Ksantelazma Belirtileri Nelerdir?

Ksantelazma Belirtileri Nelerdir? Ksantelazma Neden Olur?, Ksantelazma nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.

Ksantelazma Belirtileri Nelerdir? Ksantelazma Neden Olur?

Ksantelazma Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Ksantelazma Belirtileri Nelerdir

Cilt altında, göz kapağı üzeri vede çevresinde kolesterol birikimine bağlı olarak meydana gelen sarı renkli yağ bezelerine ksantelazma denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz olduğumuz ksantelazma nasıl tedavi edilir? ve ksantelazma nedenleri nelerdir? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Ksantelazma belirtileri nelerdir?

Yumuşak, sert vede yarı katı olarak oluşabilen ksantelazma, kolesterol birikintileri, cilt yüzeyinin altında biriekrek göz kapağında sarı leke oluştururmaktadır. Gözlerin üzerinde ya da çevresinde kolesterol birikintileri, düz ya da hafifçe kabarık yumuşak sarımsı yumrular, papüller olarak görünmektedir. Göz kapaklarında, göz köşelerinde ve buruna daha yakon yerde fark edilebilmektedir. Genellikle gözlerin etrafında simetrik bir düzende görünürler. Bu çıkıntılar gneellik ile aynı boytta kalmaktadır. Yalnız zamanla yavaş yavaş büyüyebilir vede bazen birleşerek daha büyük çıkıntılar oluşturabilmektedir.

Ksantelazma oluştuğunda cerrahi müdahale vede farklı tedavi seçenekleriyle çıkarılabilmektedir. Göz kapağı çevresinde meydana gelen ksantelazmalar başka bir rahatsızlığın belirtisi de olabilmektedir. Hiperlipidemi, diyavet, tiroid sorunları gibi rahatsızlıkların olması ksantelazmanın oluşmasına neden olabilmektedir. Ksantelazma genetik faktörler, hiperlipidemi vede ilaç kullanımı gibi nedenlerden dolayı her yaşta ortaya çıkabilen bir durum olmaktadır. En sık orta yaş vede ileri yaştaki yetişkinlerde görülmektedir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha fazla olmaktadır. Yazımızın devamına giderek ksantelazma belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Ksantelazma Neden Olur?

Ksantelazma Belirtileri

Meydana gelen kabarmaların kenarları genellik ile belirgin biçimde oluşmaktadır. Bazı yağ bezlerinin kenarları da tam olarak belirginleşmemiş de olabilmektedir. Bu tür semptomlar ksantelazma rahatsızlığına bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerdir. Çoğu ksantelazma yapısı küçük boyutta vede rahatsız edici olmayabilmektedir. Bu nedenle cerrahi müdahale teknikleri ksantelazmaya bağlı olarak çok kullanılmaz. Giderek boyutu büyüyen yağ dokularının da rahatsızlık verici boyuta ulaşmadan tedavisinin yapılması gerekmektedir.

Göz yapısında kaşıntıya, batmaya vede yanmaya neden olmaz. Ksantelazma, sert veya yumuşak yapıda olabilmektedir. Göz kapağında torunculuk şeklinde de sarımsı renkte oluşmaktadır. Ksantelazma, görüldüğü göz bölgesine vede kişiden kişiye göre değişik şekilde ortaya çıkabilmektedir. Bazen düz yapılı, bazen yumru şeklinde olabilmektedir.

Ksantelazma Nedenleri

İlaç kullanımı,
Yaşam tarzı faktörleri,
Genetik faktörler,
Hiperlipidem.

Bazı ilaçlar göz vede yüz çevresinde hiperlipidemi vede kolesterol birikimi riskini artırabilmektedir. Meme dokularında östrojenin etkilerini engelleyen tmoksifen ilaçları, hücre büyümesini destekleyen oral reitinoidler, organ nakli hastalarında organ reddini önlemeye yardımcı olan siklosporin, HIV/AIDS tedavisinde kullanılan proteaz inhibitörleri vede östrojen barındıran ilaçları kullanmak ksantelazmaya neden olmaktadır. Yaşam tarzına bağlı olarak bazı alışkanlıklar ksantelazma oluşturabilmektedir. Trans vede doymuş yağ oranı yüksek şekilde beslenmek, sigara vede aşırı alkol tüketimi, yeterince egzersiz yapmamak, obezite gibi faktörler ksantelazmaya neden olmaktadır.

Kolesterol birikintilerine neden olabilen lipid bozukluklar, genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Lipoprotein lipaz eksikliği, hiperkolesterolemi vede hipertrigliseridemi genetik faktörlerden kaynaklanan ksantelazmanın nedenleri arasındadır. Bir bireyin kan dolaşımında çok fazla lipit ya da yağ bulunduğunda hiperlipidemi ortaya çıkmaktadır. Trigliserit vede kolesterol bu yağ oluşumlarının en sık karşılaşılan türleridir. Ksantelazmaya neden olan yağlar, atardamarlarda birikerek düzgün kan akışını engellemektedir. Felç vede kalp hastalığı gibi ciddi rahatsızlıklara yakalanma riskini artırmaktadır.

Ksantelazma Nasıl Tedavi Edilir?

Ksantelazma meydana geliş bakımından genellik ile iyi huylu vede küçük yapılı olduğunda tıbbi sorunlara yol açmaz. Daha büyük vede yayılım gösteren ksanstelazmalar da zaman zaman oluşabilmektedir. Göz kapağındaki yağ dokusunun büyük olması, günlük yaşamsal aktiviteleri yerine getirir iken, zorlanmalara neden olabilmektedir. Ksantelazma yapısı, rahatsız edici hale geldiğinde bazı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Bunların başlıcaları;

Kimyasal dağlama,
Cerrahi çıkarma,
Lazer ablasyonu,
Kriyoterapi,
Elektrodesikasyon.

Elektrodesikasyon genellik ile cilt kanserini tedavi etmek adına uygulanan bir işlemdir. İstenmeyen doku büyümesinin yakılması vede kazınması ile yapılmaktadır. Bu genellik ile kolesterol birikintilerini gidermek adına kriyoterapi gibi teknikler ile birlikte uygulanmaktadır. Daha az kesi açılarak yapılan bir tedavi yöntemi de lazer ablasyonudur. Yapılan lazer ablasyonu sonucu, cilt pigmentasyonu değişiklikleri ortaya çıkabilmektedir. Kriyoterapi, belirli dokuların kontrollü dondurulması anlamına gelmektedir. Bu tekniğin tekrar tekrar kullanılması kolesterol birikintilerini etkili şekilde giderebilse de, göz kapağındaki gevşek doku vede yara izi sonucu yoğun şişmeye neden olabilmektedir.

Ksantelazma Nasıl Geçer
Ksantelazma Nasıl Geçer

Göz kapağında leke meydana gelen dokuların tedavi edilmesi için uygulanan yönteme kimyasal dağlama denir. Cilt dokusuna klorlu, asetik asit gibi bir kimyasal madde uygulanmasını içermektedir. Ksantelazmayı çıkarmak için yaygın yöntemdir. Küçük bir bıçakla basit bir eksizyon işlemi ile tedavi edilmektedir. Ksantelazmayı çıkarmanın en kolay yoludur. Yağ dokusunun çıkarılmasının zor olduğu daha ileri vakalarda, dokunun vücudun bir bölümünden alınarak cerrahi bir bölgeye transfer edilerek ksantelazma tedavisi uygulanmaktadır.

Ksantelazma, göz kapağında, yağ bezesi olarak meydana gelmektedir. Görünüm itibari ile, estetik bakımından rahat edici olabilmektedir. Göz çevresinde vede göz ağrı, acı, batma hissi, kaşıntı, yanma gibi belirtiler ortaya çıkarmaz. Yağ dokusunun oluştuğu bölgede meydana gelen yağlı doku büyüyerek görme konusunda sorun çıkarmasına neden olabilmektedir. Göz kapağında düşüklüğe vede göz kapağının hareket ettirilmesinde zorlukların oluşmasına neden olabilmektedir. Hastalarda görüş alanının kısıtlanması, ksantelazmaya bağlı bir durum olarak ortaya çıkabilmektedir.

Ksantelazma Bulaşıcı Mı?

Ksantelazma göz kapağında, kolesterol vede çeşitli yağ dokularının birikmesi sonucu meydana gelmektedir. Bu nedenle herhangi bir zararlı mikroogranizmadan etkilenmez. Bulaşıcı olan virüs, mikrop ve parazit gibi nedenerden kaynaklanan bir rahatsızlık değildir. Ksantelazma, rahatsızlığı bulaşıcı değildir.

Ksantelazma tehlike oluşturmamaktadır. Genellikle göz kapağı ve çevresinde meydan gelen yağ dokuları iyi huylu olarak oluşmaktadır. Küçük boyutta oluşan vede büyüme göstermeyen ksantelazma türleri için cerrahi müdahalede bulunmaya gerek yoktur. Daha büyük boytta oluşan vede zamanla büyüme eğilimi gösteren ksantelazma çeşitleri farklı tedavi yöntemleri ile alınabilmektedir. Genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan ksantelazma türleri ksantelazma ameliyatı sonrası tekrardan oluşabilmektedir. Lazer tekniği kullanılarak tedavi edilen ksantelazma türlerinde yağ bazesi oluşma ihtimali daha az olmaktadır.

Ksantelazma Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de ksantelazma belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ksantelazma belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı ksantelazma belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çingene Şalvarı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed