Lösemi Nedenleri Nelerdir? Lösemi Belirtileri Nelerdir? Lösemi tedavi yöntemleri ile ilgili bilinmesi gereken bazı bilgilere ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz.
Lösemi Nedenleri Nelerdir? Lösemi Belirtileri Nelerdir?
Vücuttaki beyaz kan hücrelerin de meydana gelen kanser türüne lösemi denmektedir. Kan kanseri ya da kemik iliği kanseri olarak da bilinmektedir. Çocukluk çağı kanserleri içerisin de, %30 ile en sık rastlanan lösemi hastalığıdır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için lösemi tedavi yöntemleri vede lösemi belirtileri nelerdir? Soruları ile ilgili bilinmesi gereken bazı bilgilere ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Lösemi nedenleri nelerdir?
Lösemi kemik iliğinden dolayı rastlanan hastalık türüdür. Kemiklerin içinde yer alan süngerimsi, yapı olan kemik iliği, kırmızı vede beyaz kan hücreleri ile kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositlerin üretildiği yer olmaktadır. Burada üretilen beyaz kan hücrelerinden bulunan lenfoid vede myeloid ismi verilen hücrelerin kontrolsüz vede aşırı çoğalması, lösemi hastalığına neden olmaktadır. Anormal beyaz kan hücreleri, vücuttaki enfeksiyon vede hastalıklar ile savaşmaya yardımcı olan sağlıklı beyaz kan hücrelerinin çalışmasını da önler. Bu durum ise kansızlık, bağışıklık sistemin de yetersizlik, kanamaya yatkınlık, soluk cilt vede morarma gibi belirtilere neden olmaktadır. 15 yaşın altındaki çocuklar da en yaygın görülen kanser türü lösemidir. Yalnız 55 yaşından büyük yetişkinlerde de görülebilmektedir. Lösemi kanserinin tedavi başarısı günümüz de, yaklaşık olarak %85’e ulaşmıştır. Bunda hasta bakımındaki önemin artışı, gelişmiş laboratuvar olanakları vede risk sınıflandırılmasının daha iyi belirlenmesi gibi tedavi başarısını etkileyen bir çok faktör etkili olmaktadır. Yazımızın devamına giderek lösemi nedenleri ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Lösemi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Lösemi Belirtileri
– Nefes darlığı, göğüs ağrıları, öksürük,
– Kansızlık nedeni ile ciltte solukluk,
– Halsizlik, çabuk yorulma ve bitkinlik,
– Düşük trombosit düzeyi nedeni ile kolay kanama vede nedeni belli olmayan morluklar,
– İştahsızlık,
– Açıklanamayan kilo kaybı,
– Burun kanaması,
– Diş etlerinde ağrı ya da kanama,
– Cildin altında çok küçük kırmızı lekeler vede morluklar,
– Eklemlerde vede kemikler de ağrı,
– Koltuk altı, boyun ya da kasık bölgesindeki lenf bezlerin de genellikle ağrısız şişlikler,
– Sık sık tekrarlayan yüksek ateş, terleme vede titreme,
– Çocuklarda nedeni belli olmayan, bacak ağrıları.
Lösemi, yenidoğan döneminden, ergenliğe kadar her yaşta görülebilmektedir. En sık 2 ila 5 yaş arasındaki çocukları tehdit etmektedir. Kansızlık, morarmalar gibi belirtilerin anne babalar tarafından ciddiye alınarak hekime başvurmaları önem taşımaktadır. Çocukta rastlanan morluklar şu durumlar da ise ciddiye alınarak uzman hekime gidilmelidir. Vücudun yumuşak bölgelerin de, darbenin şiddeti ile orantısız büyüklükte ya da hiçbir darbe olmadan oluşuyor ise vakit kaybetmeden doktora gösterilmelidir. Uzman hekim tarafından yapılan fizik muayenede, morlukların lokal veya yaygın olarak büyümesi önemli bulgudur. Morlukların yanı sıra, karaciğer vede dalak büyümesi var ise, çocuğun sağlık durumu bozuksa vede kan sayımında sadece trombositler değil, kan hücrelerinin değerleri, mesela; beyaz kan hücreleri de etkilenmiş ise, kırmızı kan hücreleri vede hemoglobini düşmüş ise, genel tabloya bakarak altta yatan bir kanser şüphesi nedeni ile daha ileri incelemeler uygulanmaktadır. Çocukluk kanserleri tedavi edilebilen hastalıklar grubunda yer alır. Bu neden ile erken tanı sayesin de, hastalığın tamamen iyileşme şansı oldukça yüksektir.
Lösemi kanseri teşhisi sonrası, hastalığın risk gruplaması yapılmaktadır. Yüksek riskli hastalara daha yoğun vede uzun, bazı hastalara ise daha az yoğunlukta tedavi verilmektedir. Tedavisi öncelik ile damar yolundan vede ağızdan verilen kemoterapi ilaçları ile uygulanır. Merkezi sinir sistemini korumak veya hasar var ise büyümesini engellemek için beyin omurilik sıvısına da kemoterapi verilmektedir. Kemoterapiye ek olarak, verilen kan vede kan ürünleri ile koruyucu vede gerektiğin de tedavi edici antimikrobiyal tedavi ile moral vede ruh sağlığını destekleyici tedavilerin başarı şansını artırmada oldukça etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirici kanser ilaçları vede radyoterapi de hastanın durumuna göre tercih edilmektedir.
Löseminin Tipleri Nelerdir?
Löseminin Tiplerine Göre Belirtiler
Akut Lenfoblastik Lösemi Belirtileri
– Diş eti vede burun kanamaları,
– Halsizlik. Kansızlığa bağlı,
– Kemik ağrıları,
– Ateş. Enfeksiyonlara bağlı,
– Çabuk yorulma,
– Ciltte morluklar,
– Nefes darlığı,
– Karaciğerin, dalağın vede lenf bezlerinin büyümesi.
Akut Myeloblastik Lösemi Belirtileri
– Diş eti vede burun kanaması,
– Nefes darlığı,
– Halsizlik. Kansızlığa bağlı,
– Çabuk yorulma,
– Ciltte morluklar,
– Kemik ağrıları,
– Ateş. Enfeksiyonlara bağlı.
Kronik Lenfositik Lösemi Belirtileri
– Çabuk yorulma,
– Halsizlik,
– Ateş,
– Kilo kaybı,
– Karaciğer vede dalakta büyüme,
– Boyunda, koltuk altında vede kasıklar da ele gelen şişlikler.
Kronik Myelositik Lösemi Belirtileri
– Terleme,
– Ağrı,
– Yorgunluk.
Lösemi Nedenleri Nelerdir, Lösemi tanısı için, iyi bir hasta öyküsü vede fizik muayene yapılarak teşhis edilebilir. Hasta genel de halsiz, soluk, bitkin, ateşli, lenf bezleri büyümüş, vücudun da morluklarla, karaciğeri, dalağı büyümüş şekilde uzman hekime başvurmaktadır. Eğer ki sizin de lösemi nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Lösemi nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da lösemi nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Rüyada Şehir Görmek Ne Anlama Gelir?