Kulak Pisliği Nasıl Oluşur? Kulağın Kirli Olduğu Nasıl Anlaşılır?, Kulak pisliği için ne yapılmalı? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.
Kulak Pisliği Nasıl Oluşur? Kulağın Kirli Olduğu Nasıl Anlaşılır?
İnsanlarda kulak kiri, tozlu vede kirli ortamlarda bulunmalarından daha sık görülmektedir. Kulak kiri, yaygın olarak düşünülenin aksine bir tür kir değil, kulağı enfeksiyonlardan koruyan vede kulağın tahriş olmasını önleyen doğal savunma sistemi olmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için kulak pisliği için ne yapılmalı? ve kulağın kirli olduğu nasıl anlaşılır? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kulak pisliği nasıl oluşur?
İnsanlar arasında kulak kiri olarak bilinen buşon, dış kulak olarak tanımlanan vede kulak kepçesiyle kulak zarı arasında bulunan bölgede meydana gelir. Dış kulağın daralan orta bölgesinde, cilt yüzeyinin altında kulak salgısını oluşturan salgı bezleri vardır. Bu salgı bezleri, dışarıdan kulak içine giren toz vede kirin kulak zarına ulaşmasını önlemek için nemli bir salgı üretmektedir. Kulağın içine giren toz vede kir, dış kulak yolubnda yer alan vede tıp dilinde serumen ismi verilen salgıya yapışır vede kurumaktadır. Salgının kuruması ile birlikte kulak kiri, dış kulaktan kulak kepçesine doğru atılmaktadır. Dış kulak, kulak kepçesiyle kulak zarı arasında bulunan silindirik biçimli, orta kısımda daralan kemik vede kıkırdaktan meydana gelen bölgedir. Bu bölgede cilt altında salgı bezleri vardır. Salgı bezleirnin salgıladığı serumen ismi koyu kahverengi veya açık sarı renkli salgı, kulağın içinin nemli olmasını sağlamaktadır. Bu salgının esas görevi havadaki toz vede kum taneciklerinin yanı sıra, bu gibi küçük partiküllerin kulak zarına ulaşmasını önlemektedir.
Dış kulak ile temas eden bu yabancı maddeler, dış kulağın silindirik yapısına yapışmaktadır. Serumen ismi verilen bu salgı, aynı zamanda dışarıdan gelebilecek bakterilere karşı da kulağı korumaktadır. Kulak yoluna giren yabancı maddelerin kulak içi salgısına yapışmasıyla birlikte kulak salgısı kurumaktadır. Cildin içten dışa doğru olan hareketinin yanı sıra çenenin hareket etmesi ile birlikte kulak yolunda yer alan kurumuş salga, kulak kepçesine doğrı atılmaktadır. Kulak kiri olarak bilinen buşon oluşumunun temel nedeni kulak zarını, yabancı cisimlere vede bakterilere karşı korumaktır. Kulak salgısının çok sık temizlenmesi, kulak zarını savunmasız bırakarak enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda kulak yolunda meydana gelen kuruluğa bağlı olarak kaşıntı gibi şikayetler de görülebilmektedir. Yazımızın devamına giderek kulak pisliği nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Kulağın Kirli Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Kulak Pisliğinin Nedenleri
– Kulak salgısının fazla olması,
– Kulak temizliğinin, kulak içine yabancı cisim sokularak yapılması,
– İşitme cihazı, tıkaç vede kulaklık gibi cihazların sık kullanılması,
– Dış kulak yolunun yapısal olarak, dar olması vede bu yüzden buşonun kulak dışına atılamaması,
– Deniz, havuz vede duş esnasında kulak salgısının şişmesi,
– Tozlu vede kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak.
Kulak pisliği, kulağın yapısının gereği kuruyunca kulak kepçesine atılmaktadır. Yalnız bazı durumlarda kulak pisliği, kulak yolunda birikerek işitme kaybı gibi şikayetlere yol açabilmektedir. Kulak pisliğinin birikme nedenlerinin en yaygın olanı kulağın, bilinçsiz olarak temizlenmesidir. Kulak pisliği, kulak zarından uzak vede kulak yolunun dışarıya yakın kısmında oluşmaktadır. Bu nedenle kulak çubuğu ile kulağın içini temizlemek, dış bölümde oluşan kulak pisliğinin kulak zarına doğru itilmesine vede bu bölgede birikmesine yol açmaktadır. Bunun yanı sıra tozlu vede kirli ortamlarda uzun süre ile vakit geçirmek, dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması kulak pisliğinin birikmesine vede dışarıya atılamamasına neden olmaktadır. Kulak salgısı, her zaman kulak yolunda bir miktar vardır. Yalnız bazı bireylerde denize, havuza veya duşa girmek gibi eylemelrin sonucunda kulak kiri bir miktar şişer vede birikime yol açmaktadır.
>Kulak Pisliğinin Belirtileri Nelerdir?
Kulak pisliği olarak bilinen buşon, vücudun doğal savunma mekanizmalarından biri olmaktadır. Aslında bir tür pislik olmayan buşon, bazı bireylerde hiçbir şikayete yol açmaz iken, bazılarında kulak yolunda birikime yol açarak yakınmalara neden olur. Hastaların kulak pisliğine bağlı olarak yakınmaları çoğunlukla;
– Kulak tıkanıklığı,
– İşitme duyusunun azalması,
– Uğultu,
– Çınlama,
– Baş dönmes,
– Kuru öksürük,
– Kulakta dolgunluk hissi,
– Ağrı,
– Koku,
– Akıntı,
– Kaşıntı.
Bu şikayetler her iki kulakta olabileceği gibi tek taraflı da olabilmektedir. İşitme kaybı, bireyin kendisini sosyal ortamdan soyutlamasına neden olacak kadar şiddetli olabilmektedir. Bu gibi şikayetlerin varlığında hasta, kulak burun boğaz hekimine başvurarak muayene olmalı vede gerektiğinde kulak kiri temizleme işlemi yaptırılmalıdır.
Kulak Pisliği Nasıl Temizlenir?
Kulak pisliği temizliği; kulak içindeki salgı, çoğunluk ile toz vede pislik ile temas etmesi sonucunda kuruyarak kulak kepçesine atılmaktadır. Kulak kiri olarak isimlendirilen kulak salgısı, kulak zarına uzak vede kepçesine yakın bir bölgede meydana gelir. Bu nedenle kulak pisliğinin temizliği, kulak temizleme çubuğu olarak bilinen pamuklu çabuk veya kulağın iç kısmına sokulan diğer yabancı cisimler ile yapılmamalıdır. Bu tip işlemlerle yapılan kulak temizliği, kulak pisliğinin içeri doğru itilmesine neden olmaktadır. Son derece hassas olan kulak yolu vede kulak zarı, kulağın yabancı cisimler ile temizlenmeye çalışılmasıyla zedelenebilmektedir.
Hatta bu işlem, kulak zarının yırtılmasına da yol açabilmektedir. Kulak pisliği temizliği, temiz bir bez ile dış kulağın silinmesi biçiminde yapılabilir. Yalnız kulak pisliğinin şişmesi veya yapısal darlığa bağlı olarak kendiliğinden kulak dışına atılamaması durumunda kulak burun boğaz hekimine başvurularak kulak temizliği yaptırılmalıdır. Bu tip sorunu olan bireyler her 6 veya 12 ayda bir defa kulaklarını temizletebilir. Kulak temizletme işlemi, herhangi bir alışkanlığa yol açmaz ve bir sakıncası da yoktur.
Kulak Pisliği Nasıl Oluşur, kulak temizliğinin kulağa, yabancı cisimler sokularak yapılması oldukça tehlikeli vede sakıncalıdır. Bireyin kulak pisliğine bağlı şikayeti olması durumunda kulak temizliği için kulak burun boğaz hekimine başvurması lazım. Doktorunuz ise kulak muayenesinden sonra, rahatıszlık veren kulak pisliğini farklı yollarla temizlemektedir. Eğer ki sizin de kulak pisliği nasıl oluşur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kulak pisliği nasıl oluşur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da kulak pisliği nasıl oluşur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Sar Değeri Ne İşe Yarar?