Makatta Çatlak Olduğu Nasıl Anlaşılır? Makat Çatlağı Nasıl Tedavi Edilir?, Makat Çatlağı Kendi Kendine Geçer Mi? İle ilgili bilinmesi gereken bilgiler.
Makatta Çatlak Olduğu Nasıl Anlaşılır? Makat Çatlağı Nasıl Tedavi Edilir?
Makat çatlağı, günümüz de zor vede sert dışkılama ve kabızlık nedenleri ile çok sık rastlanmaktadır. Bilimsel ismi ile anal fissür makatta şiddetli ağrı vede kanamalara neden olmaktadır. Ruhsal vede fiziksel açıdan hastaların yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için makat çatlağı kendi kendine geçer mi? ve makat çatlağı nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarını bulabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Makatta çatlak olduğu nasıl anlaşılır?
Makatta çatlak, çoğu zaman basurla karıştırılmaktadır. Kabızlık uzun süreli değil ve ara ara olduğun da makat çatlağı kendiliğinden geçmektedir. Yalnız kabızlık uzun süre devam ederse, anal kanal da meydana gelen çatlağın kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Çatlakların çoğu normal dışkılama düzeni sağlanır iken, kabızlık ya da ishal engellenir ise, bir kaç haftada kendiliğinden geçmektedir. Geçmeyen makat çatlakların da, tedavi yöntemleri ise, fissürektomi yöntemi; Makatta olan çatlağın cerrahi olarak kesilerek çıkartılması yöntemidir. Diğer yöntem ise makat genişletilmesidir. Genel anestezi veya belden uyuşturma yöntemi ile makatın genişletilmesi yöntemidir. Yazımızın devamına giderek makat çatlağı belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.
Makat Çatlağı Nasıl Tedavi Edilir?
Makat Çatlağı Belirtileri
– Makattan kanama,
– Makatta ağrı,
– Kaşıntı,
– Makatta şişlik,
Makat Çatlağı Nedenleri
– İshal,
– Kabızlık,
– Sürekli dışkı yumuşatıcı kullanımı,
– Lösemi,
– Crohn hastalığı,
– Makat yolu ile cinsel temas,
– Bağışıklık sisteminin zayıflaması,
– Hamilelik döneminde ki hormonal değişimler.
Makat içinde meydana gelen çatlak, aslında yaradır. Bu yara ise her tuvalet sırasın da dışkı ile temas etmektedir. Bu durum ise kendiliğinden iyileşmeyi geciktirmektedir. Makat çatlağından korunmak için; Kahvaltı kesinlikle yapılmalı, sebze vede meyve ağırlıklı beslenmek, dışkılama sonrası makat bölgesine sıcak duş uygulamak lazım ve sabah uyandıktan sonra ilk iki saat, mümkünse kahvaltıdan yarım saat sonra, günde bir defa tam boşaltma tarzın da dışkılama yapmalı.
Makat çatlağı başlangıç dönemin de rastlanan, taze parlak renkli kanama nedeniyle sıklıkla doktorlar vede hastalar tarafından hemoroid yani basur hastalığı ile karıştırılarak yanlış bilinmektedir. Hastalar ağrıları nedeni ile tuvalete çıkmayı erteliyor, daha az yemek yeme dolayısı ile kilo vermeye başlıyor, sosyal yaşantıları ciddi derecede zedeleniyor. Bu durum da işlerini bile kaybedebiliyor ve bu hastalık yüzünden sürekli ızdırak yaşıyorlar. Eğer makat çatlağı erken dönemde ise, dışkılama sonrası ağrı şikayeti vede kanama olmaktadır. Yalnız bu şikayetler uzun süreli ise, 2 ile 4 hafta içinde beslenme vede tuvalet alışkanlıklarını disiplinize etmek ile kolayca geçebilir. Şikayetlerin 4 haftadan uzun sürmesi, dışkılama sonrası temizlenmede meme gelmesi, ele şişlik, ağrılı dışkılama, yanma hissinin varlığı ise makat çatlağının kronikleştiğinin belirtisidir.
Makat Çatlağı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bazı makat çatlağı tedavi gerektirmeden, kendiliğinden iyileşmektedir. Ama bu sorun genel olarak doktora başvurulması gerektiren durumdur. Doktor, ilk olarak rahatsızlığa neden olan faktörleri ortadan kaldırarak tedavi uygulamaktadır. Ameliyatsız tedavi genellik ile 6 hafta sürmektedir. İlk 1/2 hafta da etkisini göstermektedir. İlaç vede önlemler ile ani gelişen yüzeysel çatlakların %70/80’i iyileşmektedir. Genellik ile bu yaklaşımla düzelmeyen veya tekrarlayan makat çatlakların da cerrahi operasyon gerekebilmektedir.
Makatta Çatlak Olduğu Nasıl Anlaşılır, dışkılama sırasında yırtılma ya da cam parçası çıkarma hissi, makatta ağrı vede şişlik, dışkılama güçlüğü, yırtılma bölgesin de kaşıntı vede tahriş, kanama ya da hafif kan sızıntısına bağlı iç çamaşırında görülen lekelenmeler makat çatlağının olduğunun belirtisidir. Eğer ki sizin de makata çatlak olduğu nasıl anlaşılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Makatta çatlak olduğu nasıl anlaşılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da makatta çatlak belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Instagram Mesaj Engeli Nasıl Kaldırılır?