ve duyulan bazı alanlar ise büyütülebilir. Yazımızın devamına giderek mamografi neden çekilir? ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Mamografi Nedir?

Mamografi Neden Çekilir?

Teşhis mamografisi,
Tarama mamografisi,
Sürveyans mamografisi,
İğne lokalizasyonu vede tümör işaretlemesi,

Semptomu bulunmayan, kadınlarda meme kanseri aramaya tarama mamografisi denir. Eğer tarama mamogramı şüpheli alan gösteriyor ise, memede bir yumru veya ağrı hissediliyor ise, deri üzerinde çukurlaşmalar, cilt kalınlaşması ya da memede akıntı gibi başka olağandışı semptomlar varsa, teşhis mamografisi tercih edilmektedir. Tarama mamografisi yapılmasının zor olduğu, meme implantlarının varlığı gibi özel durumlar da, meme dokusunu görüntülemek üzere tercih edilir. Teşhis mamografisi, tarama mamografisinden daha uzun sürmektedir. Toplam radyasyon dozu daha yüksektir. Çünkü memenin çeşitli açılardan görüntüleri, için daha fazla röntgen görüntüsü çekilebilir. Meme kanseri olan kadınlar için nüksü tanısı için, sürveyans mamografisi uygulanmaktadır. Tarama ya da tanısal mamografi de şüpheli görünen, meme kitlelerinde doku örnekleri elde etmek vede cerrahi de tümör işaretlemesi yapmak için iğne lokalizasyonu vede tümör işaretlemesi yapılmaktadır.

Dijital mamografi, klasik mamogramlar ile aynı x-ışını teknolojisini kullanmaktadır. Yalnız memeden geçen x-ışınını kaydetmek için, film yerine katı hal dedektörleri tercih edilir. Bu dedektörler, içlerinden geçen x-ışınlarını bilgisayara gönderilen elektronik sinyallere dönüştürmektedir. Bilgisayar, bu elektronik sinyalleri, bir monitör de görüntülenebilecek vede kullanılmak üzere saklanabilecek görüntülere dönüştürmektedir.

Mamografi sonucu, radyolog mamogramı yorumlar vede sonuçların yazılı raporunu uzman hekime vede çekimi yapılan kişiye, bir kaç hafta içinde bildirmektedir. Şüpheli durumlarda da, daha erken haber verilebilmektedir. Mamografi için gidilecek bölüm, genel cerrahlar veya kadın doğum uzmanları hastalarından mamografi talebi yapılabilir. Yalnız rutin taramalar için, meme radyolojisi konusunda deneyimli, radyoloğa başvurmak lazım. Mamografi tetkikinin iyi kalitede çekilmesi, yorumlanması vede ek tetkik süreçlerin tamamı da radyoloğun görevinde olmaktadır.

Mamografi Zararları Var Mı?

Mamografi Çekimi Nasıl Yapılır?

Mamografi çekimi sırasında özel, bir röntgen makinesinin önünde durulmaktadır.
Meme ameliyatı geçmişiniz var ise, teknoloji uzmanı yara izinin bulunduğu bölgeye, küçük işaretler koymaktadır. Bu, radyoloğa en yüksek nüks riskinin olduğu yerleri belirlemektedir.
Bulanık görüntü olmasını azaltmak için, röntgen çekilir iken, bir kaç saniye nefes alınmaması istenebilmektedir.
Radyolog, göğsü şeffaf plastik plakaya yerleştirmektedir. Plakayı hastanın boyuna uyacak şekilde ayarlar ve göğüs rahat görüntülenmesini sağlayacak kol, baş vede gövde konumlandırılmasına yardımcı olmaktadır.
Başka plaka ile göğse yukarıdan sıkıca bastırarak, meme dokusunu yaymak için, bir kaç saniye boyunca basınç uygulanmakta. Plakalar memeyi düzleştirir vede röntgen çekilir iken, sabit tutulur. Bu rahatsız edici olabilmekte, yalnız net bir resim elde etmeye yardımcı olmaktadır.
Standart mamografi de, ehr memenin hem üstten, hem de yandan görüntüleri alınmaktadır. Doktor, şüphelendiği alandan daha fazla çekim isteyebilmektedir.
Her iki memenin de, aynı biçimde röntgeni çekilmektedir.
Memenin yandan görüntüsü için, adımlar tekrarlanmaktadır.
Radyolog röntgen cihazını kullanmak için, bir duvarın arkasına ya da yan odaya girmektedir. Röntgen, göğüslerin bilgisayar da , görüntülenen siyah beyaz görüntülerini yakalamaktadır.

Mamaografi Zararları Nelerdir?

Mamografinin zararları olarak; yanlış teşhis, düşük doz radyasyon gibi görünebilmektedir. Bazı faktörler, teşhisin doğruluğunu sarsa bilmektedir. Bu durum ise hasta üzerinde farklı olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Mamograf,i memenin görüntülerini üretmek için, x-ışınları kullandığından, çekim sırasında az miktarda iyonize edici radyosyana maruz bırakmaktadır. Kullanılan radyasyon dozu düşük olmaktadır. Düzenli mamografi çektirmenin yararları, radyasyonun neden olacağı risklerden daha ağır olmaktadır.

Mamografi Nasıl Çekilir, mamografi taraması maliyeti olarak özel kilinik vede hastaneler de ortalama olarak 250 ila 300 tl olarak değişiklik gösterebilmektedir. Yalnız kadın vede aile sağlığı merkezlerinde, devlet vede üniversite hastanelerin de, eğitim vede araştırma hastanelerinde SGK kapsamında ücret talep edilmemektedir. Eğer ki sizin de mamografi nasıl çekilir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Mamografi nasıl çekilir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak arkadaşlarınızı da, mamografi ile ilgili yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Zencefilli Kurabiye Nasıl Yapılır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed