Kulak Kiri Neden Oluşur?

Kulak Kiri Neden Oluşur? Kulak Kiri Belirtileri Nelerdir? Kulak kiri nasıl temizlenir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler yazımız da derledik.

Kulak Kiri Neden Oluşur? Kulak Kiri Belirtileri Nelerdir?

Kulak Kiri Neden Oluşur
Sayfa İçeriği: Kulak Kiri Neden Oluşur

Kulak kiri aslında, kulakta biriken kir veya pislik değildir. Kulak kiri olarak isimlendirilen buşon, normal de kulak tarafından düzenli olarak kulak kepçesine atılan, işlevini tamamlamış vücut salgısı olmaktadır. Bu nedenle kulak kiri olarak isimlendirilmesi de yanlıştır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için kulak kiri nasıl temizlenir? vede kulak kiri belirtileri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede paylaşabilirsiniz. Peki Kulak kiri neden oluşur?

Dış kulak yolundan salgılanan serumen isimli salgı, insanlar arasında kulak kiri olarak bilinmektedir. Serumun ise, kulak yolunun hafif nemli vede kaygan olmasını sağlayan, kulak zarını dışarıdan gelen bakterilere, toz vede benzeri parçacıklara karşı koruyan vücudun doğal savunmasıdır. Bu salgının temizlenmesi ise, kulak zarını enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakmaktadır. Serumen zaman içinde kulağın iç kısmına doğru giren partikülleri yakalayarak katılaşır. Buşon olarak isimlendirilen katılaşmış veya sıkışmış serumen, görevini tamamladığın da kulak tarafından dışa doğru atılmaktadır. Tozlu ortamlar da uzun süreyle bulunmak, buşon miktarının artmasına yol açan faktörlerdendir. Serumen, sürekli olarak üretilerek kulak zarını korumaktadır. Havayı sürekli olarak fitreleyen serumenin partikülleri yakalayarak kuruması, buşon olarak isimlendirilen yarı katı cisimlerin oluşmasına yol açmaktadır. Buşonun oluşmasının nedeni, hava da yer alan partiküllerin kulak ile temasından kaynaklanır. Yazımızın devamına giderek kulak kiri belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Kulak Kiri Belirtileri Nelerdir?

Kulak Kiri Birikmesinin Nedenleri

Kulağın sürekli olarak yabancı cisimler ile temizlenmeye çalışılması,
İşitme cihazı, kulaklık vede tıkaç gibi cihazların kullanılması,
Dış kulak yolun da var olan, yapısal darlık neden ile buşonun kulak dışına atılamaması,
Denize girdikten veya banyo yaptıktan sonra buşonun şişmesi,
Tozlu vede kirli ortamlar da çalışmak veya uzun süre bulunmak kulak kiri nedenleri arasında sıralanır.

Kulak Kiri Belirtileri

Kuru öksürük,
Kulaktan koyu renkli akıntı gelmesi,
Kulağın kaşınması,
Kulaktan koku gelmesi,
Kulakta çınlama veya uğultu,
Kulak tıkanıklığı ya da kısmi işitme kaybı,
Kulakta dolgunluk hissi,
Kulak ağrısı.

Kulak Kiri Temizliği Nasıl Olmalı?

Kulak temizliğin de, kulak salgısı kulağın iç bölümünde oluşmaz. Bu nedenle buşon temizliğinin evde kulak çubuğu, kulak mumu gibi gereçler ile yapılması kesinlikle doğru hareket değildir. Bu tip temizlik gereçleri ile uygulanan temizlik işlemleri kulağın dış bölümünde yer alan buşonun kulak zarına doğru itilmesine yol açmaktadır. Kulak çubuğu, kulağın iç bölümünü temizlemek için değil, kulak kepçesin de yer alan kıvrımların temizlenmesi için tercih edilmelidir. Kulak çubuğu benzeri temizlik gereçlerinin kulak deliğine sokulması, buşonun kulak zarına doğru itilmesine yol açmaktadır.

Bu durum ise enfeksiyon riskini artırır vede kulağın doğal süreç için de buşonu kulak dışına atmasını zorlaştırmaktadır. Serumen isimli kulak salgısının da kulaç içinden alınmasına neden olarak kulak zarını toz gibi dışarıdan gelecek yabancı partiküllere karşı savunmasız bırakmaktadır. Evde uygulanan kulak temizleme işlemi, kulak kepçesin de yer alan kıvrımların temizlenmesinden öteye geçmemelidir. Kulak kepçesinin temizliği için kulak çubuğu, pamuk veya yumuşak bez tercih edilebilir. Yalnız bu temizlik malzemelerinin hiçbiri kulak deliğine sokulmamalıdır.

Siz de kulak kiri belirtilerine sahipseniz, kulak burun boğaz dokturuna başvurarak muayene olmalısınız vede gerekli ise ilgili kulak temizletilmelidir. Uzman hekim muayene sonrasın da en uygun temizleme tekniğini tercih ederek kulağın temizlenemsini sağlamaktadır. Kulak kiri temizliği öncesin de buşonun yumuşaması için kulağa solüsyon damlatılır. Kulak lavaj olarak bilinen kulak yıkama, küret ile buşonun kulak dışına çıkarılması vede vakumlama olarak bilinen, aspirasyon işlemleri, kulağa zarar vermeden kulağın temizlenmesini sağlamaktadır.

Kulak Kiri Neden Oluşur, kulak kirinin belirtileri eğer ki sizde de mevcut ise, kulak temizleme aleti gibi yabancı cisimler ile kulağın temizliği yapılmamalı vede en kısa zaman da kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır. Eğer ki sizin de kanada nasıl bir ülke, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. kanada nasıl bir ülke, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da kanada hakkında ilginç bilgiler, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kanada Nasıl Bir Ülke?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed